Pagina documente » Stiinte Economice » Managementul calitatii si sistemul calitatii (S.C. XYZ S.A., Ploiesti)

Cuprins

lucrare-licenta-managementul-calitatii-si-sistemul-calitatii-s.c.-xyz-s.a.-ploiesti-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-managementul-calitatii-si-sistemul-calitatii-s.c.-xyz-s.a.-ploiesti-


Extras din document

CUPRINS

Alte date

?

?Cuprins

1.1. Prezentare generala a conceptului de calitate .....................................................2

1.1.1.Istoric ........................................................................................................3

1.1.2. Evolutia conceptului ..................................................................................4

1.1.3. Principiile managementului calitatii............................................................5

1.1.4. Termeni referitori la calitate ......................................................................8

1.1.5. Orientari actuale privind definirea calitatii produselor...............................10

1.1.6. Elemente favorizante ale cresterii importantei calitatii, ca factor al competitivitatii intreprinderii.................................................................................11

1.2. Sistemul calitatii ............................................................................................... ......13

1.2.1. Sistemul calitatii: definitie, structura .........................................................13

1.2.2.Termeni referitori la sistemul calitatii..........................................................17

1.2.3.Termeni referitori la instrumente si tehnici .................................................19

1.2.4.Documentatia sistemului calitatii ................................................................20

1.3.Relatia calitate optima-cost al calitatii ...................................................24

1.4.Factori care determina imbunatatirea calitatii .......................................................25

1.5.Strategia in domeniul calitatii ..................................................................................26

Capitolul 1

Calitatea si sistemul calitatii. Conceptualizare.

1.1. Prezentare generala a conceptului de calitate

Cresterea deosebita a importantei in ultimele decenii a notiunii de calitate a fost determinata, in principal, de intensificarea concurentei, sporirea continua a exigentelor clientilor si ale societatii, cresterea complexitatii produselor si a proceselor de realizare a acestora.

În contextul mondializarii pietelor, tot mai multi ofertanti se intalnesc pe aceste piete.Multe organizatii sunt nevoite sa depuna eforturi sustinute pentru a le ajunge din urma pe cele care au obtinut un avantaj concurential prin intermediul calitatii.

Pe de alta parte, se intensifica procesul crearii unor „uniuni economice”: Uniunea Europeana, Asociatia Europeana a Liberului Schimb, Tratatul Nord-American de Comert Liber etc, in cadrul carora sunt formulate o serie de cerinte privind calitatea produselor care se comercializeaza.

În aceste conditii reusesc sa supravietuiasca numai acele organizatii care se pot adapta rapid cerintelor in continua schimbare, oferind produse si servicii de calitate ridicata, la preturi avantajoase.

Progresul tehnic, in general, dezvoltarea mijloacelor de comunicatie in special, cresterea nivelului de cultura determina evolutia rapida a gusturilor, preferintelor, diversificarea nevoilor oamenilor. Produsele satisfac, pe langa necesitatile de baza, tot mai mult si alte necesitati cum ar fi prestigiu, gustul frumosului etc.

Astfel devin mai eficiente organizatiile care sunt in masura sa satisfaca cerintele clientilor privind structura sortimentala a produselor. Cumparatorii formuleaza o serie de cerinte privind fiabilitatea si mentenabilitatea, caracteristicile psihosenzoriale, economice ale produselor, compatibilitatea lor cu alte produse etc.

La nivel microeconomic, calitatea produselor si serviciilor este evaluata tot mai mult in stransa legatura cu calitatea vietii. Sunt introduse in acest sens tot mai multe restrictii, reglementari, standarde obligatorii referitoare la protectia vietii, sanatatea persoanelor si a mediului inconjurator.

Calitatea produselor sau serviciilor se realizeaza in urma unui proces ciclic, complex la care participa activitatile firmei, incepand de la cercetare si continuand cu proiectarea, pregatirea productiei, procurarea materiilor prime si a materialelor, productia propriu-zisa sau prestarea serviciului, controlul procesului, inspectii, analize, incercari, probe, vanzarea produselor, efectuarea service-ului.

Ciclul de activitati mentionate reincepe, insa, de fiecare data si se fundamenteaza pe o baza informationala superioara, ceea ce permite calitatii sa se inscrie pe o verticala evolutiva, cunoscuta in literatura de specialitate sub numele de „spirala calitatii” sau spirala progresului in calitate.

Iata in continuare o serie de termeni generali referitori la calitate:

Entitate - ceea ce poate fi descris si luat in considerare in mod individual.

Proces - ansamblu de resurse si activitati interdependente care transforma datele de intrare in date de iesire.

Procedura - mod specificat de efectuare a unei activitati. În multe cazuri procedurile sunt documentate, termenul fiind sinonim cu procedura scrisa. O procedura scrisa sau documentata contine scopurile si domeniul de aplicare al unei activitati; ceea ce trebuie facut si de catre cine; cand, unde si cum trebuie efectuata activitatea; ce materiale, echipamente si documente trebuie utilizate; cum trebuie controlata si inregistrata activitatea (Fig.1.1).

Cine ?