Pagina documente » Turism, Sport » Handbal contemporan. Organizarea, desfasurarea si concluziile partiale ale experimentului

Cuprins

lucrare-licenta-handbal-contemporan.-organizarea-desfasurarea-si-concluziile-partiale-ale-experimentului
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-handbal-contemporan.-organizarea-desfasurarea-si-concluziile-partiale-ale-experimentului


Extras din document

Cuprins
I. INTRODUCERE
I.1 CARACTERISTICI SI TENDINTE IN JOCUL DE HANDBAL CONTEMPORAN
I.2 GRADUL DE ACTUALIZARE AL LUCRARII
I.3 SCOPUL LUCRARII
II. FUNDAMENTAREA TEORETICA A LUCRARII
II.1 STADIUL ACTUAL AL DEZVOLTARII JOCULUI DE HANDBAL CONTEMPORAN
II.2 UNELE TENDINTE SI CARACTERISTICI ALE ANTREBANEBTULUI IN HANDBALUL ACTUAL
II.3 MODELAREA IN ANTRENAMENTUL SPORTIV
III. METODE SI TEHNICI DE CERCETARE
III.1 METODA STUDIULUI MATERIALULUI BIBLIOGRAFIC
III.2 METODA OBSERVATIEI PEDAGOGICE
III.3 METODA INREGISTRARILOR
III.4 METODA EXPERIMENTULUI
III.5 METODA STINTIFICO-MATEMATICA
III.6 METODA GRAFICA
IV. ORGANIZAREA, DESFASURAREA SI CONCLUZIILE PARTIALE ALE EXPERIMENTULUI
IV.1 PERIOADA, LOCUL DE DESFASURARE, SUBIECTII SI MATERIALE FOLOSITE
IV.2 TESTAREA INITIALA
IV.3 STABILIREA MODELULUI DE PREGATIRE
IV.4 PLANIFICAREA INSTRUIRII IN CADRUL EXPERIMENTULUI
IV.5 MODELE OPERATIONALE
IV.6 TESTAREA FINALA
IV.7 PRELUCRAREA STATISTICO-MATEMATICA A DATELOR INREGISTRATE INITIAL SI FINAL
IV.8 INTERPRETAREA DATELOR OBTINUTE
IV.9 CONCLUZII PARTIALE ALE EXPERIMENTULUI
V. CONCLUZII SI PROPUNERI
V.1 CONCLUZII TEORETICE
V.2 CONCLUZII PRACTICE
V.3 PROPUNERI
VI. BIBLIOGRAFIE SELECTIVA

Alte date

?

?CAPITOLUL I

INTRODUCERE

Generatiile actuale si viitoare de handbalisti, probabil, stiu sau vor sti ca in istoria jocului lor preferat la inceput a existat jocul de “handbal in 11 jucatori”.

Asa dupa cum “minibaschetul” a contribuit nemijlocit la raspandirea acestui joc in lume, in aceeasi masura trecerea de la “handbalul in 11 jucatori” la “handbalul in 7 jucatori” a reprezentat perioada care a marcat decisiv dezvoltarea cantitativa si calitativa a jocului, care acum se numeste, pur si simplu, HANBAL.

În ultimii 40 de ani cresterea calitatii jocului si a ariei sale de raspandire au fost determinate de:

- pastrarea specificitatii sale in conditiile reducerii numarului de jucatori si a dimensiunilor portii si terenului de joc;

- posibilitatea practicarii jocului, ca pregatire si activitate competitionala, de-a lungul intregului an calendaristic sau competitional datorita folosirii terenurilor in aer liber SI A CELOR DIN SALI.

În felul acesta, „handbalul in 7” a evoluat succesiv de-a lungul anilor prin ceea ce au constituit si vor constitui evidentierea unor caracteristici specifice a caror dinamica profileaza in permanenta tendintele de dezvoltare a jocului.

