Dec 11 2023
Fundamentarea si elaborarea strategiei economice optime prin auditarea activitatii de marketing (S.C
Postat de licenteoriginale • In Stiinte Economice
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
CUPRINS:CAPITOLUL 1 Elemente teoretice privind auditarea activitatii de marketing
SUBCAPITOLUL 1 Auditul in marketing. Definitie si caracteristici
SUBCAPITOLUL 2 Companiile care pot beneficia in urma auditului
SUBCAPITOLUL 3 Cei 3 pasi ai auditului in marketing
SUBCAPITOLUL 4 Componentele auditului in marketing
1. Auditul de marketing
1.1 Macromediul
1.2 Mediul de activitate sau micromediul
2. Auditul strategiei de marketing
3. Auditul organizarii de marketing
4. Auditul sistemelor de marketing
5. Auditul productivitatii marketingului
6. Auditul functiei de marketing
SUBCAPITOLUL 5 Probleme in procesul de audit
CAPITOLUL 2 Echilibrul dinamic al companiei S.C. DELCAR S.R.L.- dealer SKODA
SUBCAPITOLUL 1 Prezentarea S.C. DELCAR S.R.L.
SUBCAPITOLUL 2 Analiza principalilor indicatori de standing financiar
1. Indicatori de profitabilitate
2. Indicatori si indici de lichiditate si solvabilitate
3. Indicatori privind creantele si datoriile
4. Indicatori privind activitatea
5. Indicatori privind imobiliazarile de capital
BIBLIOGRAFIE
Alte date
? „marketingul implica atitudine”Prof. Univ. Dr. Ion Smedescu
Voi porni de la motto-ul ales, care, cred eu ilustreaza foarte bine continutul acestei lucrari.
Domnul profesor universitar doctor Ion Smedescu spunea, in lucrarea Marketing aparuta la Editura Universitara in anul 2003, ca marketingul implica o atitudine, o reactie ca urmare a unui factor care a atins compania.
Diferenta dintre un marketing de calitate si unul defectos este tocmai acea reactie la schimbare.
Considerata pana nu de mult o activitate cu rezultate cuantificabile pentru manager doar in functie de volumul vanzarilor sau al cotei de piata , marketingul a ajuns in secolul 21 sa fie la acelasi nivel cu activitatile contabile prin prisma auditului.
Acest nivel presupune ca, asemenea contabilitatii, o activitatea strict bazata pe regului si numere mai putin pe imaginatie si creativitate, marketingul poate fi masurat, analizat, corectat.
Daca ar fi sa facem un studiu printre managerii de top din Romania anului 2007 in care sa ii intrebam despre activitati de audit intreprinse in compania pe care o conduc ne-ar raspunde: „Sigur! Suntem permanent auditati financiar.” Daca i-am intreba: „Dar activitatea de marketing este supusa auditului?” ne-ar raspunde ridicand mirati din sprancene, desi intre 20 si 40 % din totalul vanzarilor se duce catre marketing in fiecare an.
Aparut in SUA inca din anii 50 auditul in marketing isi face loc cu greu in viziunea managerilor romani, desi este un instrument care si-a dovedit eficacitatea in foarte multe dintre companiile de succes americane. Utilizat in Romania cu precadere inainte de transformarea de la un simplu nume la un brand-name, auditul de marketing reprezinta o resursa extrem de eficienta in orice moment al vietii unei companii. Este considerata prima activitate pe care trebuie sa o intreprinda un manager de marketing nou instituit in functie, auditarea in sine fiind pentru acesta un diagnostic al starii actuale.
Auditul in marketing fiind o tema foarte putin dezbatuta de lucrarile de specialitate romanesti am intampinat dificultati in a gasi informatii cat mai detaliate si la obiect. La baza acestei lucrari a stat articolul The Marketing Audit Comes of Age publicat in Sloan Management Review avand ca autori pe Philip Kotler, William Gregor si William Rodgers, cunoscuti specialisti in marketing, precum si celelalte lucrari prezentate in bibliografie.
