Nov 10 2019
Contabilitatea imobilizarilor (S.C. XYZ S.A., Cluj Napoca)
Postat de licenteoriginale • In Stiinte Economice
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
CuprinsCapitolul I Prezentarea generala a S.C. FARMEC S.A. Cluj-Napoca
1.1. Obiectul de activitate al S.C. FARMEC S.A.
1.2. Structura organizatorica
1.3. Organizarea contabilitatii
1.4. Analiza situatiei economico-financiara
1.4.1 Analiza echilibrului financiar
1.4.2.Analiza activitatii firmei prin prisma altor indicatori economico-financiari
Capitolul II Imobilizari corporale- delimitari conceptuale
2.1. Conceptul de imobilizari
2.2. Clasificarea imobilizarilor
2.3. Evaluarea si reevaluarea imobilizarilor
Capitolul III Organizarea contabilitatii imobilizarilor
3.1. Contabilitatea imobilizarilor corporale
3.1.1. Contabilitatea terenurilor
3.1.2. Contabilitatea constructiilor, instalatiilor tehnice, mijloace de transport si mobilier, aparatura birotica etc...
3.2. Contabilitatea imobilizarilor necorporale
3.3. Contabilitatea imobilizarilor in curs
3.3.1. Contabilitatea imobilizarilor necorporale in curs
3.3.2. Contabilitatea imobilizarilor corporale in curs
3.4. Contabilitatea imobilizarilor financiare
Capitolul IV Contabilitatea deprecierii imobilizarilor
4.1. Categorii de deprecieri si necesitatea reflectarii lor in contabilitate
4.2. Contabilitatea amortizarii imobilizarilor
4.3. Provizioane pentru deprecierea imobilizarilor si contabilitatea pentru deprecierea imobilizarilor
Capitolul V Concluzii si propuneri
Bibliografie
Alte date
? Contabilitatea imobilizarilor la S.C. FARMEC S.A..Contabilitatea imobilizarilor la S.C. „Farmec“ S.A.?CAPITOLUL I
PREZENTAREA GENERAL? A S.C. „ FARMEC” S.A.
1.1. Obiectul de activitate al societatii
S.C. „ FARMEC” S.A cu sediul in localitatea Cluj-Napoca, str. H. Barbusse, nr. 16 a fost infiintata prin reoganizarea intreprinderii de produse cosmetice „FARMEC” din aceeasi localitate si care este inregistrata in Registrul Comertului la Camera de Comert si Industrie Cluj- Napoca sub nr. 12/14.1991.
Societatea este subordonata Departamentului Industiei Chimice si Petrochimice.
Conducerea societatii este asigurata de directorul general-economistul Turdean Liviu- in baza contractului de manageriat incheiat la data de 25.07.1994, ca urmare a concursului organizat conform prevederilor legale si inregistrat la Camera de Comert sub nr. 1122/0110911994.
În prima parte a anului 2002 societatea a fost cuprinsa in programul de privatizare pe anul de privatizare 2001. În acest scop s-au depus certifcate de proprietate, s-au adunat sume de la participanti. Valoarea resurselor interne( carnete si numerar) reprezinta o pondere mica in valoarea totala a capitalului social.
Capitalul social subscris la societati este de 28 232 950 000 lei si este divizat in 1 129 318 actiuni nominative in valoare de 25 000 fiecare. Actiunile societatii subscrise, integral de actionari sunt nominative si de valoare egala.
S.C. „FARMEC”S.A. a laut fiinta in anul 1945 la 1 Iunie sub denumirea de „Laborator Mal-Moss”. La inceput laboratorul avea doar 6 muncitori si producea numai apa de colonie si pudra pentru copii.
Începand cu 31 August 1949 laboratorul isi schimba denumirea in „Întreprinderea de Produse Cosmetice- Cluj” si se trece de la productia de tip mestesugaresc, la productia industiala a articolelor cosmetice, realizandu-se diversificarea sortimentala si trecerea la produse de calitate superioara, competitive. Apar pe langa apa de colonie si pudra pentru copii si alte produse ca : creme, rujuri de buze si ulei de par.
