Pagina documente » Medicina » Consultatia prenatala. Factorii de risc intalniti in screeningul antenatal si managementul lor

Despre lucrare

lucrare-licenta-consultatia-prenatala.-factorii-de-risc-intalniti-in-screeningul-antenatal-si-managementul-lor
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-consultatia-prenatala.-factorii-de-risc-intalniti-in-screeningul-antenatal-si-managementul-lor


Cuprins

Cuprins
Partea speciala
1. Consultatia prenatala importanta si scopul ei
2. Prima consultatie prenatala
3. Consultatie prenatala ulterioare
4. Protocolul aprobat de Ministerul Sanatatii, grupul de experti in obstetrica si ginecologie si medicii de familie (Sinaia 1998), privind consultatia prenatala
5. Diagnosticul sarcinii cu risc crescut
6. Strategia si managementul sarcinii cu risc
7. Factorii de risc intilniti in screeningul antenatal si managementul lor
8. ingrijire prenatala
Partea speciala
1. Ipoteza de lucru
2. Material si metoda
3. Numarul de consultatii prenatale
4. Trimestrul de sarcina la prima consultatie prenatala
5. Locul consultatiei de existenta prenatala
6. Furnizorii de consultatie prenatala
7. Morbiditatea materna in timpul sarcinii
8. Evidenta gravidelor
9. Concluzii
10. Bibliografie

EXTRAS DIN DOCUMENT

?Consultatia prenatala

?CONSULTATIA PRENATAL?

CONSULTATIA PRENATAL? - IMPORTANTA SI SCOPUL El

Pentru a trata este necesar a cunoaste, iar pentru a cunoaste este necesar a depista.

Consultatia prenatala este momentul principal in care gravida poate fi incadrata in diversele grupe de risc (1, 2, 3). Evaluarile statistice au aratat ca exista o relatie directa intre numarul consultatiilor prenatale si mortalitatea prenatala. La un numar de consultatii mai mic de patru, rata mortalitatii prenatale este de 35 ori fata de medie (4, 5, 6). Aceasta scade direct proportional cu numarul consultatiilor (5, 7). Rezulta deci ca o consultatie bine condusa ca ritm si continut diminueaza riscul matern si fetal prin depistarea abaterilor de la normal, prognoza acestora si evitarea sau diminuarea efectelor complicatiilor survenite in cursul evolutiei sarcinii (4, 7).

Asistenta prenatala a "sarcinii cu risc" este un capitol dinamic, mereu nou, in concordanta cu posibilitatile de evaluare in permanenta dezvoltare (8).

Conceptul actual presupune evaluarea potentialului social, economic, cultural al cuplului, incepand din perioada preconjugala. Nu trebuie uitate insa datele perioadei infantile, consultatia prenuptiala sfatul genetic, planificarea familiala, educatia conjugaIa a cuplurilor (9).

Din acest punct de vedere, consultatia prenatala trebuie sa cuprinda cele trei etape profilactice: primara de evitare a imbolnavirii, secundara de diagnostic si tratament precoce, tertiara, de evitare a complicatiilor si a agravarilor (8, 10).

Desi sarcina si nasterea sunt stari fiziologice, ele reprezinta totusi "o aventura a naturii" (P, Sirbu). Din aceste considerente, consultatia prenataIa trebuie sa asigure:

- verificare functionala a organismului matern;

- igiena corecta a sarcinii;

- pregatirea psihica si fizica in vederea nasterii si cresterii nou nascutului (11, 12, 13).

Simplu la prima vedere, acest lucru presupune cunostinte cu privire la fiziologia sarcinii si urmarirea acesteia, depistarea gravidelor cu risc crescut si urmarirea clinica si paraclinica a evolutiei fatului in aceste cazuri (14). Deci, consultatia prenatala are un nivel standard, bine codificat pentru gravidele a caror evolutie este normala si un altul, diferentiat, pentru gravida cu risc. Acesta presupune un efort suplimentar, cadre si dotare, consult interdisciplinar si dirijarea in vederea nasterii catre o unitate corespunzatoare (8, 12). Colaborarea multidisciplinara, urmarirea atenta clinica si paraclinica reusesc astfel ca in multe cazuri sa reduca riscul materno-fetal (8, 15, 16).

