Pagina documente » Stiinte Economice » Plan de afaceri pentru dezvoltarea unei societati comerciale (S.C. XYZ S.R.L.)

Cuprins

lucrare-licenta-plan-de-afaceri-pentru-dezvoltarea-unei-societati-comerciale-s.c.-xyz-s.r.l.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-plan-de-afaceri-pentru-dezvoltarea-unei-societati-comerciale-s.c.-xyz-s.r.l.-


Extras din document

CUPRINS
CAPITOLUL I -FUNDAMENTAREA TEORETICA A UNUI PLAN DE
AFACERI
1.1. Introducere............3
1.2.Cadrul legal...........3
1.3.Cadrul juridic..........4
1.4.Etapele infiintarii unei societati comerciale....4
1.5.Planul de afaceri.....6
1.5.1. Consideratii generale...6
1.5.2. Necesitatea si utilitatea planificarii..7
1.5.3. Etapele intocmirii unui plan de afaceri.............8
1.5.4.Cuprinsul unui plan de afaceri......18
1.6. Managementul firmei...........19
1.6.1. Analiza mediului ambiant............19
1.6.2. Marketingul firmei....21
1.6.3. Strategii competitive..21
1.6.4. Managerii firmei.......22
1.6.5. Managementul firmei.22
CAPITOLUL II-PLANUL DE AFACERI. ABORDARE PRACTICA PENTRU
S.C. ATIC S.R.L.
2.1.Prezentarea S.C. ATIC S.R.L24
2.1.1. Date de identificare...24
2.1.2. Obiectul de activitate..24
2.1.3. Durata societatii.......24
2.1.4. Capitalul social, partile sociale.....25
2.1.5. Spatiul de desfasurare a activitatii comerciale...25
2.2. Descrierea afacerii si a desfasurarii activitatii............25
2.3. Partenerii de afaceri............26
2.4. Descrierea produselor comercializate......27
2.5. Resursele si administrarea societatii........28
2.6. Rezultatele financiare..........29
2.7. Planul de afaceri - scopul planului..........36
2.8. Studii si analize de piata ......36
2.8.1. Analiza vinzarilor....37
2.8.2. Furnizorii firmei ......39
2.8.3. Clientii...40
2.8.4. Concurenta.............40
2.8.5. Strategii de marketing 41
CAPITOLUL III- REZUMATUL PLANULUI DE AFACERI..52
ANEXE...........55
BIBLIOGRAFIE..............57

Alte date

?

CAPITOLUL I

FUNDAMENTAREA TEORETIC? A UNUI PLAN DE AFACERI

1.1 INTRODUCERE

În actuala situatie economica din tara noastra, marcat de instalarea treptata a mecanismului unei piete libere, mentalitatea agentilor economici ca si metodele lor de lucru se cer radical schimbate. Pentru a exista si a dezvolta o activitate profitabila in conditiile competitiei specifice economiei de piata, unitatile economice trebuie sa fie receptive la semnalele si cerintele mediului extern, sa dispuna de o inalta capacitate de adaptare la schimbari, de flexibilitate in mecanismul de functionare.

Odata cu trecerea tarii noastre la economia de piata managerii sunt confruntati cu probleme complexe si situatii noi. Ei trebuie sa asigure folosirea eficienta a resurselor si in acelasi timp sa gaseasca noi cai pentru garantarea pe termen lung a eficientei firmei in care lucreaza.

Dupa decembrie 1989 constituirea de intreprinderi a luat amploare astfel au aparut peste trei sute de mii de intreprinderi particulare, inregistrate ca persoane juridice.

De asemenea un numar apreciabil de straini au infiintat, inainte ca legislatia sa precizeze, in anul 1993, minimul de capital social pentru straini la 10.000 USD, numeroase firme cu capital privat romanesc si strain.

Trecerea timpului a facut ca doar unele din aceste intreprinderi sa reziste noului sistem de economie dovedindu-se profitabile, altele sa treaca prin convulsii si crize, reusind sa se redreseze, dupa cum exista si situatii de esec total; un numar deloc de neglijat il constituie cel al intreprinderilor infiintate, dar fara nici un fel de activitate sau cu intrerupere de activitate pe o perioada. În afara experientei proprii, aparitia acestor situatii a dat de gandit managerilor cu privire la abordarea activitatii intreprinderilor lor in contextul strategic al economiei de piata, acordand unui plan de afaceri atentia cuvenita si disociindu-l de asa zisa planificare socialista.

