Pagina documente » Stiinte Economice » Gestiunea, finantarea si contabilitatea stocurilor (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-gestiunea-finantarea-si-contabilitatea-stocurilor-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-gestiunea-finantarea-si-contabilitatea-stocurilor-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

CUPRINS
Capitolul 1 Continutul si caracteristici ale stocurilor ca mijloace circulante materiale ale societatilor comerciale
1.1. Continutul si rolul stocurilor ca mijloace circulante materiale
1.2. Caracteristici ale stocurilor in cadrul societatilor comerciale
Capitolul 2 Organizarea si economia S.C. PANGRAM S.A. Resita
2.1. Considerente generale
2.2. Forma juridica de organizare a firmei si cadrul legal de constituire
2.3. Volumul afacerilor si structura productiei
2.3.1. Structura productiei
2.3.2. Piata actuala
2.3.3. Potentialul uman
2.3.4. Situatia financiar-patrimoniala
2.3.4.1. Tendinta afacerii
2.3.4.2. Structura bilantiera
2.3.4.3. Soldurile intermediare de gestiune
2.4.Structura organizatorica
Capitolul 3 Gestiunea stocurilor
3.1. Clasificarea si codificarea stocurilor
3.2. Organizarea depozitelor, a evidentei operative si documentele justificative privind pastrarea si miscarea stocurilor
3.2.1. Organizarea activitatii depozitelor
3.2.2. Organizarea evidentei operative si documentele justificative privind pastrarea si miscarea stocurilor
Capitolul 4 Finantarea stocurilor
4.1. Determinarea nivelului rational al stocurilor si necesitatile de mijloace circulante
4.2. Finantarea necesitatilor de mijloace circulante
4.3. Indicatorii utilizarii activelor circulante
Capitolul 5 Organizarea si conducerea contabilitatii stocurilor
5.1. Progamul informatic de evidenta a stocurilor
5.2. Reguli de evaluare a activelor
5.3. Metode de evaluare a stocurilor si implicatiile fiscale
5.4. Contabilitatea materiilor prime si materialelor
5.5. Organizarea si conducerea contabilitatii materiilor prime si materialelor consumabile
5.6. Organizarea si conducerea contabilitatii obiectelor de inventar
5.7. Organizarea si conducerea contabilitatii produselor
5.8. Organizarea si conducerea contabilitatii marfurilor
5.9. Organizarea si conducerea contabilitatii ambalajelor
5.10. Contabilitatea provizioanelor pentru deprecierea stocurilor
Capitolul 6 CONCLUZII SI PROPUNERI

Alte date

?

1. CONTINUTUL SI CARACTERISTICI ALE STOCURILOR CA MIJLOACE CIRCULANTE MATERIALE

1.1. CONTINUTUL SI ROLUL STOCURILOR CA MIJLOACE CIRCULANTE MATERIALE

Mijloacele circulante sunt destinate sa asigure continuitatea procesului de productie si circulatie, fiind intr-o permanenta schimbare si transformare in cadrul unui circuit inchis. Ele isi schimba forma succesiv in fiecare faza a circuitului economic, si anume in faza de aprovizionare, productie si desfacere. Deci pe parcursul circuitului economic, mijloacele circulante se gasesc concomitent, fie in sfera productiei, fie a circulatiei. În functie de forma succesiva pe care o imbraca mijloacele circulante in fazele circuitului economic, ele se grupeaza in mijloace circulante materiale si banesti.

Mijloacele circulante materiale din sfera productiei, spre deosebire de mijloacele fixe, se consuma in intregime intr-un singur ciclu de exploatare, transferandu-si valoarea integral asupra produselor la fabricarea carora au participat. Consumandu-se integral intr-un singur proces de fabricatie, pentru continuarea acestuia este necesara reinnoirea continua a lor. În componenta acestora intra materiile prime, materialele consumabile si semifabricate cumparate.

Mijloacele circulante materiale din sfera circulatiei cuprind produsele finite, semifabricatele si marfurile aflate in depozite.

În structura mijloacelor circulante materiale se incadreaza stocurile propriu-zise si productia in curs de executie.

