Pagina documente » Stiinte Economice » Derularea unei operatiuni de export (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-derularea-unei-operatiuni-de-export-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-derularea-unei-operatiuni-de-export-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

CUPRINS
CAPITOLUL I.
PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI S.C. ORADINUM S.A. STRUCTURA EI ORGANIZATORICA
1.Prezentare generala a firmei S.C. Oradinum S.A.
1.1.Forma juridica de organizare si cadrul legal
1.2.Istoricul firmei
2.Prezentarea generala a activitatii firmei
2.1. Volumul afacerilor si structura productiei.
2.2.Numarul de personal , structura si gradul de calificare
2.3.Exportul : structura , orientarea geografica , rezultatele obtinute .Strategia si tactica firmei in domeniul exportului pe termen scurt , mediu si lung.
2.3.1.Structura exportului
2.3.2.Orientarea geografica si pe firme a exportului
2.3.3 Performante obtinute in domeniul exportului
2.3.4.Strategia si tactica in domeniul exportului pe termen scurt, mediu si lung
3.Structura organizatorica a firmei
3.1.Structura generala
3.2.Structura compartimentului de export -import
3.3.Gestionarea personalului de export - import.
CAPITOLUL II.
CERCETAREA PIETEI EXTERNE PENTRU CONSOLIDAREA POZITIEI PE PIATA SAU PENTRU IDENTIFICAREA UNOR OPORTUNITATI DE EXPORT
2.1 Produsul avut in vedere la export, pietele supuse analizei
2.2.Studiu conjunctural privind piata belgiana
2.3.Segmentarea pietelor externe pentru verificarea oportunitatilor
CAPITOLUL III.
ELABORAREA POLITICII DE MARKETING
3.1 Politica de produs
3.2 POLITICA DE PRET.
3.3 POLITICA DE DISTRIBUTIE
3.4 ACTIVITATEA PROMOTIONALA
3.4.1 Program de promovare a exporturilor
3.4.2 Previzionarea unui buget publicitar pe anul 2002 , pe principalele activitati promovare
CAPITOLUL IV.
CEREREA DE OFERTA SI OFERTA DE MARFURI
4.1 Receptia cererii de oferta si analiza ei
4.2 Indicatori de profitabilitatea a afacerii
4.3 Oferta
CAPITOLUL V
NEGOCIEREA AFACERILOR
5.1. Pregatirea negocieri
5.2. Negocierea propriu-zisa
5.3. Finalizarea negocierii
CAPITOLUL VI.
DESCHIDEREA ACREDITIVULUI
CAPITOLUL VII
LOGISTICA INTERNATIONALA
1. Pregatirea marfii pentru export
1.1 Controlul de calitate
1.2 Ambalare si etichetarea
2.Asigurarea marfii si a mijlocului de transport
3.Expedierea marfii. Procurarea documentelor necesare pentru plata acreditivului

Alte date

?CAPITOLUL I.

PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI S.C. ORADINUM S.A. STRUCTURA EI ORGANIZATORICA

1.Prezentare generala a firmei S.C. Oradinum S.A.

Societatea comerciala de confectii “Oradinum ” S.A. isi are sediul in Oradea ,judetul Bihor , Cod 3700 , pe strada Independentei nr.7-9 telefon /fax : 00 40 59/47 00 47 ; 13 25 93 13 10 50 ; 13 30 82 ; 13 78 16 telex: 03 41 63 , avand un magazin de prezentare in Piata Regele Ferdinand nr.1 telefon : +4059-45 73 70.

S.C. “Oradinum ” S.A. , este o societate care produce confectii textile , fiind una dintre cele mai importante intreprinderi de confectii atat pe plan judetean cat si pe plan national. Produsele textile realizate de firma sunt diversificate de la costume , sacouri, pantaloni , veste , pardesie pentru barbati pana la blaizere , fuste , jachete pentru femei. Ponderea cea mai mare o au sacourile si costumele atat pentru barbati cat si pentru femei. Produsele se adreseaza unei game variate de cumparatori atat de pe piata interna cat si de pe piata externa.

Societatea este o persoana juridica romana , cu forma de societate pe actiuni , capitalul social reprezentat sub forma de titluri de credit in principiu negociabile , denumite actiuni . Capitalul social de 7.433.450 mii lei este impartit in 297.338 actiuni nominative , cu o valoare nominala de 25.000 lei , capital subscris si varsat in intregime de cei 1.833 actionari. Capitalul social a fost achitat in proportie de 30% cu certificate de proprietate si 14,28 % in numerar , diferenta urmand a se achita in 18 rate pe o perioada de 9 ani.

Firma are o activitate eficienta de export, majoritatea veniturilor provin din activitatea de export adica , 85% din cifra de afaceri. S.C. Oradinum S.A. este o societate cu traditie in executarea de comenzi pentru export, fiind utilata ,organizata si specializata profesional in munca pentru export . Contractele anuale de 80-85% din totalul productiei sunt reinnoite an de an , existand colaborari de lunga durata cu aceleasi firme .Ani de-a randul societatea si-a indeplinit sarcinile pentru export , fiind recunoscuta pe piata internationala ca o firma care-si pastreaza si imbunatatesteste calitatea produselor , pastrand clientii vechi si adaugand altii noi.

S.C. Oradinum S.A. efectueaza acte de comert cu firme de pe piata Uniunii Europene si in deosebi din Germania , Franta si Belgia. Astfel firma DRESSMASTER detine 35% din valoarea exporturilor , iar HABITEX 45 % ,din productia de export, ambele din Germania . Firma Canda detine 12 % din valoarea exporturilor, firma pentru care se executa cantitati mari de produse care se distribuie pe loturi direct pe tari: Franta , Olanda , Austria ,Spania , Germania , Belgia.

Firma doreste insa sa-si dezvolte in continuare activitatea de export , prin intrarea pe noi piete externe , atragerea de noi clienti si nu in ultimul rand pastrarea in foarte bune conditii a relatiilor cu clientii traditionali.

Pastrarea relatiilor cu partenerii externi , in mod deosebit a acelora cu care s-au incheiat contracte pe lunga durata si in cantitati mari , cum ar fi :Dressmaster –Germania si Habitex – Belgia presupune indeplinirea unor conditii: produsele exportate sa aiba calitatea prevazuta , pe care sa si-o pastreze in timp la parametri normali . Produsele sa aiba de o durata de viata relativ lunga , iar posibilitatea de imitare din partea concurentilor sa fie redusa , si indepartata ca perioada de timp . Termenele de livrare sa fie cu strictete respectate , pentru a nu interveni situatii stanjenitoare si pentru a nu pune partenerul extern in dificultate, incapacitatea de livrare subclientilor , aducand-i acestuia pierderi .Pastrarea unor colaborari stranse si transparente cu conducerea firmelor partenere.

Firma intentioneaza sa faca cercetari asupra pietelor pe care intentioneaza sa intre , atat pe regiuni cat si sectoare de activitate.

În acest sens se elaboreaza studii conjuncturale a pietelor internationale pe regiuni si sectoare , stabilind specificul fiecarei regiuni din punct de vedere a asezarii geografice , a traditiilor , obiceiurilor, repartitiei populatiei , gradului de civilizatie, nivelului de trai si a altor caracteristici ale diferitelor zone si tari .Informatiile obtinute din asemenea studii sunt de folos firmei pentru a aprecia profitabilitatea zonei, bonitatea economico – financiara a partenerului.

Oradinum S.A. a trasat anumite linii privind activitatea viitoare a firmei atat pe termen scurt cat si pe termen mediu si lung , constituindu-se in strategii ale firmei.

1.1.Forma juridica de organizare si cadrul legal

Societatea comerciala de confectii “Oradinum ” S.A. s-a constituit prin preluarea completa a patrimoniului fostei Întreprinderi de Confectii Oradea in temeiul legii numarul 15/1990 prin H.G. nr. 1254/1990 inmatriculata in Registrul Comertului al Judetului Bihor cu numarul J 05/159 din 18.02.1991.Adresa de email:

ORADINUM_export@rdsor.ro

Pagina web de unde se pot obtine informatii suplimentare referitoare la societate este :

Societatea are codul fiscal R.67302

Cont bancar la MINDBANK Oradea

LEI – 40 10 500 10

USD – 4710 500 1164

DM – 4710 500 1101

Cont SIRUES : 0794493

Societatea si-a inceput activitatea in data de 18.02.1991 avand ca actionar unic statul . Începand cu data de 13.11.1992 prin actul de transmitere nr. 3336 / 13.11.1992 a 30 % din capitalul social F.P. Moldova devenea actionar al S.C. Oradinum S.A. alaturi de F.P.S.

Capitalul social al societarii este de 7.433.450 mii lei Cu o structura a actionariatului la data privatizarii de :

F.P.S. detine un capital de 5.203.452 mii lei reprezentand 70% din capitalul social.

F.P.P. detine un capital de 2.229.998 mii lei reprezentand 30 % din capitalul social.

Prin semnarea contractului de vanzare – cumparare de actiuni cu cei doi fondatori , proprietatea asupra actiunilor este preluata integral de S.C. Oradinum S.A. care devine actionar unic.

1.2.Istoricul firmei

Intreprinderea de confectii isi are inceputul in 1965 , in Oradea , judetul Bihor , fiind in totalitate subordonata statului Republicii Socialiste Romania. Dimensiunea intreprinderii atat fizica cat si economica a fost mare inca de la inceput , intreaga productie la momentul acela fiind orientata spre piata interna.

Ca urmare a cresterii volumului de comenzi , intre 1969-1970 , printr-o investitie de 24.000.000 lei capacitatea de productie se dubleaza, construindu-se o cladire noua in valoare de 19.000.000 lei si achizitionandu - se utilaje in valoare de 5.000.000 lei.

In 1975 prin HGM 3677 , intreprinderea primeste denumirea de Întreprinderea de Confectii Oradea cu sediul in Oradea , subordonata Centralei Confectiilor Bucuresti , din cadrul ministerului Industriei Usoare.

În 1977, doua unitati ale industriei locale au trecut in subordine Întreprinderii de Confectii Oradea , una din cele doua unitati, cea din Oradea a fost integrata in structura organizatorica si de productie a intreprinderii, iar cea de-a doua situandu-se in Beius, care a ramas ca atelier de productie independent, cu acelasi profil de fabricatie , dar fara personalitatea juridica.

Între 1980-1989 circa 80% din productia intreprinderii era destinata exportului catre tarile din vest.

În 1990 intreprinderea se transforma in societate comerciala pe actiuni, S.C. Oradinum S.A. La data de 29.04.1994 prin sedinta civila nr. 6/N/1994 , conform L 58/91 s-a constituit Asociatia “Oradinum” S.A. si Programul Actiunilor Salariatilor, incepand procesul de privatizare al S.C. Oradinum S.A.

Adunarea Generala a Actionarilor din 23.01.1995 modifica statutul societatii conform prevederilor legii nr. 77/1994.

In continuarea procesului de privatizare Asociatia “Oradinum” S.A a Salariatilor in urma negocierilor desfasurate , incheie cu Fondul Proprietatii Private II Moldova contractul de vanzare-cumparare de actiuni prin schimbare cu certificate de proprietate la data de 28.03.1995 si cu Fondul Proprietatii de Stat la data de 23.05.1995. Dupa semnarea contractului s-a convocat Adunarea Generala care a modificat in mod corespunzator statutul societatii comerciale si a desemnat noii administratori in conditiile legii nr. 31/1990.

Dupa inscrierea in Registrul Comertului a mentiunilor privind modificarile intervenite in participarea la capitalul social , membrii asociatiei isi exercita dreptul de actionari in raport cu numarul de actiuni dobandite.