Depistarea precoce in primul trimestru al sarcinii, examenele lunare intre saptamanile 12-29, de sarcina si bilunare intre 29-40 saptamani asigura o corecta cunoastere a evolutiei sarcinii (1, 12),

Daca pentru o gravida cu sarcina considerata in parametrii nominali sunt necesare 10 consultatii, in perioada prenatala (17), pentru o gravida cu risc crescut, acestea sunt mai numeroase, apeland la investigatii paraclinice in studiu longitudinal, la colaborarea multidisciplinara, uneori la spitalizare. (17, 18, 19),

2. PRIMA CONTSULTATIE PRENATAL?

Continutul primei consultatii prenatale este esential pentru preluarea corecta a gravidei si depistarea potentialilor factori de risc (1, 18, 19).

2.2.1 Anamneza completa, evidentiaza aspectele fiziologice si patologice, precizeaza terenul biologic pe care survine sarcina si determina factorii de risc (8, 12, 17, 19) . Factorii genetici, gemelaritatea, afectiuni vasculo-renale, diabet, obezitate pot avea uneori o predispozitie familiala. Alaturi de acestia, afectiunile preexistente sarcinii incadreaza gravida in categoria sarcinii cu risc crescut in functie de factorii prenatali. (20,21).

Statusul socio-economico-cultural (stare civila, profesie, fumatoare, consumatoare de alcool, varsta etc.) ofera elemente importante in aprecierea evolutiei sarcinii (20, 22, 23).

Istoricul aparatului genital poate evidentia gradul de fertilitate, interventii chirurgicale, multiparitatea, interventii obstetricale, esecuri obstetricale, anomalii de termen (prematuritate, suprapurtare), de dezvoltare fetala (dismaturitate, macrosomie), patologie de sarcina (HTA indusa de sarcina, DPPNI, preeclampsie, eclampsie, etc.) si/sau anomalii ale nasterii (2, 8, 20, 21). Evolutia lauzei si a nou nascutului nu trebuie omisa.

Datele anamnestice trebuie interpretate prin prisma posibilei recurente a unor factori de risc specifici starii de gestatie (preeclampsie-eclampsie, DPPNI, placenta praevia, prezentatie pelviana) (15).

Stabilirea varstei reale a gestatiei ramane un deziderat deosebit de important in absenta unor date anamnestice concludente. Examenele paraclinice, in special ecografia, sunt deosebit de utile in aceste situatii (24, 25).

2.2.2. Examenul clinic general si obstetrical

a) Examenul general pe aparate si sisteme va aprecia:

- tipul constitutional

- starea de nutritie si masurarea greutatii

- starea aparatului cardiovascular si masurarea Ta

- functionalitatea aparatului renal si pulmonar

- eventuale boli endocrine si/sau de nutritie.

b) Examenul genital si obstetrical presupune evaluarea sarcinii si a filierei pelvigenitale cu depistarea eventualilor factori de risc.

2.2.3. Explorari paraclinice si de laborator obligatorii pentru aprecierea starii biologice si depistarii unor afectiuni inaparente clinic.

Acestea sunt:

- Hemoglobinemia si hematocritul sub 10% Hb si 30 % Ht impun investigatii suplimentare si tratament;

- Determinarea grupei sanguine si a Rh-uIui pentru ambii parteneri, pentru depistarea incompatibilitatilor sanguine si eventual dozarea anticorpilor in sistemul ABO si Rh

- Reactia Bordet-Wasserman la inceputul sarcinii si intre saptamanile 28-32;

- Examenul bacteriologic, clinic si parazitologic al secretiei vaginale;

- Examenul sumar de urina pentru depistarea proteinuriei, glicemiei, bacteriuriei, etc.

- Glicemia pentru depistarea unui diabet inaparent clinic;

- Ecografia pentru confirmarea existentei sarcinii si a viabilitatii produsului de conceptie (24, 25).

2.2.4. Încadrarea gravidelor in categoria celor cu risc crescut trebuie facuta la aceasta prima consultatie.

Diversele tipuri de tabele de scor prezinta avantaje certe, dar si dezavantaje, datorita multitudinilor conditiilor particulare prezentate. Din acest motiv, am preferat scorul lui Coopland, mai usor de utilizat. (26)

Cercetarea dinamica a scorului, in functie de evolutia sarcinii, ofera elemente in plus.