Stocurile reprezinta mijloace circulante materiale [1 Ghid Practic de Aplicare a Standardelor Internationale de Contabilitate, Lucrare elaborata sub coordonarea Ministerului Finantelor Publice, Editura Economica, Bucuresti, 2001, p. 78-79]:

? detinute pentru a fi vandute in cursul normal al activitatii;

? in curs de productie pentru o astfel de vanzare;

? sub forma de materii prime sau de furnituri ce trebuie sa fie consumate in procesul de productie sau de prestare servicii.

Aceasta calificare nu depinde de natura elementului considerat, ci de destinatia sa, care este puternic influentata de activitatea intreprinderii ce detine bunurile. De exemplu, terenurile si constructiile constituie imobilizari in majoritatea intreprinderilor, dar ele sunt stocuri pentru un comerciant de bunuri imobiliare. De asemenea, stocurile pot sa aiba o natura necorporala (imateriala). Astfel in intreprinderile prestatoare de servicii, lucrarile realizate si nefacturate, la inchiderea exercitiului constituie stocuri.

În cadrul stocurilor propriu-zise [2 Mihail Epuran, Valeria Babaita, Corina Grosu, Contabilitatea financiara in noul sistem contabil, Editura de Vest, Timisoara, 1996, p. 208-209] se includ:

? marfurile, respectiv bunurile cumparate si revandute fara nici o transformare;

? materiile prime, care participa direct la fabricarea produselor si se regasesc in produsul finit integral sau partial, fie in starea lor initiala, fie transformata;

? materialele consumabile (materiale auxiliare, combustibili, materiale pentru ambalat, piese de schimb, seminte si materiale de plantat, furaje si alte materiale consumabile), care participa sau ajuta la procesul de fabricatie sau de exploatare, fara a se regasi de regul~ in produsul finit;

? ambalajele, care cuprind bunurile necesare pentru protectia materialelor si marfurilor pe timpul transporturilor si depozitarii sau pentru prezentarea lor comerciala. În aceasta categorie de stocuri se cuprind: ambalajele refolosibile, achizitionate goale sau odata cu materialele si marfurile achizitionate; precum si cele confectionate de unitate si cele restituite de clienti, potrivit contractelor incheiate cu acestia.

Dupa modul cum participa la circuitul economic [3 Niculae Feleaga, Ion Ionascu, Contabilitate financiara, vol.2, Editura economica, 1993, p.241-242], distingem urmatoarele categorii:

1) ambalaje pierdute (nerecuperabile), vandute clientului, odata cu marfa (hartie de ambalat, sticle din material plastic, cutii metalice, sfoara, etc.); valoarea lor fiind inclusa in pretul marfurilor vandute;

2) ambalaje recuperabile sunt ambalajele susceptibile de a fi conservate in mod provizoriu de terti si pentru care furnizorul se angajeaza sa le recupereze in anumite conditii (sticle, borcane, navete din plastic, lazi, etc.);

3) ambalaje mixte, respectiv ambalaje care in anumite conditii pot fi considerate ca fiind pierdute (nerecuperabile), iar in altele ca fiind recuperabile.

Normele contabile din tara noastra prevad ca atunci cand anumite stocuri indeplinesc functia de ambalaje, ele sa fie contabilizate , nu ca ambalaje, ci ca o forma particulara de stocuri.

Astfel, ambalajele si materialele de ambalat executate in sectiile de fabricatie ale intreprinderii pentru a fi vandute ca atare se cuprind in stocurile de produse finite.

Ambalajele de natura obiectelor de inventar (lazi, saci de iuta sau hartie), care nu circula pe baza de decontare, ci se folosesc numai in interiorul unitatii patrimoniale, se inregistreaza in contabilitate la categoria obiectelor de inventar.

Ambalajele (paletele, lazile si containerele), de natura mijloacelor fixe care apartin unitatii patrimoniale, folosite pentru transportul materialelor si marfurilor in interiorul si in afara unitatii se inregistreaza in contabilitate in categoria mijloacelor fixe.

? produsele, reprezinta bunuri, lucrari si servicii obtinute in diferite faze din procesul de fabricatie sau ale activitatii de exploatare destinate livrarii tertilor si in unele cazuri pentru consumul intern.

În structura produselor se disting:

o semifabricatele, care reprezinta acele produse a caror proces tehnologic a fost terminat intr-o sectie, faza de fabricatie si care trec in continuare in procesul tehnologic al altei sectii (faza de fabricatie) sau se livreaza tertilor;

o produsele finite, adica produsele care au parcurs toate fazele procesului de fabricatie si nu mai au nevoie de prelucrari ulterioare in cadrul unitatii, urmand a fi depozitate in vederea livrarii sau expediate direct tertilor;

o produsele reziduale, reprezentand rebuturile, materialele recuperabile sau deseurile, obtinute din procesul prelucrarii materiei prime.

