Nov 10 2019
Modalitati si instrumente de plata in decontarile internationale (XYZ, Arad)
Postat de licenteoriginale • In Stiinte Economice
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
CUPRINSCapitolul 1. Prezentare generala.........
2
Capitolul 2. Modalitati de plata.........
4
2.1. Plata directa.......
4
2.1.1. Plata directa in numerar.
4
2.1.2. Plata prin ordin de plata.
4
2.1.3. Plata prin mandat postal
5
2.2. Schimbul de documente la plata..............
5
2.3. Plata prin incasso documentar.
5
2.4. Credutul documentar............
9
2.4.1. Acreditivul documentar in import/export...........
9
2.4.2. Acreditivul documentar in comertul de tranzit.....
15
2.4.3. Acreditivul documentar in operatiunile de troc, compensatie si switch......
15
2.4.4. Scrisoarea de credit......
18
2.5. Plata in cont deschis............
19
2.6. Alte modalitati de plata.........
21
2.6.1. Plata contra ramburs cu bani cash la livrare........
21
2.6.2. Factoring...
21
2.6.3. Cartea de credit (CARD)
24
Capitolul 3. Instrumente de plata........
28
3.1. Numerarul.........
28
3.2. Cambia.............
28
3.2.1. Notiuni generale; functionarea cardului............
28
3.2.2. Andosarea (girul), acceptarea, avalul si plata cambiei...........
31
3.2.3. Regresul si protestul cambial..........
34
3.2.4. Actionea cambiala.......
35
3.2.5. Prescriptia...
36
3.3. Biletul la ordin....
36
3.3.1. Notiuni generale; elementele componente ale biletului la ordin
36
3.3.2. Normele juridice specifice biletului la ordin........
37
3.3.3. Functionarea biletului la ordin.........
37
3.4. Cecul
39
3.4.1. Notiuni generale; elementele si functionarea cecului............
39
3.4.2. Unele aspecte juridice privitoare la cec.............
39
3.4.3. Transmiterea, avalul si plata cecului..
40
3.4.4. Regresul in caz de neplata..............
42
3.4.5. Alterarea, anularea si inlocuirea cecului............
43
3.5. Alte elemente si servicii de transfer monetar
46
3.6. Sisteme de plata electronice....
47
Capitolul 4. Studiu de caz.
49
Factura comerciala..
49
Certificatul de origine.............
49
Certificatul de asigurare...........
50
Concluzii......
52
Anexe..........
54
Bibliografie...
63
1
Alte date
?CAPITOLUL 1. PREZENTARE GENERAL?
În tranzactiile economice internationale, stingerea efectiva a unei datorii sau creante externe reclama o deplasare a mijloacelor de plata. Marfurile livrate sau serviciile prestate pot fi platite imediat sau “cash”, ori vanzatorul poate consimti sa acorde un credit comercial partenerului sau din strainatate.
Plata internationala reprezinta stingerea unor obligatii banesti peste granitele unei tari, platitorul si beneficiarul platii fiind rezidenti ai unor tari diferite. Ele sunt determinate de efectuarea unor operatiuni comerciale sau necomerciale.În functie de modul de realizare, platile internationale pot fi:
-plati efective;
-plati realizate prin anumite modalitati de plata;
-plati prin compensatie.
Platile efective se realizeaza fie prin inmanarea sumei de catre platitor beneficiarului, fie prin expedierea ei prin posta, fie prin ordine de plata date bancilor, caz in care cumparatorul isi achita datoria dand dispozitie bancii sale sa-i debiteze contul cu suma datorata. La randul sau, banca platitoare dispune bancii corespondente din tara beneficiarului plata sumei in favoarea acestuia din urma.
Majoritatea platilor efective(in numerar sau prin ordin de plata) se refera, in general, la tranzactii cu caracter necomercial (acoperirea cheltuielilor de transport, cazari, intretinere, plata salariilor, a drepturilor de autor, a donatiilor, succesiunilor etc.). În relatiile comerciale, platile efective sunt extrem de rar folosite, si anume in cadrul unor tranzactii deja efectuate (de exemplu, cumpararea unor marfuri de la targuri si expozitii internationale) si pentru achitarea unor operatiuni accesorii comertului international.
Obligatiile banesti generate de relatiile comerciale internationale se lichideaza, de regula, prin plati fara numerar, realizate prin promovarea anumitor modalitati de plata internationale.
Spre deosebire de mijloacele si instrumentele de plata care cuprind posibilitatile prin care se poate stinge sau reglementa lichidarea unor obligatii internationale, modalitatile de plata reprezinta mecanismele si tehnicile bancare care pot fi utilizate pentru a se realiza transmiterea de la platitor (importator) la beneficiar (exportator) a pretului marfurilor livrate sau a tarifului serviciilor prestate.
Continutul acestor modalitati de plata consta in organizarea tehnica a circulatiei documentelor comerciale, care confirma aparitia relatiei de plata internationale si a instrumentelor de plata implicate, precum si in organizarea raporturilor intre partenerii relatiilor economice internationale, prin intermediul organelor bancare care ii deservesc.
