Mar 23 2023
Gestiunea portofoliului de active. Modalitati de economisire si investire
Postat de licenteoriginale • In Stiinte Economice
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
CuprinsPrezentare
Partea I Economiile si Investitiile
Capitolul 1 Introducere
Capitolul 2 Rentabilitate si Risc
Capitolul 3 Inflatia
Capitolul 4 Rentabilitati Compuse
Capitolul 5 Modalitati de economisire si investire
Partea a II-a Banci.Institutii Financiare
Capitolul 6 Sume detinute in moneda nationala (lei)
Capitolul 7 Sume detinute in valute convertibile
Capitolul 8 Bancile Comerciale
Capitolul 9 Bancile Populare
Capitolul 10 C.E.C.-ul si alte institutii financiare
Capitolul 11 Titluri de stat
Capitolul 12 Piata monetara - concluzii
Partea a III-a Fonduri de Investitii
Capitolul 13 Investitii Administrate
Capitolul 14 Societati de Investitii Financiare (SIF)
Capitolul 15 Fonduri Mutuale
Capitolul 16 Organizarea si functionarea fondului mutual
Capitolul 17 Cum investim in fondurile mutuale?
Capitolul 18 Plasamentele fondurilor mutuale
Capitolul 19 Indicatori si riscuri
Capitolul 20 Fonduri de investitii specializate
Capitolul 21 Fonduri mutuale - concluzii
Partea a IV-a Actiuni cotate
Capitolul 22 Piata de capital
Capitolul 23 Valorile mobiliare
Capitolul 24 Piata de capital in Romania
Capitolul 25 Bursa de Valori Bucuresti
Capitolul 26 Piata extrabursiera Rasdaq
Capitolul 27 Tranzactionarea actiunilor
Capitolul 28 Preschimbarea certificatelor de actionar (PPM) in bani
Capitolul 29 Analiza actiunilor
Capitolul 30 Evenimente importante din activitatea societatilor emitente
Capitolul 31 Indici bursieri
Capitolul 32 Actiuni cotate - concluzii
Partea a V-a Piete la termen
Capitolul 33 Piete la termen si valori mobiliare derivate
Capitolul 34 Contracte futures
Capitolul 35 Contracte options
Capitolul 36 Piete la termen - concluzii
Partea a VI-a Alte investitii
Capitolul 37 Investitii directe in societati necotate
Capitolul 38 Investitii imobiliare si plasamente alternative
Concluzii Stabilirea unei strategii proprii de investitii
Incheiere Ce facem mai departe?
Alte date
?Prezentare
Prin intermediul acestui material dorim sa facem o prezentare a principalelor modalitati de gestiune si administrare a unui portofoliu de active, adica de investire si economisire oferite de piata financiara a Romaniei in momentul de fata.
Materialul cuprinde 6 parti:
- "Economiile si investitiile", ce prezinta o serie de capitole introductive referitoare la economii si investitii si explicarea unor notiuni de baza;
- "Banci si alte institutii financiare", oportunitatile de economisire oferite de bancile comerciale, bancile populare, CEC-ul, alte institutii financiare, precum si titlurile de stat;
- "Fonduri de investitii", ce trateaza caracterisiticile si avantajele investitiei in societati inchise de investitii si fonduri mutuale si modul de functionare a acestora;
- "Actiuni cotate", ce prezinta piata de capital din Romania, Bursa de Valori Bucuresti si piata extrabursiera Rasdaq, caracteristicile si avantajele investitiei in actiuni cotate pe aceste piete;
- "Piete la termen", o scurta trecere in revista a posibilitatilor oferite de investitia in valori mobiliare derivate - contracte futures si options;
- "Alte investitii", trecerea in revista a investitiilor directe in societati necotate, precum si a investitiilor imobiliare si a plasamentelor alternative.
