Pagina documente » Psihologie, Sociologie » Interpretare culturala a gesturilor. Comunicarea non-verbala

Cuprins

lucrare-licenta-interpretare-culturala-a-gesturilor.-comunicarea-non-verbala
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-interpretare-culturala-a-gesturilor.-comunicarea-non-verbala


Extras din document

CUPRINS
CUViNT INTRODUCTIV . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .1
CAPITOLUL I-Comunicarea non-verbala
I.1 Generalitati . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
I.2 Tipuri de comunicare
I.2.1 Comunicarea vizuala . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4
I.2.2 Comunicarea olfactiva . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
I.2.3 Comunicarea artistica . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7
I.2.4 Prezenta personala . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8
I.2.5 Proxemica . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
I.2.6 Limbajul timpului . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
CAPITOLUL II-Limbajul gestual al corpului
II.1 O perspectiva de ansamblu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 13
II.2 Gesturile miinii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..19
II.3 Gesturile si publicitatea . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..24
CAPITOLUL III-Coca-Cola sub reflector
III.1 Scurta istorie a companiei . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29
III.2 Analiza de imagine publicitara . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..34
III.3 Concluzii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..51
FINAL . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. 54
BIBLIOGRAFIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .55

Alte date

?CUVÂNT INTRODUCTIV

În aceasta lucrare ne propunem sa dezvoltam un subiect destul de eterogen si deopotriva riscant daca tinem seama de „taramul miscator”al comunicarii non-verbale.

Gestualitatea a constituit obiect de analiza inca din perioada Antichitatii,fascinand mari oratori ca Cicero sau Quintilian. Era moderna ii rezerva astazi o disciplina de sine statatoare:kinezica.

Nu dorim sa surprindem intregul spatiu al comunicarii non-verbale deoarece o atare analiza ar solicita un efort documentar riguros si consacrarea catorva ani buni de studiu. .Aria investigationala s-a redus la surprinderea si interpretarea unui ansamblu gestual compus din miscarile membrelor superioare (mana,cotul,bratul) si inferioare. De fapt s-a incercat o intrepretare practica a comportamentului uman. Dezideratul a suscitat cautarea materialului de lucru adecvat,gasit in cele din urma in sfera atat de controversata a publicitatii.

Reclamele selectate au fost expuse in diverse jurnale si reviste americane din perioada anilor 1920-1970. Aspectele cercetate amanuntit grupeaza caracteristici ce apar in majoritatea printurilor. S-au ivit si situatii in care datorita informatiei non-verbale abundente am fost nevoiti sa explicitam intregul complex imagistic al printului.

Structurarea capitolelor a avut in vedere procesul firesc de trecere de la general spre particular. Deschiderea se face cu enumerarea principalelor tipuri de comunicare non-verbala .Etapa imediat superioara focalizeaza atentia pe specificul relatiei dintre constructul publicitar si pluralitatea semantica a sferei gestuale. Datorita puternicei expresivitati pe care reuseste sa o degaje ,gesturile mainii au fost dezvoltate intr-un subcapitol de sine statator.Dificultati majore au aparut in timpul procesului de analiza efectiva. Caracterul provizoriu,vesnic susceptibil de revizuiri al oricarui demers taxonomic ingreuna exercitiul de studiere coerenta a idicilor gestuali. De multe ori interpretarii stiintifice ,aride i se adauga investigarea gestului din perspectiva culturala. De exemplu,atunci cand discutia se opreste asupra mainii ,pe langa

gestul simplu de apucare ,sustinere sau manevrare sunt descrise si functiile atribuite de mistica crestina.Alteori, informatiile sunt completate cu teorii preluate din sociologie si psihologie, intr-o incercare de abordare interdisciplinara.

CAPITOLUL I COMUNICAREA NON-VERBAL?

Problemele ce se ivesc pe terenul comunicarii prezinta complicatii ce tin de intalnirea mai multor discipline pe acelasi teren , si astfel,examinarea conceptului din perspective variate.Nu ne propunem aici o investigare a teoriilor comunicarii.Surprinderea principalelor tipuri de comunicare non-verbala are rolul de a fixa limbajul gestual in sfera mai larga a domeniului vizat.

I.1 Generalitati

În cadrul speciei umane,comunicarea a existat initial ca un comportament indispensabil indeplinirii functiilor vitale:hrana,reproducere,securitate.Procesul s-a dezvoltat prin aparitia dimensiunii sociale cu raporturi diversificate.Saltul pe o treapta superioara s-a bazat pe rationalitate,control si creativitate.

Numind comunicarea esenta a legaturilor interumane,avem in vedere ca aceasta este singura modalitate a fiintei de a exista.Lucram cu date, informatii, transmitem si receptam de la distanta, programam masini sofisticate,facem cunoscut lumii intregi progresul si bunastarea.Suntem stapanii deplini ai semnificatului.

Sensul”cuminecare” este mai apropiat de menirea launtrica a procesului.”Cuminecarea nu se petrece decat daca exista un rest, si cu atat mai bine cu cat zona de rest e mai mare.Viata si societatea nu ar fi nimic fara intelegere si sensuri,dar ar fi totodata prea putin fara subintelegere,subintelesuri”ą.Arta,oricat ar fi de abstracta,intelege sa fie cumi-necare.Limbajul de azi al literaturii postmoderne se incadreaza aceleiasi sfere.”Caci lumea omului nu e una dezbinata de hotarele aparent rigide ale indivizilor, ci una ce cumineca prin hotarele miscatoare ale insilor.”˛

Definitiile stiintifice pun in evidenta transferul de date ce se supune unei

________________

ą Constantin Noica, Cuvant impreuna despre rostirea romaneasca , ed. Humanitas, Bucuresti, 1996, p.228

˛ idem

scheme analogice: emitator-canal(cod,zgomot)-receptor,completata recent cu notiunea de feed-back.Din punct de vedere al modalitatilor de expresie pe care le implica,comunicarea se imparte in verbala si non-verbala.A doua categorie are o sfera determinata mai mult de cultura decat de societate si este adesea extrem de localizata.Rolul sau a fost mult timp minimalizat de studiile consacrate limbajului,vazut ca o inventie cheie in evolutia capacitatii comunicative a omului.Diferentele sunt semnificative.Limbajul silentios este guvernat de factori biologici,ceea ce face dificila posibilitatea unui control strict;este continuu(“si tacerea este un raspuns”) fata de segmentul verbalizat care are marcate inceputul si finalizarea;este invatat prin imitatie mai repede decat formele sonore articulate;are un impact emotional accentuat.Nu putem trasa totusi o linie de demarcatie intrucat cele doua componente interactioneaza,sunt dependente.

Într-o comunicare orala, 55% din informatie este perceputa prin intermediul miscarilor corpului. Procentajul a fost stabilit pe la mijlocul anilor ’70 de A.Mehrabian si M.Weiner si expus in Decoding of Inconsistent Communication .