În anul 1950 valoarea fondurilor intreprinderii de Produse Cosmetice era de 0.4 mil. lei. Începand cu anul 1951 se fac investitii mai mari, amenajandu-se un laborator, un magazin, soproane si birouri, iar numarul de muncitori sporeste la 20.
În anul 1957 intreprinderea s-a comasat cu fabrica de uleiuri vegetale „FLAC?RA”, data la care devine „Fabrica de uleiuri vegetale si produse cosmetice ,,FLAC?RA”, avand ca obiect de activitate fabricarea de produse cosmetice si uleiuri vegetale. Începand cu acest an s-a infiintat activitatea de fabricare a ambalajelor din bachelita si celuloid, ambalaje folosite pentru conditionarea produselor cosmetice, iar dupa doi ani respectiv in anul 1959 ia fiinta activitatea de fabricare a uleiurilor vegetale.
Nomenclatorul de produse al unitatii in perioada 1959-1960 a ajuns la 50 de sortimente ponderea detinand-o cremele si lotiunile.
În anul 1964 s-a desfiintat activitatea de fabricare a uleiurilor vegetale pentru ca dupa trei ani, respectiv in anul 1967 sa se puna in functiune o serie mecanizata de imbutelire a uleiului comestibil, an in care se adopta denumirea de fabrica „FLAC?RA” avand ca profil de activitate producerea de articole cosmetice si imbutelierea uleiului comestibil. În aceasta perioada valoarea fondurilor fixe ajunge la 13,6 milione lei.
În anul 1968 se pune in functiune actualul atelier de cosmetice I . Din acelas an, 1968, s-a inceput pentru prima oara in tara fabricarea produselor cosmetice sub forma de spray.
În 1970 profilul intreprinderii cuprinde :
? activitatea de preparare si ambalare produse cosmetice;
? activitatea de confectii matrite;
? activitatea de preparare esente si arome alimentare;
? activitatea de imbuteliere a uleiului comestibil.
În deceniul 1960-1970 sortimentatia s-a diversificat continuu, aparand noi produse dintre care amintim : crema Sanda cu biostimulatori, lotiunea si emulsia Litoral, rimel contur gene, crema Atractiv, creionul dermatograf, spray-uri, crema gerovital H3, samponul BOB etc, astfel ca in anul 1970 se produceau circa 130 de sortimente.
În anul 1971 sectia mecanizata de imbuteliere a uleiului comestibil este predata intreprinderii de Morarit si Panificatie Cluj.
Începand cu anul 1972 s-a dezvoltat activitatea de fabricare a ambalajelor din mase plastice, unde s-au concentrat toate tehnologiile de prelucrari a maselor plastice (injectie, suflare, imprimari serii grafice, flexagrafice, fabricarea tuburi din mase plastice). Tot in acest an unitatea isi schimba denumirea in Fabrica de Produse Cosmetice FARMEC, pentru ca incepand de la 9 Aprilie 1973 ea sa devina Întreprinderea de Produse Cosmetice”FARMEC” avand ca obiect de activitate fabricarea de produse cosmetice, parfumuri, compozitii de parfumare si produse de sinteza.
Sub aceasta denumire unitatea cunoaste o dezvoltare continua astfel :
? in anul 1973 s-a pus in functiune instalatia de suflare a alcoolilor grasi si
instalatia pentru sinteza dipterexului, materii prime folosite la fabricarea sampoanelor si produselor chimico- casnice;
? in anul 1975 activitatea de fabricare a esentelor si aromelor alimentare se
cedeaza la intreprinderea „Victoria”Bucuresti;
? in anul 1978 se da in folosinta pavilionul administrativ, atelierul Mecanic dotat
cu masini de prelucrat prin aschiere moderne, atelierul Cosmetice II( spray-uri) dotat cu linii moderne de umplere si ambalare a spray-urilor, atelierul de doze cu linii moderne pentru confectionarea tuburilor de spray din aluminiu, iar in anul 1979 atelierul de produse chimico- casnice, cantina-restaurant, caminul de nefamilisti, complexul de tratamente cosmetice si magazinul de prezentare;
? in anul 1980 se da in folosinta depozitul de la Dezmir ( cu acces CFR).
