Pagina documente » Informatica, Matematica » Comertul electronic. Optiuni de publicitate pentru comertul electronic

Cuprins

lucrare-licenta-comertul-electronic.-optiuni-de-publicitate-pentru-comertul-electronic
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-comertul-electronic.-optiuni-de-publicitate-pentru-comertul-electronic


Extras din document

CUPRINS
CAPITOLUL I - Introducere 3
1.1. Definitii. Notiuni de baza. 3
1.2. Modele de magazine virtuale 8
1.2.1. Magazinul electronic (e-shop) 9
1.2.2. Magazinul universal electronic (e-mall) 11
1.2.3. Achizitia publica electronica (e-procurement) 11
1.2.4. Licitatia electronica (e-auction) 12
1.2.5. Comunitatea virtuala (virtual community) 12
1.2.6. Furnizare de servicii pentru comertul electronic (e-service providing) 13
1.2.7. Brokeraj de informatii 14
1.2.8. Modele de publicitate 14
CAPITOLUL II - Definirea produsului 16
2.1. Notiuni elementare 16
2.2. Serviciile integrate in comertul electronic 17
2.3. Avantajele comertului electronic 18
CAPITOLUL III - Securitatea in Comertul Electronic 22
CAPITOLUL IV - Contul de comerciant 32
CAPITOLUL V - Comanda electronica 34
CAPITOLUL VI - Modalitati de plata electronica 36
6.1. Plati electronice. Notiuni elementare 36
6.2. Arhitectura unui sistem de comert electronic 37
6.3. Solutii de plata in timp real 39
6.4. Sisteme de plati in Rominia 41
6.5. Metode de plata 41
CAPITOLUL VII - Optiuni de publicitate pentru comertul electronic 46
7.1. Atragerea clientilor online 48
7.2. imbunatatirea serviciilor 49
7.3. Pastrarea afacerii in comertul electronic? 51
7.4. Dezvoltarea comertului electronic 52
7.5. Site-uri de comert eletronic in Rominia 53
CAPITOLUL VIII - Concluzii ........... 57
BIBLIOGRAFIE 58

Alte date

?

CAPITOLUL I – Introducere

O caracteristica importanta a epocii contemporane o reprezinta dezvoltarea in ritm accelerat a tehnicii de calcul si a tehnologiei comunicatiilor. Aceasta a condus la introducerea tehnicii de calcul in tot mai multe domenii de activitate, inclusiv in domeniul activitatilor economice.

Aparitia si dezvoltarea Internet-ului au condus la o modificare a relatiilor economice prin cresterea vitezei de circulatie a informatiilor dar si prin aparitia unor instrumente si modalitati noi de desfasurare a afacerilor (B2B – business to business, E-commerce etc.).

Una din aceste noi modalitati de desfasurare a afacerilor este comertul electronic sau comertul on-line.

Comertul on-line presupune folosirea exclusiva a calculatorului si a Internetului pentru efectuarea tranzactiilor. Aceasta inseamna ca toate etapele operatiei de vanzare – cumparare sa se efectueze prin Internet. Astazi, in Romania, inca nu sunt disponibile toate instrumentele necesare unor tranzactii on-line complete astfel ca plata produselor se realizeaza, in general, in sistem ramburs.

Conducerea unei afaceri de tipul comertului on-line presupune existenta unui suport puternic din partea instrumentelor software care formeaza ceea ce se numeste un sistem informatic.

Comertul on-line a cunoscut o dezvoltare destul de puternica si in Romania, in ciuda lipsei instrumentelor adecvate pentru plata electronica. Cu toate acestea el se afla intr-o etapa de cristalizare a tehnicilor si metodelor de lucru.