Am inceput prin a prezenta compania si a analiza indicatorii de standing financiar pentru a putea reliefa situatia economica si posibilitatile pe care compania le are in a pune in aplicare propunerile rezultate in urma auditului.
In capitolul 2 am prezentat elementele teoretice care stau la baza auditului, etapele ce trebuie urmate in auditatare, companiile care pot avea beneficii in urma auditului precum si problemele ce pot aparea.
Exemplul practic este auditarea intreprinsa la compania Delcar, dealer Skoda in Brasov, activitate realizata urmand pasii prezentati anterior, necesara datorita dorintei coducerii companiei de a evalua starea existenta inainte de a schimba politica de marketing necesara atragerii de clienti si mariri cotei de piata. Auditul a avut loc la sediul societatii, din Ghimbav si a inceput prin discutii cu top managementul companiei pentru a stabili obiectivele, raza de acoperire, gradul de detaliere, sursele de date, formatul de raportare si termenul de finalizare pentru actiunea de audit. Etapa cea mai complexa a fost de strangere a datelor in care am avut discutii cu managerii de departamente, cu actuali si potentiali clienti, am realizat un sondaj de opinie cu privire la calitatea servicilor oferite de companie din punctul de vedere al clientilor, am analizat pozitia companiei pe piata precum si alte elemente prezentate pe larg in capitolul 3.
In ultimul capitol sunt prezentate concluzile auditului precum si recomandarile realizate in urma auditului prezentate companiei.
Personal consider ca auditul in marketing trebuie sa fie facut de persoane din afara companiei, care pot avea un punct de vedere nepartinitor, dar care, de asemenea, trebuie sa aiba o experienta in ceea ce inseamna marketingul privit din toate unghiurile, deoarece este o activitate de evaluare complexa careia trebuie sa i se asigure toata atentia cuvenita unui domeniu care consuma o mare parte din venituri.
Desi din punct de vedere al experientei practice nu pot spune ca ma ridic la nivelul unui consultat in marketing, cunostintele dobandite in timpul facultatii si pasiunea pe care o am pentru acest domeniu m-a facut sa imi aleg aceasta tema.
Auditarea practica intreprinsa la compania Delcar mi-a oferit posibilitatea de a realiza cum functioneaza etapele acestui proces in realitate, cat de diferit pot privi acelasi produs sau serviciu managerul general, managerul de departament, restul angajatilor si clientii, care sunt pericolele reale pe care un auditor le poate intalni si reactia celor implicati la prezentarea recomandarilor finale. Cu siguranta voi avea curiozitatea sa vad peste un timp daca recomandarile mele au avut rezultatele asteptate.
CAPITOLUL I
Elemente teoretice privind auditarea activitatii de marketing
SUBCAPITOLUL 1 Auditul in marketing. Definitie si caracteristici
Documente similare
· Fundamentarea si elaborarea strategiei economice optime prin auditarea activitatii de marketing (S.C· Elaborarea strategiei de marketing (S.C. XYZ S.A.)
· Fundamentarea planului de desfacere si modernizarea organizarii activitatii de marketing (S.C. XYZ S
· Fundamentarea strategiei de desfacere (S.C. XYZ S.A.)
· Metode statistico-matematice pentru fundamentarea strategiei (S.C. XYZ)
· Elaborarea si implementarea strategiei de dezvoltare (S.C. XYZ O.C.)
· Elaborarea strategiei unei operatiuni turistice
· Elaborarea strategiei de dezvoltare a unei organizatii (S.C. XYZ S.A.)
· Elaborarea strategiei de aprovizionare tehnico-materiale (S.C. XYZ S.A., Iasi)
· Fundamentarea strategiei de piata. Analiza cifrei de afaceri. Capacitatea de productie si cererea (S