Economiile si investitiile - Capitolul 1:Introducere
In orice societate, economiile si investitiile au jucat un rol deosebit de important, atat la nivel macroeconomic cat si la nivelul fiecarei persoane sau agent economic. Desigur, exista un ansamblu de factori care influenteaza deciziile fiecarei persoane sau agent economic de a renunta la un castig sau avantaj prezent (determinat de utilizarea unor fonduri disponibile in prezent) in favoarea unui avantaj viitor (determinat de economisirea sau investirea acestor fonduri, pentru a fi utilizate in viitor), insa procesele de economisire sunt prezente intr-o masura mai mare sau mai mica, pe termene mai lungi sau mai scurte si moduri foarte variate la nivelul fiecarei persoane, fizice sau juridice. Aceste procese de economisire au insa un rol important si la nivelul intregii economii nationale. Astfel, sumele depuse la bancile comerciale de catre persoane fizice sau juridice sunt folosite pentru acordarea de credite altor persoane fizice si juridice, finantand astfel investitii in diverse sectoare economice si contribuind la dezvoltarea economiei in ansamblul sau.
Care ar fi diferenta dintre economisire si investitie? Economisirea presupune "pastrarea" in siguranta a sumelor detinute, in timp ce prin investirea acelorasi sume se asteapta o "multiplicare" a acestora. Putem considera insa ca cel mai adesea sumele disponibile sunt investitie, intrucat renuntarea la un castig prezent prin economisire (cum am amintit anterior) va trebui compensata prin diverse modalitati (dobanzi, dividende, etc), iar pastrarea sumelor disponibile in casa, in moneda nationala (ca modalitate "extrema" de economisire) nu se practica pe scara larga.
Desigur, alegerea cailor celor mai potrivite de economisire si investitie se poate dovedi a fi un proces dificil, avand in vedere o serie de factori precum multitudinea instrumenetelor disponibile, instabilitatea pe care o traverseaza anumite piete, recesiunea economica, etc. In aceste conditii se pune problema alegerii unui instrument de economisire adecvat, care sa ofere o pastrare in siguranta cea mai deplina a acestor economii, dar si multiplicarea lor in timp, devenind practic dintr-un instrument de economisire unul de investire. Multiplicarea economiilor trebuie nu numai sa asigure acestora o protectie la inflatie, ci si sa aduca un castig real, in conditiile unui risc acceptabil.
Un alt concept ce trebuie analizat in elaborarea unei strategii de investitii este diversificarea investitilor. Aceasta inseamna plasarea sumelor disponibile in mai multe instrumente diferite de economisire si investire, si/sau in diferite variante ale aceluiasi tip de instrument (in mai multe actiuni diferite cotate la bursa sau in titluri la mai multe fonduri mutuale). Indiferent de nivelul sumelor de care dispuneti pentru economisire, puteti "testa" eficienta si randamentul fiecarui tip de investitie prezentat mai jos, fara a fi nevoie sa dispuneti de fonduri insemnate sau de cunostinte foarte avansate in domeniile respective.
Economiile si investitiile - Capitolul 2:Rentabilitate si Risc
In conditiile amintite anterior se pune problema alegerii modalitatii optime de investire, care sa corespunda cel mai bine scopurilor si asteptarilor celui ce investeste. Pentru aceasta, vom asocia fiecarui tip de investitie (sau plasament) doua notiuni: rentabilitate si risc. Prin rentabilitate intelegem nivelul castigului asigurat de catre o investitie. Spre exemplu, rentabilitatea unui depozit bancar va fi determinata de nivelul dobanzii acordata de banca deponentului.
Cel mai raspandit mod de exprimare a rentabilitatii este exprimarea procentuala, intrucat aceasta ne ofera o imagine comparabila a rentabilitatii diferitelor instrumente de investitie. Exista mai multe modalitati de calcul a rentabilitatii unui plasament, insa pentru simplificare va propunem urmatoarea formula de calcul:
Rentabilitate (%) = (suma finala - suma initiala investita) / suma initiala investita x 100
Spre exemplu, consideram situatia depunerii la banca a unei sume de 500.000 lei, pe o perioada de 6 luni, cu o dobanda aferenta acestei perioade 75.000 lei. Rentabilitatea depozitului bancar pentru cele 6 luni se va situa la nivelul de 15% din suma initiala (corespunzatoare unei dobanzi anuale de 30%).
