Nov 10 2019
Identificarea si analiza costurilor calitatii la intreprinderea (S.C. XYZ S.A.)
Postat de licenteoriginale • In Stiinte Economice
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
CUPRINSI. ASPECTE GENERALE ALE CALITATII
I.1 CONCEPTUL DE CALITATE
I.2 DINAMICA CALITATII
I.2.1 CERINTE, PROPRIETATI, CARACTERISTICI, FUNCTII. MASURI
I.2.2 IPOSTAZELE CALITATII IN DOMENIUL PRODUSELOR SI SERVICIILOR IN CORELATIA CU IMBUNATATIREA CALITATII
I.3 CALITATEA SI EFICIENTA ECONOMICA
I.3.1 RELATIA CALITATE - EFICIENTA ECONOMICA
I.3.2 INFLUENTA CALITATII ASUPRA PRODUCTIVITATII RENTABILITATII
I.3.3 INFLUENTA CALITATII ASUPRA PRODUCTIVITATII MUNCII
II. ASIGURAREA CALITATII
II.1 IMPORTANTA SISTEMULUI DE ASIGURARE A CALITATII IN CADRUL INTREPRINDERII
II.1.1 CONCEPTUL SISTEMULUI DE ASIGURARE A CALITATII
II.1.2 OBIECTIVELE SISTEMULUI DE ASIGURARE A CALITATII
II.1.3 FUNCTIILE SISTEMULUI DE ASIGURARE A CALITATII
II.1.4 FUNCTIA DE REALIZARE A CALITATII SI DE PREVENIRE A DEFECTELOR
II.2 ACTIVITATEA DE CONTROL IN ASIGURAREA CALITATII
II.2.1 IMPORTANTA CONTROLULUI CALITATII
II.2.2 METODE DE CONTROL A CALITATII
III. COSTURILE CALITATII
III.1 REPERE CRONOLOGICE IN ABORDAREA COSTURILOR CALITATII
III.2 DEFINIREA COSTULUI CALITATII
III.3 CLASIFICAREA COSTURILOR CALITATII
III.3.1 COSTURILE CADERILOR? ESECURILOR
III.4 RELATIA COST - CALITATE
III.5 INDICATORII CALCULATI PE BAZA COSTURILOR CALITATII
III.6 GESTIUNEA CALITATII
III.7 COLECTARE - RAPORTARE - ANALIZA
IV. ANALIZA COSTURILOR CALITATII LA INTREPRINDEREA S.C. KANDIA S.A.
IV.1 DESCRIEREA S.C. KANDIA S.A.
IV.2 PIATA, CLIENTI, FURNIZORII INTREPRINDERII S.C. KANDIA S.A.
IV.3 ASIGURAREA CONTROLULUI TEHNIC AL CALITATII
IV.4 GAMA SORTIMENTALA A PRODUSELOR
V. CONCLUZII
V.1 EFECTELE REDUCERII COSTURILOR
Alte date
?{p} {p}
?Capitolul 1
1.Aspecte generale ale calitatii
1.1. Conceptul de calitate [1 T.Baron,A.Gheorghiu-Masurarea,analizasi optimizarea calitatii produselor,Bucuresti,Ed.Stiintifica si Enciclopedica,1982
]
Notiunea de calitate a produselor si multitudinea de probleme legate de realizarea acesteia i-a preocupat pe oameni cu mult timp in urma. Dupa unii autori cuvantul “calitate ” sau “qualitas” isi are originea in latinescul “qualis”, care are intelesul de a fi.
Literatura de specialitate furnizeaza un numar considerabil de definitii, date conceptului de calitate. Astfel pana in prezent s-a identificat existenta a peste 120 de definitii ale calitatii produselor, fara a se ajunge la un punct de vedere comun. Astfel, dupa unii specialisti calitatea produselor este considerata: satisfacerea unei necesitati; conformitatea cu caietele de sarcini, un cost mic pentru o utilizare data; capacitatea de indeplini o trebuinta, conformitatea cu un produs dat; satisfacerea in totalitate a beneficiarului.
Calitatea este legata de cantitate: legatura se exprima prin notiunea de masura. Masura este limita calitativa dincolo de care se schimba calitatea obiectului (serviciului). De exemplu, cresterea numarului de proprietati determina o extindere a gradului de utilizare; reprezinta latura extensiva a calitatii.
Calitatea produselor si serviciilor este data de sinteza principalelor proprietati ce exprima gradul de utilizare in satisfacerea unor nevoi.