Planul de afaceri nu trebuie sa fie o descriere financiara pe urmatorii ani sau o exploatare a indicatorilor economici din anii precedenti in perioadele imediat urmatoare; el reprezinta procesul de elaborare si raspuns la intrebarile fundamentale vizand viitorul societatii comerciale intr-un mod structurat, pentru a stabili directiile viitoare de succes.

Atata timp cat o societate comerciala isi formuleaza raspunsurile la cat mai multe intrebari de genul „unde se afla intr-un anumit moment”, „unde doreste sa ajunga”, „cum poate ajunge acolo” , „in ce masura a reusit sau nu sa realizeze ce si-a propus”, aceasta reprezinta premizele unui nou inceput de munca planificata, abordat din punctul de vedere al unei adevarate economii de piata.

1.2. CADRUL LEGAL

Trecerea la economia de piata a presupus un cadru legal care sa permita infiintarea de intreprinderi, denumite societati comerciale, cu statut propriu, devenind astfel persoana juridica. În acelasi timp, intreprinderile de stat existente au parcurs acelasi traseu juridic, schimbandu-si denumirea in societati comerciale sau, uniunile cooperatiste devenind societati comerciale cooperatiste.

Legislatia din Romania care reglementeaza juridic infiintarea de societati comerciale cuprinde, printre alte legi, hotarari de guvern, decrete, normative sau ordonante, urmatoarele:

- Legea nr.15/1990-privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale;

- Hotararea Guvernului nr.1039,1040,1041/1990 privind infiintarea societatilor pe actiuni in comertul exterior, interior, turism;

- Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, modificata de ordonanta de urgenta nr.32 din 16 iunie 1997 pentru modificarea si completarea Legii nr.31/1990;

- Legea nr.26/1990 privind registrul comertului;

- Legea nr.35/1991 privind investitiile de capital strain, modificata in 1993 prin stabilirea unui minim de capital strain investit in Romania de o persoana fizica sau juridica la 10.000 USD;

Unul din cele mai importante jaloane din legislatia in vigoare pentru desfasurarea activitatii societatilor comerciale il reprezinta „ Codul Comercial Roman” intrat in vigoare in 10 mai 1887.

1.3. CADRUL JURIDIC

Potrivit legislatiei in vigoare, indiferent de natura capitalului social - de stat, cooperatist, privat autohton sau strain – societatile comerciale se constituie in una din urmatoarele forme juridice:

- societate in nume colectiv, ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata a tuturor asociatilor;

- societate in comandita simpla, ale carei obligatii sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a asociatilor comanditati; comanditatii raspund doar pana la nivelul aportului lor;

- societate in comandita pe actiuni, ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social, actionarii fiind obligati doar la plata actiunilor lor;

- societate cu raspundere limitata, ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social; asociatii sunt obligati numai la plata partilor sociale.

1.4. ETAPELE DE ÎNFIINTARE A UNEI SOCIET?TI COMERCIALE

Pentru a putea patrunde prin totalitatea legilor si reprezentanti ai factorilor abilitati in vederea infiintarii unei societati comerciale, se pot evidentia trei etape distincte de parcurs pana la realizarea scopului urmarit:

ETAPA JURIDIC?

Etapa juridica este totalitatea demersurilor intreprinse care se finalizeaza cu obtinerea calitatii de persoana juridica inscrisa la judecatorie, in urma unei sentinte data de o dezbatere publica.

Aceasta etapa se concretizeaza in intocmirea si legalizarea urmatoarelor inscrisuri:

- decizia, daca exista asociat unic sau hotararea, daca sunt mai multi asociati de a se infiinta o societate comerciala cu personalitate juridica, cu una din formele juridice precizate la

subcapitolul 1.3. cu denumirea societatii, stabilita de asociatul unic sau asociati si avizata de Registrul Comertului, adresa sediului cu dovada, identitatea asociatului sau asociatilor cu dovada;

- statutul, care contine: