Pagina documente » Drept » Deturnarea de fonduri. Fonduri simodalitati in administratia militara

Cuprins

lucrare-licenta-deturnarea-de-fonduri.-fonduri-simodalitati-in-administratia-militara
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-deturnarea-de-fonduri.-fonduri-simodalitati-in-administratia-militara


Extras din document

Cuprins:
CAPITOLUL I Infractiunea si trasaturile ei esentiale.....
5
1.1. Infractiunea - institutie fundamentala a dreptului penal....
5
1.2. Definitia infractiunii si importanta definirii legale a acesteia........
7
1.3. Pericolul social.....
8
1.4. Vinovatia..............
9
1.5. Prevederea faptei in legea penala.......
11
CAPITOLUL II Deturnarea de fonduri
12
2.1. Continutul legal.......
12
2.2. Conditii preexistente .............
12
2.3. Continutul constitutiv............
13
2.4. Forme. Modalitati. Sanctiuni
15
Capitolul III Utilizarea fondurilor in Administratia Militara.......
16
3.1. Modalitati legale de utilizare a banului public in Administratia Militara.......
16
3.2. Utilizarea ilegala a banului public. Deturnarea de fonduri. Prevenirea acesteia....
25
3.3. Evaluarea legislatiei comunitare in materia deturnarii de fonduri...
52
3.4. Jurisprudenta cu privire la deturnarea de fonduri in Administratia Militara.......
61
Concluzii....
63
Propunere de lege ferenda.....
64
Biliografie..
68

Alte date

?

INTRODUCERE

Infractiunile de natura economica au devenit de-a lungul anilor, odata cu evolutia societatii si implicit a modului de gestionare a activitatii unei organizatii,tot mai agresive si mai complexe, “storcand” fonduri importante din bugetele respectivelor organizatii.

În ceea ce priveste Romania, aflata in plin proces de recuperare a decalajului fata de tarile vestice ale Europei, si beneficiind de un real suport financiar din partea Uniunii Europene, aceste actiuni, coroborate cu ampul fenomen al coruptiei, nu numai ca priveaza intreaga societate de la o mult asteptata si imperioasa evolutie, dar chiar impiedica in mod real alinierea economiei la standardele secolului XXI, si anuleaza vizibil progresele facute in ultimii ani.

Lucrarea de fata, este structurata pe trei capitole urmate de concluzii si propunere de imbunatatire a legislatiei in vigoare. În primul capitol este tratata infractiunea la modul general, ingloband inevitabil si infractiunea de deturnare de fonduri, cu accentul pe importanta definirii legale a infractiunii si subliniind pericolul social generat si prevederea faptei in legea penala.

Deturnarea de fonduri este amplu dezbatuta in capitolul II, sub aspectul continulului legal, a conditiilor preexistente si a continutului constitutiv dar si din punct de vedere al formelor, modalitatilor si a sanctiunilor impuse.

Capitolul III abordeaza utilizarea fondurilor in Administratia Publica si implicit in Administratia Militara. În scopul identificarii si intelegerii modalitatilor de prevenire a deturnarii de fonduri, am prezentat modalitatile legale de utilizare a banului public in Administratia Militara si Administratia Publica, ca factor integrator, in scopul unei bune cunoasteri a gestionarii eficiente a fondurilor, pentru evitarea caderii in ilegalitate, dar si pentru oferirea de solutii celor responsabili in controlul si supravegherea functionarilor publici. Trebuie bine inteles acest fenomen dar mai ales, trebuie sa pornim de la mentalitatea fiecaruia, de la modul in care fiecare intelege sa isi faca datoria in functia pe care o ocupa, fara compromisuri si cu reala dorinta de profesionalism si un mod european de gestionare a fodurilor si implicit a intregii activitati.

Respectiva lucrare reprezinta o incercare de abordare a fenomenului infractional de natura economica, cu accentul pe deturnarea de fonduri, privita atat sub aspect teoretic al dreptului penal dar si din punct de vedere economic si preventiv. Am incercat sa prezint atat formele si modalitatile deturnarii de fonduri, cat si mecanismele de prevenire, urmarind sa gasesc totodata cateva solutii de imbunatatire a cadrului normativ existent, tragand un semnal de alarma pentru o sporire a responsabilitatii functionarilor publici si un control eficient din partea organelor de control abilitate, in scopul stoparii sau cel putin al diminuarii acestor actiuni.

Deturnarea de fonduri reprezinta una din formele de criminalitate cele mai agresive din Romania de dupa revolutie.

CAPITOLUL I

INFRACTIUNEA SI TR?S?TURILE EI ESENTIALE