Pagina documente » Stiinte Economice » Management-control si masurare (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-management-control-si-masurare-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-management-control-si-masurare-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

CUPRINS
Cap.I. Controlul, masurare, analiza si imbunatatire..3
1.1. Ce este calitatea?.............3
1.2. Evolutia calitatii.............4
1.3. Controlul calitatii............8
1.4. Principii si orientari in controlul calitatii..............12
1.5. Inspectia calitatii, instrumente folosite.20
Cap. II. Prezentarea generala a societatii26
2.1. Date de prezentare..........26
2.2. Istoric..........26
2.3. Descrierea activitatii curente..............28
2.4. Organizarea societatii......30
2.5. Piata firmei...34
2.6. Mixul de marketing.........36
2.7. Analiza economico-financiara...........42
Cap. III. Organizarea departamentului de calitate la S.C.Nitramonia.S. ......49
3.1. Conducerea departamentului de calitate50
3.2. Implementarea sistemului de management al calitatii59
Cap. IV. Planificarea si realizarea controlului..........64
4.1. Prezentarea produsului......64
4.2. Utilizarea azotatului de amoniu ingrasamint..........66
4.3. Descrierea procesului de productie......65
4.4. Controlul calitatii la azotatul de amoniu ingrasamint69
Cap. V. Controlul statistic al produsului finit...........70
5.1. Parametrii statistici ai calitatii produselor.............72
5.2. Analiza preliminara.........76
5.3. Verificarea omogenitatii datelor privind metoda iteratiilor........84
Verificarea concordantei dintre repartitia experimentala si repartitia teoretica......91
Cap. VI. Tratarea produsului neconform95
BIBLIOGRAFIE119

Alte date

?MANUELA MANEA – MANAGEMENT - 2003MANUELA MANEA – MANAGEMENT - 2003?

Introducere

Calitatea este singura in masura sa asigure existenta intr-un mediu de afaceri puternic concurential ca cel specific ultimelor decenii de existenta a omenirii.

Definita simplu, calitatea inseamna satisfacerea clientilor, ceea ce inseamna ca orientarea spre client presupune interes continuu spre ceea ce se cere pe piata in fiecare moment. Pentru a fii la curent cu cerintele pietei trebuie sa-ti imbunatatesti continuu performantele, ceea ce da a alta definitie a calitatii si anume: calitatea este o tinta in miscare. Aceasta definitie arata foarte clar ca o data cu evolutia omenirii, si procesele de asigurare a calitatii au cunoscute etape diferite. Conceptul de calitate a capatat importante din ce in ce mai vaste, deoarece a evoluat in acelasi timp cu cresterea si diversificarea nevoilor clientilor care sunt tot mai numeroase.

Orice intreprinzator sau om de afaceri, care isi propune prin activitatea desfasurata sa satisfaca anumite nevoi pe piata, trebuie sa constientizeze importanta calitatii activitatii pe care o presteaza.

Realizarea calitatii presupune, in primul rand, identificarea clientilor si nevoile lor, iar de acest fapt trebuie sa fie interesati toti membri unei organizati, nu doar managerii, deoarece toti trebuie sa contribuie la realizare obiectivelor calitatii.

Pentru a realiza produse de calitate, trebuie respectate o seri de standarde internationale de calitate care ii obliga pe intreprinzatori sa respect normele impuse de Organizatia Internationala de Standardizare ISO. Aceste standarde au fost imbunatatite continuu, pentru a putea fi la nivelul cerintelor pe piata.

Evolutia conceptului de calitate, a dus in momentul de fata la necesitatea implementarii in orice organizatie a unui Sistem de management al calitatii (SQM), care isi propune introducerea unor proceduri, a unui ansamblu de structuri, reguli, resurse care sa faca posibila planificarea, tinerea sub control si imbunatatirea calitatii.

În lucrarea de fata, am incercat identificarea comportamentului in ceea ce priveste CONTROLUL CALIT?TII LA S.C.NITRAMONIA S.A. F?G?RAS.

Deoarece societatea se afla in categoria marilor combinate „gigant” care au inflorit in perioada comunista, in care important era sa se produca cat mai mult, iar calitatea produselor nu avea un rol primordial in ceea ce se realiza, dupa 1998 o data cu trecerea la o economie de piata in care concurenta si-a spus tot mai mult cuvantul, societatea s-a confruntat cu o serie de neajunsuri datorat neadaptarii la cerintele pietei, iar produsele realizate in cadrul societatii au ramas mult sub asteptarile clientilor.

CAP I Controlul, masurare, analiza si imbunatatire

1.1. Ce este calitatea?

Calitatea : este aptitudinea unui produs sau a unui serviciu de a satisface necesitatea utilizatorilor.

În ceea ce priveste pe utilizatori, ne gandim, bineinteles la clientul final, dar definitia se aplica utilizatorilor interni si externi ai intreprinderii, toti sunt clienti care trebuie satisfacuti.

Aceasta definitie a calitatii este insotita de faptul ca:

- clientul este in centrul demersului calitatii, totul se defineste in raport cu el;

- clientul este o notiune subiectiva si schimbatoare, concurentul inventiv isi poate modifica prin inovatie sale proiectarea calitatii in raport cu el;

- specificatiile, caietele de sarcini utilizate in intreprindere reprezinta traducerea nevoilor subiective ale clientilor, o astfel de formulare, cea mai precisa posibila, fiind necesara pentru construirea calitatii intr-un mod sistematic;

- definirea calitatii este in contradictie cu conceptia veche care identifica calitatea cu notiunea de produs de lux sau de inalta performanta. [1 Ghid practic pentru controlul calitatii – Didier Noye]

Calitatea este o tinta in miscare. (J.M.Juran)

Aceasta definitie a calitatii poate fi inteleasa foarte bine studiind evolutia conceptului de calitate, care a cunoscut diferite transformari si imbunatatiri in decursul timpului. Daca in primele decenii ale secolului trecut, se urmarea calitatea produselor, astazi abordarea e mai larga, controlul se axeaza pe sistemul ce realizeaza produsul, pe forma de conducere, adica pe „Sistemul de management al calitatii si al mediului”.

Calitatea nu se controleaza ci se planifica, se realizeaza si se imbunatateste continuu.

Acestea sunt elementele managementului calitatii- sintagma care defineste sintetic conceptia moderna de abordare a calitatii, definita simplu:

-Activitati coordonate pentru a orienta si controla o organizatie in ceea ce priveste calitatea (ISO900/2000).

1.2. Evolutia conceptului de calitate

Conceptul de calitate a fost definit inca din antichitate, el fiind utilizat mai frecvent in industrie, fiind specific societatii industriale.

Calitatea a devenit un cuvant magic in anii „80” dupa ce companiile japoneze au cucerit pietele internationale investind in calitate.

Principalele etape ale procesului evolutiv al calitatii, sunt prezentate in fig 1. Acestea sunt:

I. Prima etapa specifica inceputului secolului trecut si este reprezentata de controlul calitatii produselor, urmarindu-se identificarea si separarea celor necorespunzatoare. La inceput s-a realizat controlul produselor inainte de livrare, apoi controlul si-a extins sfera pe actiune pe fluxul de fabricatie a produsului, pentru depistarea defectelor in faze incipiente ale procesului de fabricatie. Tot in aceasta perioada un element distinctiv il reprezinta introducerea metodelor de control statistic, care au permis reducerea substantiala a costurilor controlului calitatii.

Controlul final sau pe flux a dominat gandirea si practica in domeniul calitatii pana la al doilea razboi mondial. Astazi, pentru aceasta activitate de control se utilizeaza termenul de inspectie.

II. Urmatoarea etapa, corespunzatoare anilor „70”, este cunoscuta sub denumirea de asigurarea calitatii (AQ) si se caracterizeaza prin deplasarea accentului de la inspectia calitatii la prevenirea neconformitatiilor, prin organizarea si controlul tuturor activitatilor ce influenteaza calitatea produselor. Sunt create structuri si instrumente care sa permita tinerea sub control a calitatii, fiind promovate metode si concepte noi, ca: zero defecte, controlul total al calitatii, controlul participativ al calitatii etc.

III. Anii „90”, marcheaza aplicarea unor concepte integratoare privind calitatea. Calitatea este abordata din prisma managementului, fiind create sisteme de management al calitatii care sa permita tinerea sub control a calitatii in intreprindere. Au fost elaborate standardele internationale pentru calitate in intreprindere.

Noua abordare a calitatii, specifice sfarsitului de mileniu, este cunoscuta in teorie si in practica sub denumirea de Managementul Calitatii Totale (TQM), expresie ce subliniaza cele mai importante caracteristici ale noii filozofii privind calitatea si anume:

? implicarea managementului si intregului personal in asigurarea calitatii;

? generalizarea preocuparilor pentru calitate in toate domeniile de activitate ale intreprinderii;