În cadrul fiecarei etape in dezvoltarea succesiva a jocului de handbal, s-au evidentiat anumite caracteristici care au impus elaborarea unor strategii prospective ale dezvoltarii sale prin definirea unor tendinte generale in acest sens.

Analizand stadiul dezvoltarii actuale si perspectivele acesteia se evidentiaza o serie de caracteristici specifice jocului si tendinte care configureaza dezvoltarea acestuia.

1.1. Caracteristici si tendinte in jocul de handbal contemporan

1.1.1. Caracteristicile jocului de handbal.

In cadrul jocurilor sportive si a sporturilor considerate “de contact”, handbalul este apreciat ca fiind intre cele mai apropiate de aprecierea “contactului total”, evident realizat in limitele regulamentului de joc.

Posibilitatea ca mingea sa poata fi pasata oricarui coechipier, in orice moment, pe intreaga suprafata a terenului de joc, a determinat realizarea unor deplasari continue ale celorlalti parteneri, impunandu-se fundamental ceea ce se numeste “jocul fara minge “ a carui importanta este determinanta in succesul actiunilor in atac ale oricarei echipe.

S-a impus astfel in mod necesar desfasurarea unei lupte permanente intre atacanti si aparatori, a carei caracteristica actuala o reprezinta realizarea si pe intreaga suprafata a terenului si pe durata intregului joc.

Perfectionarea executiei in conditii de viteza si precizie maxima a procedeelor de pasare a impus perfectionarea continua a actiunilor tactice individuale si colective utilizate in aparare, lucru care a contribuit direct la cresterea constanta a ritmului de joc, situand in momentul de fata jocul de handbal ca disciplina sportiva in care se realizeaza un numar ridicat de actiuni, cu o varietate si diversitate si intr-un ritm foarte ridicat, in functie de numarul de jucatori, suprafata de joc si limitarea duratei de desfasurare a unui atac.

Eficacitatea necesara castigarii unui joc a impus etalarea unei precizii ridicate, aceasta solicitand pe langa un fond natural al perceptiilor spatio-temporale si un simt kinestezic deosebit de fin si o pregatire deosebita in vederea realizarii preciziei in executarea tuturor actiunilor de atac si de aparare , in special, a aruncarilor la poarta din actiune si de la 7 m.

Numarul, diversitatea si rapiditatea actiunilor specifice jocului din atac si din aparare solicita pe langa calitati motrice deosebite si un fond de inteligenta generala si motrica ridicat.

Capacitatea de rezolvare a situatiilor din joc, prin luarea deciziilor optime in orice moment, in conditii limitate de spatiu si timp se bazeaza pe un fond de inteligenta generala si motrica ridicat, pus in valoare printr-o gama larga de mijloace tehnico-tactice a caror eficacitate este conditionata de calitatea procesului de pregatire si volumul acesteia.

In raport de specificitate, jocul de handbal s-a aliniat cerintelor generale care au impus in mod necesar cresterea mediei staturii si gabaritului jucatorilor pe posturi ca una din conditiile accederii catre performantele de varf in cadrul oricarui nivel si categorie competitionala.

Asocierea mediei staturii si gabaritului jucatorilor pe posturi cu calitatile motrice deosebite ca indici de manifestare a determinat cresterea considerabila a problemelor selectiei si pregatirii, cu repercusiuni directe asupra realizarii luptei dintre atac si aparare, obtinerea victoriei in marile competitii internationale fiind conditionata in momentul de fata de valoarea jucatorilor de posturi, in cadrul acesteia insumandu-se si parametrii cantitativi ai componentelor anatomo-functionale si psiho-motrice

In acelasi timp, cresterea valorilor de manifestare a unor parametri si in special a staturii si gabaritului jucatorilor de finalizare a contribuit direct la cresterea generala a valorii jocului, asigurandu-se astfel una din cerintele fundamentale in relatia PUBLICUL SPECTATOR - COMPETITIA SPORTIVA, respectiv spectaculozitatea jocului, in acest cadru cresterea impresionanta a numarului de spectatori la competitiile de handbal constituindu-se ca o consecinta fireasca si stimulativa.