1.1. Definitii. Notiuni de baza

Internetul si folosirea lui pentru afaceri

Internetul este o retea mondiala de zeci de mii de computere de mare capacitate, conectate intre ele. Persoane particulare si oameni de afaceri intra pe Internet prin intermediul unui furnizor local de servicii Internet, care ofera astfel accesul la posta electronica (e-mail) si la sistemul de informare " www" (World Wide Web). Internetul ofera potentialilor clienti posibilitatea de a "vizita" afacerea pe "web" si sa analizeze ofertele online de produse si servicii ale firmelor.

O multitudine de firme utilizeaza Internetul pentru publicitate. Marketingul prin Internet este o oportunitate pentru a crea imaginea unei firme si pentru a atrage clienti. Firmele furnizeaza informatii tehnice si utilizeaza pagina de web ca o platforma pentru lansarea noutatilor firmei. Folosind propriul website ca pe un magazin, ele ofera produse si preiau comenzi.

Dimensiunea economica si siguranta in comertului electronic

Tranzactionarea electronica a marfurilor si serviciilor constituie o extensie a comertului actual. Se obtine astfel o eficienta sporita, in sensul reducerii costurilor si in ceea ce priveste efectul marketingului si se imbunatateste relatia beneficiar-client.

Comertul electronic faciliteaza si cooperarea intre firme. Reduce costurile de marketing si de livrare, sustine strategia de marketing a firmei si ofera acces pe noi piete. În viitorul apropiat, comertul electronic va avea un impact puternic asupra competitivitatii firmelor.

Atat clientii cat si firmele sunt foarte preocupati de diferitele incertitudini legate de comertul electronic. Se constata lipsa de incredere in ceea ce priveste securitatea datelor personale in timpul transferurilor in cadrul tranzactiilor electronice. Clientii sunt inca neincrezatori, dar expertii sunt de parere ca tranzactiile in comertul electronic au un grad mai mare de siguranta decat banalele cumparaturi efectuate prin cardul de credit.

Bariere in comertul electronic

Comertul electronic se afla inca in faza incipienta. Clientii manifesta temeri in ceea ce priveste furtul cardurilor de credit, a confidentialitatii datelor personale, etc. Multe firme nu au adoptat modelul electronic potrivit pentru derularea comertului lor electronic sau intampina dificultati in integrarea comenzilor si a informatiilor culese online, in activitatea curenta a firmei. Cu toate acestea, este o certitudine faptul ca numarul clientilor magazinelor electronice si a firmelor care adopta solutiile comertului electronic este in crestere. Multi furnizori de servicii Internet popularizeaza sistemul de cumparare online tocmai pentru a induce un plus de incredere si consideratie.

Comertul electronic nu este restrictionat de frontierele statelor dar depinde de existenta sau inexistenta retelelor de computere. Comertul electronic permite chiar si celor mai mici furnizori, indiferent de provenienta lor geografica, sa fie omniprezenti si sa faca afaceri in intreaga lume.

Comertul electronic influenteaza pozitiv nu numai activitatea intreprinderilor mici si mijlocii dar vine si in sprijinul clientilor, oferindu-le nenumarate optiuni.

Comertul electronic reprezinta un schimb electronic de informatii intre o afacere si clientii sai. Aceasta se poate face prin fax, telefon, voice-mail, email, extranet sau Internet, pentru a enumera doar cateva dintre mijloace.

Comertul electronic are, in sens larg, un impact mult mai profund asupra evolutiei afacerilor si cuprinde, in fapt, nu numai noile achizitii comerciale ci si totalitatea activitatilor care sustin obiectivele de marketing ale unei firme si care pot include, spre exemplu, publicitate, vanzari, plati, activitati post-vanzare, servicii catre clienti, etc.

Ca urmare, s-a largit gama de servicii care sprijina si acorda asistenta acestui nou domeniu al afacerilor. Aceste servicii se refera la furnizorii de Internet, la sistemele de securitate si semnaturile electronice, la tranzactiile online sau retelele de magazine, precum si la serviciile cu caracter general, cum ar fi consultanta, designul de pagini web, elaborarea site-urilor, s.a.