La multitudinea de semnificatii in legatura cu conceptul de calitate a produselor se adauga faptul ca, notiunea de calitate a produselor a evoluat si s-a diversificat, vorbindu-se din ce in ce mai mult despre: “calitatea potentiala”, intelegand prin aceasta calitatea produsului dupa proiectare, inainte de asimilarea lui in fabricatie; “calitatea partiala”, reprezentand raportul dintre calitatea obtinuta si cea ceruta; “calitatea realizata”, acea calitate realizata in urma verificarii la inceputul liniei de productie; “calitate asigurata”, calitatea care rezulta pe baza unui program unitar cuprinzand toate activitatile de control ale calitatii (prevenire, masurare, si actiune corectiva); “calitate totala”, in care se inregistreaza gradul de utilitate, economicitate, estetica si ergonomia produselor privite sub aspect functionare si social.
În prezent in cadrul unei firme nici cel mai bun compartiment de marketing nu poate compensa deficientele pe care le inregistreaza produsele sau serviciile. De aceea, conducatorii firmelor considera ca principalul lor obiectiv consta in imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor. Majoritatea consumatorilor nu mai accepta produse de calitate medie. Pentru o firma care vrea sa ramana pe piata, ne mai vorbind de profitabilitate, singura solutie este adoptarea managementului calitatii totale si aceasta deoarece calitatea mai este definita si ca “cea mai buna polita de asigurare a fidelitatii clientilor, cea mai eficace aparare impotriva concurentei straine si singura cale de dezvoltare si obtinere a castigurilor” (John Welch).
Se remarca existent unei relatii stranse intre calitatea produselor si a serviciilor, satisfactia clientului si profitabilitatea firmei. Un nivel mai ridicat al calitatii atrage un nivel mai ridicat al satisfacerii clientului, ceea ce implica preturi mai mari si uneori costuri mai reduse. Prin urmare, programele de imbunatatire a calitatii, contribuie la cresterea profitabilitatii.
Societatea Americana pentru Controlul Calitatii a dat o definitei calitatii, recunoscuta pe plan international: “calitatea reprezinta ansamblul trasaturilor si caracteristicilor unui produs sau serviciu, care constau in capacitatea acestuia de a satisface nevoile exprimate sau implicite”.
Definitia de mai sus are ca element central clientul. El se caracterizeaza printr-un set de cerinte, nevoi si asteptari, iar cand o firma reuseste sa satisfaca majoritatea nevoilor clientilor sai, se spune ca este o firma de calitate.
În activitatea practica, pentru definirea calitatii se utilizeaza o seri de termeni ca de exemplu:
? calitatea proiectata – reprezinta masura in care produsul proiectat asigura satisfacerea cerintelor beneficiarului sau utilizatorilor si posibilitatea de folosire la fabricatia produsului respectiv, a unor procedee tehnologice rationale si optime din punct de vedere economic;
? calitatea fabricatiei, care desemneaza gradul de conformitate a produsului cu documentatia tehnica. Aceasta se realizeaza in productie si este determinata de procesul tehnologic, echipamentul de productie, activitatea de urmarire si control, manopera etc.;
? calitatea livrata, reprezentand nivelul efectiv al calitatii produselor livrate de furnizor.
Punctul de pornire, larg acceptat, in definirea calitatii il reprezinta valoarea de intrebuintare care reprezinta totalitatea insusirilor care fac ca un produs sa fie util omului.
? calitatea certificata exprima valorile individuale ale proprietatilor , atestate de o comisie de specialisti atestati in laboratoare acreditate, neutre. Pe baza acesteia se incheie contractele comerciale.
? calitatea prescrisa indica nivelul limitativ al valorilor individuale(selectionate) ale proprietatilor , inscrise in standarde sau norme, specificatii, prescriptii etc. Pe baza acesteia se face receptia calitativa a loturilor de marfuri intre producatori si beneficiari(comercianti).
? calitatea contractata exprima valorile individuale ale proprietatilor asupra carora s-a convenit intre partile contractante. De regula este apropiata sau chiar superioara celei prescrise in standarde si corespunde celei certificate.
? calitatea reala exprima nivelul determinat la un moment dat pe circuitul tehnic si se compara cu calitatea prescrisa, certificata, contractata
? calitatea tehnica sau industriala exprima gradul de conformitate a valorilor individuale ale proprietatilor –de regula tehnico-functionale, fata de prescriptiile standardelor etc., lasandu-se in plan secundar celelalte proprietati. Calitatea tehnica exprima punctul de vedere al producatorului.
? calitatea comerciala exprima nivelul caracteristicilor psihosenzoriale, varietatea gamei sortimentale, marimea termenului de garantie, activitatea de service, modul de prezentare si ambalare, volumul cheltuielilor de functionare si intretinere etc. Calitatea comerciala reprezinta punctul de vedere al consumatorului prin prisma serviciului si al costului global.
Interconditionarea reciproca a calitatii tehnice si calitatii comerciale in procesul de vanzare-cumparare pe piata comerciala face ca decalajul existent intre calitatea oferita de producator si cea solicitata de beneficiar sa prezinte o tendinta de apropiere.