? animalele si pasarile, respectiv animalele achizitionate sau obtinute, crescute si folosite pentru reproductie; animalele si pasarile puse la ingrasat pentru a fi valorificate; pentru productie (pentru lana, lapte, blana), precum si coloniile de albine. De asemenea, animalele de munca se cuprind in activele imobilizate, la categoria mijloacelor fixe.

? obiectele de inventar si baracamentele, reprezinta bunuri cu o valoare mai mica decat limita prevazuta de lege, pentru a fi considerate mijloace fixe, indiferent de durata lor de serviciu, sau cu o durata mai mica de un an, indiferent de valoarea lor, precum si bunurile asimilate acestora: echipamentul de protectie, echipamentul de lucru, imbracamintea speciala, mecanismele, dispozitivele, verificatoarele, SDV-urile, aparatele de masura si control, matritele folosite la executarea anumitor produse si alte obiecte similare.

Baracamentele si amenajarile provizorii, sunt bunurile achizitionate sau construite de unitatile patrimoniale, pentru executarea lucrarilor si prestatiilor in constructii. Nu se includ in aceasta categorie, lucrarile de organizare la care prin demontare sau demolare nu se recupereaza materiale (platforme betoane, drumuri si cai de acces, gropi de var si altele).

Productia in curs de executie, reprezinta cea de-a doua componenta a activelor circulante materiale, fiind productia care nu a trecut prin toate stadiile de prelucrare, prevazute in procesul tehnologic, precum si produsele terminate, dar nesupuse probelor si receptiei tehnice sau necompletate in intregime. De asemenea, in aceasta categorie se includ si lucrarile si serviciile, precum si studiile in curs de executie sau neterminate.

Toate categoriile de bunuri mentionate sunt considerate ca fiind proprietatea unitatii patrimoniale care le detine, in cadrul acestora incluzandu-se si bunurile aflate in custodie, in prelucrare sau in consignatie, la terti, dar care se inregistreaza distinct in contabilitate, pe categorii de stocuri.

Astfel, dupa apartenenta la patrimoniu [4 Prof. univ. dr. Victoria Barbacioru, s.a., Contabilitatea intreprinderii, Reprografia Universitatii din Craiova, 1998, p.300], stocurile cuprind:

a) stocuri ce fac parte din patrimoniul propriu, reprezinta stocuri aflate in gestiunea intreprinderii. Caracteristica acestei structuri de stocuri o constituie faptul ca ele se gasesc in spa#iile proprii, cum sunt: depozite, magazii, magazine, locuri de productie etc., sau se afl# la terti sub forma de materii si materiale aflate la terti, obiecte de inventar aflate la terti, marfuri in custodie sau consignatie la terti etc.

b) stocuri ce nu fac parte din patrimoniul propriu, dar aflate in gestiune. Acestea sunt reprezentate de stocurile primite spre prelucrare sau reparare, ori in custodie sau consignatie.

Avand in vedere provenienta lor, stocurile se grupeaza in:

a) stocuri provenite din afara unitatii, prin procesul de aprovizionare (cumparare): materii prime, materiale, obiecte de inventar, marfuri, etc.;

b) stocuri provenite din productie proprie: produse, animale, obiecte de inventar etc.

Functionarea normala a intreprinderii necesita, imobilizarea permanenta in stocul necesar continuitatii activitatii. Pentru a se asigura o rentabilitate a activitatii, in gestiunea financiara se opereaza cu notiunea de stoc optim.

Pentru a se preintampina anumite perturbatii in procesul aprovizionarii, unitatile patrimoniale isi pot constitui si stocuri de securitate. În cazul materialelor supuse fluctuatiei preturilor, in conditiile in care exista si surplusuri de trezorerie, se pot realiza cumparari pentru a se conserva stocuri de speculatie.

1.2. CARACTERISTICI ALE STOCURILOR ÎN CADRUL SOCIET?TILOR COMERCIALE

Principalele caracteristici ale stocurilor pot fi sintetizate astfel:

? se afla succesiv si neintrerupt in diferite faze ale procesului de productie si comercializare;