Pagina documente » Stiinte Economice » Creditarea pe termen scurt (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-creditarea-pe-termen-scurt-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-creditarea-pe-termen-scurt-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

CREDITAREA PE TERMEN SCURT
Introducere
Capitolul 1
SECTORUL BANCAR ROMiNAESC iN ECONOMIA DE TRANZITIE
1.1. Continutul sectorului bancar
1.2. Organizarea si functionarea sectorului bancar
Capitolul 2
BANCA COMERCIALA ROMiNA - VERIGA PRINCIPALA A SECTORULUI BANCAR ROMiNESC
2.1. Constituire
2.2. Produse si servicii
2.3. Management
Capitolul 3
CREDITUL - PRODUS PRINCIPAL AL BANCII COMERCIALE ROMiNE
3.1. Conceptul de credit
3.2. Tipuri de credit
3.3. Structura, nivelul si evolutia creditelor pe termen scurt acordate de Banca Comerciala Romina (1996-2000)
Capitolul 4
STUDIUL DE CAZ PRIVIND CREDITAREA PE TERMEN SCURT AL FIRMEI S.C. NOVACOM - S.A.
4.1. Scurta prezentare a firmei (constituire, profil, indicatori de performanta)
4.2. Autofinantarea si gradul de indatorare
4.3. Creditarea pe termen scurt la firma S.C. NOVACOM - S.A.
4.3.1. Documentatia de creditare pe termen scurt
4.3.2. Analiza bonitatii clientului
4.3.3. Aprobarea si acordarea creditului pe termen scurt de catre Banca Comerciala Romina
4.3.4. Rambursarea creditului pe termen scurt de catre firma S.C. NOVACOM - S.A.
4.4. Eficienta economica a utilizarii creditului pe termen scurt de catre Banca Comerciala Romina si de catre firma S.C. NOVACOM - S.A.
Capitolul 5
CONCLUZII SI PROPUNERI

Alte date

?Capitolul 1

SECTORUL BANCAR ROMÂN?ESC ÎN ECONOMIA DE TRANZITIE

1.1. Continutul sectorului bancar

1.2. Organizarea si functionarea sectorului bancar

1.1. Continutul sectorului bancar

Aparitia bancilor moderne este strans legata de dezvoltarea comertului si acumularea capitalului monetar, expresie a productiei manufacturiere si a expansiunii generale a economiei. Legate de nevoile comertului si desfasurand principalele operatiuni prin intermediul efectelor comerciale, in mod firesc bancile au primit atributul de comerciale.

Economia de piata si perioada de tranzitie spre aceasta economie, caile si metodele ce ar urma sa se adopte, mecanismele specifice economiei capitaliste preocupa un numar foarte mare de oameni, incepand cu conducatorii si politicienii si continuand cu cercetatorii, specialisti din diverse ramuri ale economiei, oameni din toate straturile sociale.

Înainte de a lua fiinta, existau in Romania : Banca Nationala cu dubla functie, proprie unei banci de emisiune si politica monetara, alaturi de cea comerciala, Banca Romana de Comert Exterior care, asa cum ii spunea numele, era specializata in principal pe operatiunile de comert exterior, Banca pentru Agricultura si Industrie Alimentara si Banca de Investitii, banci al caror profil decurge de asemenea din denumirea lor.

Casa de Economii si Consemnatiuni, o institutie veche, cu traditie, avea menirea sa asigure fructificarea economiilor populatiei, sa efectueze operatiuni privind executia de casa a bugetului de stat si alte operatiuni de incasari si plati sau operatiuni de creditare a populatiei pentru situatii neprevazute in reglementarile legale.

Odata cu transformarea intregului sistem bancar romanesc, bancile de stat au suferit modificari in planul activitatilor specifice, dar cu avantajul de a-si fi pastrat in linii mari structura si reteaua proprie.

Sistemul bancar romanesc se reorganizeaza radical in sensul structurarii sale pe doua trepte organizatorice, respectiv Banca Nationala a Romaniei si bancile comerciale.

Banca Nationala a Romaniei a fost reorganizata, in sensul ca a cedat operatiunilor de natura comerciala si a capatat din nou numai sarcinile de Banca Centrala. Fostele banci de stat au fost transformate in banci comerciale. Au fost infiintate banci cu capital privat autohton, precum si sucursale a unor banci straine.

Sistemul bancar din Romania este format aproape in exclusivitate din banci comerciale cu vocatie de banci universale chiar daca, in titulatura lor, unele din aceste banci isi limiteaza activitatea la anumite domenii economice sau la o anumita specializare bancara (Banca Comerciala Romana, Banca Romana pentru Dezvoltare, Banca Romana de Comert Exterior, Bankcoop , Banc Post si Banca Internationala a Religiilor).

Ca exceptie de la regula se poate da exemplu Casei de Economii si Consemnatiuni care are statut de banca specializata in atragerea de economii de la populatie si care in general nu are tendinte de diversificare a obiectului de activitate.

Numarul de banci autorizate sa functioneze in Romania era, la 31 august 1998 comparativ cu anii 1995 si 1997, dupa cum urmeaza :

Banci Comerciale

Numar de banci

Numar de unitati*)

1995

1997

1998

1995

1997

1998

Societati bancare – persoane juridice romane

22

26

32

1.112

1.377

1.417

Sucursale sau reprezentante ale bancilor straine