Calitatea unitatii de produs se apreciaza in raport cu propriul model (specificat, proiectat, omologat, certificat) prescris intr-un standard (sau norma), fiind importanta pentru utilizatorul final (cumparatorul).Calitatea lotului se apreciaza prin gradul in care calitatea unitatii de produs se regaseste in colectivitatea de marfuri , estimandu-se de exemplu printr-un indice care exprima proportia de noncalitate din lot. Este importanta in relatiile contractuale dintre cei trei parteneri: furnizor (subcontractant), unitatea de transport si unitatea comerciala(comertul).
Se poate intampla ca unele produse care au aceeasi valoare de intrebuintare sa satisfaca intr-un grad diferit aceeasi necesitate omeneasca.
Se pune astfel in evidenta alaturi de valoarea de intrebuintare o alta notiune, cea de calitate a produsului, strans legata de prima, dar cu anumite trasaturi distincte.
Putem defini astfel calitatea ca expresie a gradului de utilizare sociala a produsului, masura in care prin ansamblul caracteristicilor sale tehnico – functionale, psiho – senzoriale si al parametrilor economici, satisface nevoia pentru care a fost creat si respecta restrictiile impuse de interesele generale ale societatii privind eficienta social – economica, protectia mediului natural si social.
Dupa cum este cunoscut, calitatea produselor “se creeaza “ in procesul de productie, insa se constata in procesul de consumare al acestora. De aceea, se impune sa se precizeze deosebirea dintre “calitatea productiei”, privita din punctul de vedere al procesului de fabricatie din care rezulta produsele si calitatea acestora privita din unghiul de vedere al consumatorului pe care o numim “calitatea produselor”. Asadar calitatea productiei are o sfera de cuprindere mult mai larga si reflecta toate laturile de ordin calitativ din procesul de productie respectiv; calitatea proceselor de fabricatie, laturile activitatii de conceptie, constructive, tehnologice, si de organizare a productiei. Calitatea produselor constituie expresie finala a calitatii proceselor de productie care sintetizeaza performantele tehnice, psiho – senzoriale, de disponibilitate, economice, cu caracter social general.
Tot mai multe firme incearca sa inteleaga si sa aplice principii legate de imbunatatirea calitatii. Un prim principiu se enunta astfel:
1) Calitatea trebuie sa fie perceputa de clienti.
Actiunea in domeniul calitatii trebuie sa inceapa cu nevoile cumparatorilor si sa se incheie cu perceperea acestora. În conditiile in care acestia solicita siguranta, durabilitate sau performanta sporite, atunci acestea sunt pentru ei elemente de calitate.
2) Calitatea nu se limiteaza numai la produs ci trebuie sa se regaseasca in orice activitate a firmei.
Trebuie sa existe o preocupare nu numai pentru calitatea produsului, ci si pentru calitatea reclamei, serviciilor, livrarii.
3) Calitatea necesita angajarea tuturor angajatilor.
Calitatea nu poate fi realizata decat de acele firme ai caror angajati se implica total in acest scop, care sunt pregatiti si motivati sa creeze valoare. În firmele de succes au fost eliminate barierele dintre compartimente si angajatii actioneaza ca o echipa.
4) Calitatea presupune colaborarea cu parteneri de calitate.
Calitatea nu poate proveni decat din partea firmelor ai caror parteneri sunt orientati si ei catre calitate. Firmele sunt interesate sa atraga furnizori si distribuitori de cea mai buna calitate
5) Calitatea poate fi mereu imbunatatita.
Acest principiu presupune raportare performantelor proprii la cele ale celor mai puternici concurenti si incercarea de a-I ajunge din urma si a-I depasi.
6) Calitatea nu costa nimic in plus.
Acest principiu presupune eliminarea din start a unor costuri cum ar fi cele legate de defectiuni si reparatii.
Documente similare
· Identificarea si analiza costurilor calitatii la intreprinderea (S.C. XYZ S.A.)· Costurile calitatii. Modalitati de calcul a costurilor calitatii
· Analiza costurilor de productie a firmei (S.C. XYZ S.R.L.)
· Rolul metodelor evoluate de analiza a costurilor (S.C. XYZ S.A.)
· Identificarea criminalistica a armelor de foc
· Intreprinderea in mediul competitiv (S.C. XYZ S.R.L., Ploiesti)
· Analiza calitatii ca provocare concurentiala (S.C. XYZ S.A.)
· Costurile calitatii si analiza economica si financiara (S.C. XYZ S.R.L.)
· Managementul activitatii economico-financiare (Intreprinderea XYZ, Timisoara)
· Analiza comparativa a calitatii racitoarelor electrice de uz casnic