In felul acesta, aspectele specifice jocului de handbal care se pun in valoare in cadrul unui ansamblu tehnico-tactice care la nivelul marilor competitii devin caracteristice pentru stadiul de dezvoltare a jocului, sunt urmatoarele:

-accesibilitatea:

Durata relativ redusa dintre momentul inceperii initierii in jocul de handbal si cel al stabilitatii relative a executiei procedeelor fundamentale de atac, respectiv pasa si aruncarea la poarta, a determinat:

? cresterea constanta a numarului copiilor in practicarea jocului de handbal in unitatile de invatamant si cele specializate pentru sportul de performanta, in tara noastra si in lume;

? cresterea numarului de echipe si jucatori care a determinat introducerea categoriilor de varsta si niveluri competitionale, pe plan intern si international;

? cresterea ariei de raspandire in fiecare tara si in lume, care au impus competitii internationale cu arie de cuprindere din ce in ce mai larga, pe langa, campionate continentale si mondiale si introducerea in programul J.O., handbalul fiind primul joc sportiv care a introdus “Super Cupa Mondiala”, invitate fiind toate marile performere mondiale.

-agresivitatea:

In lupta permanenta dintre atac si aparare, in care jucatorii atacanti au in general initiativa, aparatorii urmaresc sa reduca posibilitatile de organizare, desfasurare si finalizare ale atacantilor.

Astfel au aparut si s-au perfectionat sistemele de aparare agresiva, om la om, in zona si combinate, care nu reprezinta altceva decat schimbarea conceptiei privind realizarea apararii.

? de la pierderea posesiei mingii si retragerea in aparare, cu toate consecintele acesteia, intre care starea de asteptare a fost predominanta, in momentul de fata apararea se constituie ca o continuare a atacului, pornind de la faptul ca daca atacul constituie faza de joc in care o echipa este in posesia mingii si ataca poarta pentru a inscrie goluri, apararea reprezinta faza de joc in care se realizeaza atacul impotriva mingii in scopul castigarii posesiei acesteia.

Din aceste relatii rezulta ca faza de aparare capata aceleasi valente privind posibilitatea de a realiza initiativa in joc si a determina adversarii sa suporte impunerea superioritatii necesare realizarii victoriei.

-ritmul de joc :

Din analiza statisticilor jocului, se constata faptul ca in mod constant ritmul jocului a crescut, fapt evidentiat de frecventa atacurilor si numarul de goluri inscrise in cadrul unui joc.

In ansamblul sau, jocul de handbal se desfasoara intr-un ritm permanent ridicat, ca o consecinta directa a acumularilor realizate de jucatori si echipe in cadrul pregatirii. Potentialul ridicat al echipelor, ca suma a valorilor individuale, se pune in valoare in relatie directa cu ritmul jocului. O echipa foarte bine pregatita va impune si va mentine un ritm ridicat de joc, deoarece pregatirea acumulata ii permite sa-si realizeze strategiile pregatite, cu atat mai evident cu cat ritmul jocului este mai ridicat.

-virtuozitatea tehnicii:

Marimea numarului de procedee tehnice, in special in atac, a impus realizarea unei pregatiri deosebite pentru perfectionarea si punerea in valoare a acestra in cadrul jocului.

Calitatile motrice deosebite si in mod deosebit indemanarea, puse in valoare printr-o pregatire tehnica deosebita, au permis atingerea unor niveluri inalte in privinta utilizarii procedeelor tehnice de atac a caror tehnica de executie prezinta aspecte de viruozitate care se manifesta direct in eficacitatea remarcabila realizata in joc.

Diversitatea procedeelor de pasare si aruncare la poarta, precum si eficacitatea ridicata a folosirii acestora confera multor jucatori statutul de virtuozi, aspect care a contribuit nemojlociti la realizarea unui nivel inalt al jocurilor din cadrul marilor competitii internationale.

-specializarea pe posturi :