Daca, pe plan intern, mecanismul platilor si decontarilor este strict reglementat si se realizeaza in conditii relativ sigure, prin virarea sumei din contul debitorului in cel al creditorului, cu totul altfel se pune problema in cazul platilor internationale.
În cadrul platilor internationale, mecanismul se complica, cel putin, datorita urmatorilor trei factori:
-una din parti, creditor sau debitor, este straina;
-in toate cazurile intervine si o banca straina, de regula corespondenta;
-plata se face intr-o valuta liber convertibila, ceea ce impune, pentru debitor, obligatia de a-si procura din timp valuta necesara de pe pietele valutare, in conditiile cele mai avantajoase.
Pentru a putea intelege modul in care se efectueaza platile externe, trebuie prezentata, mai intai, practica privind conturile in valuta.
Indiferent de tipul fluxului valutar (comercial, necomercial sau financiar), acesta se realizeaza prin banci. Bancile din diferite tari stabilesc, intre ele, relatii de corespondent bancar, avand deschise — pe baza de reciprocitate — conturi, pe de o parte pentru a usura si a permite o cat mai rapida miscare a banilor, iar pe de alta parte, pentru a asigura securitatea transferurilor internationale de fonduri.
Referitor la conturile pe care bancile si le deschid reciproc, in practica s-au impus termenii:
-“ nostro” — care inseamna “al nostru”; din punctul de vedere al unei banci comerciale romanesti, este contul in valuta al acesteia, deschis in evidentele unei banci din strainatate;
- “vostro” (sau “lorro”) — care inseamna “al vostru”; defineste contul bancii straine, deschis in evidentele aceleiasi banci comerciale romanesti.
Fiecare banca trebuie sa urmareasca evolutia platilor si incasarilor efectuate prin contul “nostro”. Aceasta se realizeaza prin tinerea unui cont intern de catre banca, denumit “cont oglinda”.
CAPITOLUL II MODALIT?TI DE PLAT?
Modalitatile de plata folosite pe plan international cunosc o mare diversitate, iar in practica comerciala si bancara internationala au intervenit, in timp, o serie de modificari menite sa imbunatateasca activitatea desfasurata, in special in directia cresterii operativitatii si sigurantei operatiunilor si a valorilor transferate.
Folosirea uneia sau alteia dintre modalitatile de plata este conditionata de o serie de factori, cum ar fi:
-gradul de incredere existent intre parteneri;
-gradul de solvabilitate si de lichiditate al firmei platitoare;
-necesitatea recuperarii integrale si in cel mai scurt timp a contravalorii marfurilor livrate;
-marimea cheltuielilor ocazionate de utilizarea uneia din modalitati, in raport cu altele.
Acesti factori determina alegerea acelor modalitati de plata care prezinta un grad ridicat de garantie a incasarii pretului si formularea unor clauze adecvate, cu un grad ridicat de siguranta.
2.1. PLATA DIRECT?
2.1.1. Plata directa in numerar
Este forma cea mai simpla, utilizata in cadrul tranzactiilor de valori mici, accidentale. Beneficiarul de import il plateste pe exportator la locul expeditiei si receptiei, achitand pe loc in moneda nationala a exportatorului sau in valuta, valoarea marfii primite sau a prestatiei de servicii de care a beneficiat. Este o modalitate incomoda pentru importator, acesta find obligat sa poarte cu sine sumele de bani aferente.
Ca o varianta a platii directe in numerar, este plata .pe calea punerii la dispozitia exportatorului a unui cec semnat de importator, cu plata la vedere, la o banca accesibila.
2.1.2. Plata prin ordin de plat?
Importatorul care dispune de numerar sau de credit la o banca, ii da acesteia un ordin de plata, indicand numele beneficiarului si suma ce urmeaza sa fie platita intr-un anumit termen si in anumite conditii. Banca poate sa dispuna unei banci corespondent din apropierea domiciliului exportatorului sa plateasca acestuia suma de bani ordonata de importator. Operatiunea aceasta se numeste operatiune de transfer bancar.
Caracteristicile ordinului de plata sunt urmatoarele:
Documente similare
· Modalitati si instrumente de plata in decontarile internationale (XYZ, Arad)· Instrumente de plata fara numerar si modul de asimilare al acestora (XYZ, Arad)
· Modalitati de plata in tranzactiile economice internationale
· Modalitati de plata utilizate in tranzactiile comerciale internationale
· Plati electronice. Cartile de plata, instrumente moderne de plata
· Analiza privind decontarile intrabancare si decontarile interbancare (Banca XYZ, Oradea)
· TEHNICI SI INSTRUMENTE DE PLATA UTILIZATE ?N ACTIVITATEA BANCARA
· BRD. Instrumente de plata. Tipuri de carduri. Credite. Legea bancara
· Instrumente moderne de plata electronica ce asigura rapiditatea si calitatea tranzactiilor comerc...
· Banca si operatiile bancare. Modalitati de plata