Putem calcula rentabilitatea unei investii in actiuni. Spre exemplu cumparam la 1 ianuarie 500 actiuni ABC la un curs de 1.000 lei/actiune si le vindem la 1 iulie ale aceluiasi an cand cursul lor a devenit 1.500 lei/actiune. In acest caz suma initiala investita va fi de 500 actiuni x 1000 lei actiune = 500.000 lei, suma finala va fi 500 actiuni x 1.500 lei/actiune = 750.000 lei, iar rentabilitatea investitiei va fi:
Rentabilitate(%)=(suma finala - suma initiala)/suma initiala x 100 =
= (750.000 - 500.000) / 500.000 x 100 = 50%.
Acum avem la dispozitie un indicator pentru a asigura comparabilitatea celor doua modalitati de investire propuse mai sus - depozit bancar si investitia in actiuni.
Revenim la exemplul investitiei in actiunile ABC: am presupus ca dupa cele 6 luni, cursul actiunilor a inregistrat o crestere de 50%. La fel de bine, insa, acest curs putea inregistra o crestere mai mica, sau chiar o scadere, determinand o rentabilitate negativa, respectiv o pierdere pentru investitor.
Astfel ajungem la notiunea de risc. Riscul reprezinta probabilitatea de obtinere a unei anumite rentabilitati. Nu exista o formula universala de calcul a riscului, intrucat exista nenumarati factori ce pot afecta performantele unei anumite investitii: in cazul depozitului bancar exista riscul (mai mic) de faliment al bancii, in timp cel in cazul investitiei in actiuni exista riscul (mai mare) ca actiunile sa scada ca urmare a rezultatelor slabe ale societatii ABC.
Exista o legatura direct proportionala intre riscul si rentabilitatea unei investitii. Astfel cu cat riscul este mai mic, cu atat rentabilitatea investitiei este mai redusa; cu cat riscurile sunt mai mari, cu atat creste si rentabilitatea ce poate fi asigurata de o investitie.
Concluzia care se desprinde este ca trebuie urmarit acel tip de investitie care asigura un raport optim intre rentabilitate si risc, raport ajustat in functie de asteptarile, posibilitatile si nu in ultimul rand aversiunea fata de risc a fiecarui investitor.
O alta notiune cu care ne vom familiariza este lichiditatea, care reprezinta capacitatea unui activ de a fi transformat in bani. Astfel, spunem ca investitia in actiuni la bursa este mai putin lichida (actiunile se transforma mai greu in bani, prin vanzarea lor la bursa, existand posibilitatea sa nu gasim nici un cumparator interesat) decat un depozit bancar (poate fi transformat mai usor in bani, acestia putand fi retrasi oricand de la banca).
Economiile si investitiile - Capitolul 3:Inflatia
Unul din fenomenele negative cu care se confrunta economia romaneasca in prezent este inflatia. Fenomenul inflationist reprezinta reducerea puterii de cumparare a monedei nationale, in decursul unei anumite perioade (mai concret, cu aceeasi suma de bani se pot cumpara mai putine produse in prezent, decat se puteau cumpara la o anumita data din trecut). Pentru a ilustra modul in care economiile pot fi afectate de fenomenul inflationist, ne vom referi la deprecierea monedei nationale fata de moneda americana – dolarul.
Documente similare
· Gestiunea portofoliului de active. Modalitati de economisire si investire· Gestiunea unui portofoliu de active mobiliare - actiuni
· Active si pasive bancare. Corelarea operatiunilor active cu cele pasive (S.C. XYZ S.A.)
· Corelatia economisire-investitii in economia romaneasca
· Managementul gestionarii portofoliului de clienti
· Evaluarea Probabilitatii De Deteriorare A Calitatii Portofoliului De Credite
· Metode active de invatare a istoriei
· Masurarea puterii active in circuite trifazate de curent alternativ
· Stabilirea masei active si masei pasive in
· Gestiunea si contabilitatea trezoreriei (S.C. XYZ S.A.)