Aceasta evolutie are un impact major asupra economiei, in ceea ce priveste crearea de noi intreprinderi, diversificarea celor existente si, in special, asupra potentialului pietei fortei de munca si a gradului de ocupare a acesteia in viitor. Datorita acestei diversitati a conditiilor de piata ce cuprinde un mare numar de furnizori de servicii si care este intr-o permanenta schimbare, se impune ca o necesitate punerea la dispozitia intreprinderilor si in special a intreprinderilor mici si mijlocii, a unei "surse" unde sa gaseasca sprijinul adecvat pentru aplicarea solutiilor comertului electronic in activitatea proprie.

Industria comertului electronic face, in general, distinctie intre tranzactiile Business-to-Business (B-2-B sau BTB) si tranzactiile Business-to-Consumer

(B-2-C sau BTC):

? B-2-B cuprinde toate tranzactiile ce se efectueaza intre doi sau mai multi parteneri de afaceri. Aceste tranzactii se bazeaza, de obicei, pe sisteme extranet, ceea ce inseamna ca partenerii de afaceri actioneaza pe Internet prin utilizarea de nume si parole pentru paginile de web proprii.

? B-2-C se refera la relatiile dintre comerciant si consumatorul final, fiind considerat comert electronic cu amanuntul.

O noua optiune in comertul electronic este tranzactia Business-to-Employee (B-2-E), care se refera la tranzactiile din interiorul unei firme, destinate personalului angajat al firmei si efectuate prin sistemul intranet propriu.

Se impune ca procesul de construire a unui magazin virtual are o desfasurare cronologica fireasca - fiecare lucru la timpul potrivit. Va trebui sa luam nu una ci o serie de decizii, sa facem o serie de alegeri.

Comertul electronic este una dintre solutiile complexe, "integrate" ca sa folosim un termen la moda, pe care le ofera tehnologia Internet. Asta inseamna ca o multitudine de aplicatii si de furnizori de servicii Internet trebuie sa conlucreze intr-o sincronizare perfecta pentru ca un site de comert electronic sa poata functiona. De multe ori o prima alegere - a unei aplicatii sau a unui serviciu - presupune in mod automat o serie de optiuni impuse.

Diferenta dintre un site de prezentare si unul de comert electronic este uriasa si nu consta numai in faptul ca cel de-al doilea poate accepta comenzi online.

Un magazin online presupune in primul rand disponibilitatea comerciantului de a-si trata clientii "virtuali" cu aceeasi seriozitate cu care isi trateaza clientii "reali" ce ii trec pragul magazinului. Odata inteles acest lucru, comerciantul trebuie sa aiba la dispozitia sa mijloacele prin care sa-l puna in practica. Aceasta inseamna in primul rand mijloacele tehnice pentru a putea modifica continutul site-ului in functie de oferta si in al doilea rand mijloacele tehnice pentru a mentine un contact permanent cu vizitatorii (clientii). Daca prima parte este de la sine inteleasa si se refera la actualizarea preturilor, listelor de produse, a promotiilor si discount-urilor oferite, cea de-a doua este deseori neglijata si se refera la existenta unei baze de date cu clienti, carora sa li se transmita periodic noutati, sa li se ofere discount-uri la achizitionari ulterioare, sa li se comunice permanent stadiul comenzii pe care au efectuat-o si, ceea ce este cel mai important, sa li se raspunda prompt la intrebari.

Sa mai adaugam facilitati cum ar fi: formular de cautare a unui produs in baza de date, optiune de promovare de tipul "Recomanda acest produs unui prieten", calculul taxelor de transport in functie de destinatie, afisarea celor mai vandute produse, precum si posibilitatea de plata prin intermediul unui card bancar.

Toate acestea fac dintr-un site de comert electronic o aplicatie deosebit de complexa care, impreuna cu preocuparea permanenta a comerciantului pentru acest canal de vanzare, reprezinta ingredientele principale ale unei afaceri de succes.