Paralel cu dezvoltarea bazei tehnico- materiale perioada 1971-1980 s-a caracterizat si prin cresterea productiei si diversificarea sortimentala, cu accentuata tenta de modernizare, produsele tinzand tot mai mult spre nivelul calitativ si competitional al celor similare de pe piata internationala. Astfel in aceasta perioada apar produse noi ca : gama spray-urilor Femina si Bob, lacuri de unghii transparent si sidef, dizolvant gras, casetele Adam si Eva, insecticide, casetele Magnolia, emulsii pentru plaja Mamaia, gama spray-urilor Farmec Select, Farmec Lux.
La sfarsitul deceniului opt nomenclatorul produselor cosmetice includea circa 3000 de sortimente, de 6 ori mi multe ca in anul 1960.
Daca in perioada trecuta ponderea mare in totalul produselor o detineua cremele si lotiunile, incepand cu deceniul 1970-1980 ponderea cea mai mare ( apoximativ 60% din totalul productiei) o detineau produsele cosmetice prezentate sub forma de spray.
Sub aceasta forma unitatea isi desfasoara activitatea pana in 1990 cand se reorganizeaza si isi schimba denumirea in S.C. „FARMEC” S.A..
De la data infiintarii august 1949 si pana in prezent societatea a parcurs mai multe etape de dezvoltare care s-au succedat la intervale scurte, ultimele din perioada 1975-1977 si 1978-1980 fiind determinate pentru potentialul actual al societatii.
În anul 1995 S.C. „FARMEC” S.A. s-a prezentat in totalitate prin metoda MEBO, organizandu-se tot in acest an alegeri pentru Consiliul de Administratie. La sfarsitul anului s-a votat si Statutul societatii si s-a aprobat organigrama si Regulamentul de Organizare interioara (R.O.I.)
Obiectul de activitate al societatii este cercetarea, producerea si comercializarea articolelor cosmetice si chimico-casnice, proiectare si fabricarea ambalajelor din mase plastice pentru acestea, precum si operatiuni de export si servicii pentru terti.
Întreprinderea cu o traditie de peste 45 ani in producerea articolelor cosmetice S.C. „FARMEC” S.A. este unul dintre cei mai mari producatori de cosmetice din Romania estimandu-se ca va ajunge la o cifra de afaceri de apoximativ 2,5 miliarde lei.
Gama sortimentala a produselor realizate in intreprindere este foarte diversificata cuprinzand deodorante, creme,emulsii, sampoane, lacuri, fixative, produse cosmetice pentru ras si dupa ras, produse de fardare, lacuri de unghii, insecticide si produse de uz menajer.
Produsele cosmetice „FARMEC” reprezinta materializarea unei constante colaborari a colectivului propriu de cercetare cu institutii de profil din toata tara cum sunt : „Fundatia Dr. Ana Aslan” din Bucuresti, Facultatea de Farmacie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca, Clinica Dermatologica Cluj-Napoca.
1.2.Structura organizatorica
Documente similare
· Contabilitatea imobilizarilor (S.C. XYZ S.A., Cluj Napoca)· Studiu de Caz - CFR Cluj-Napoca
· Managementul prin costuri (S.C. XYZ S.R.L., Cluj-Napoca)
· Managementul prin costuri si cheltuieli (S.C. XYZ S.R.L., Cluj-Napoca)
· Analiza echilibrului financiar si a riscului de faliment (S.C. XYZ S.A., Cluj-Napoca)
· Studiul activitatii de baza si posibilitati de imbunatatire (S.C. XYZ S.R.L., Cluj-Napoca)
· Contabilitatea imobilizarilor. Contabilitatea amortizarii imobilizarilor
· Contabilitatea imobilizarilor si contabilitatea mijloacelor fixe (S.C. XYZ S.A.)
· Contabilitatea cheltuielilor, veniturilor si rezultatelor economico-financiare (S.C. XYZ S.A., Cl...
· Contabilitatea deprecierii imobilizarilor (S.C. XYZ S.R.L)