Pagina documente » Stiinte Economice » Posibilitatea de crestere a vanzarilor prin rationalizarea costurilor (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-posibilitatea-de-crestere-a-vanzarilor-prin-rationalizarea-costurilor-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-posibilitatea-de-crestere-a-vanzarilor-prin-rationalizarea-costurilor-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

CUPRINS
CAPITOLUL 1 PAGINA
Rationalizarea costurilor - metoda de crestere a vanzarilor ... 6
CAPITOLUL 2 - Prezentarea societatii
2.1. Prezentarea societatii ......... 13
2.2. Obiectul de activitate ......... 13
2.3. Organizarea societatii ......... 15
2.3.1. Structura functionala 15
2.3.2. Structura de personal 17
2.3.2.1 Structura de personal pe baza
organizarii functionale . 18
2.3.2.2 Structura de personal in functie
de calificare 19
2.3.3. Organigrama ............ 20
2.4. Mediul concurential ......... 21
2.4.1. Clienti .. 21
2.4.2. Furnizori .. 23
2.4.3. Concurenta .............. 25
2.5. Diagnosticul activitatii la SC TURNU SA
in perioada 1996 - 2000 ......... 26
2.5.1. Evolutia principalilor indicatori ..... 26
2.5.1.1. Capitalul social 28
2.5.1.2. Numarul de salariati ......... 29
2.5.1.3. Productivitatea muncii ...... 30
2.5.1.4. Cifra de afaceri . 31
2.5.1.5. Venitul total ...... 32
2.5.1.6. Cheltuieli totale.. 36
2.5.1.7. Profitul brut ...... 41
2.5.1.8. Concluzii generale ........... 43
CAPITOLUL 3 - Diagnosticul activitatii la SC TURNU SA
pentru perioada 1999 - 2000
3.1. Diagnosticul rezultatelor ......... 45
3.1.1. Diagnosticul cifrei de afaceri ........ 45
3.1.2. Diagnosticul profitului brut .......... 47
3.1.3. Concluzii ... 49
3.2. Diagnosticul costurilor ......... 50
3.2.1. Diagnosticul costurilor
pe elemente primare ............ 50
3.2.2. Diagnosticul pe baza cheltuielilor fixe
si a cheltuielilor variabile 53
3.2.3. Diagnosticul pe baza pragului
de rentabilitate 55
3.2.4. Diagnosticul pe baza cheltuielilor
la 1000 lei productie marfa 57
3.3. Concluzii generale ale diagnosticului ...... 58
3.3.1. Puncte forte - puncte slabe ......... 58
3.3.2. Solutii de avut in vedere ............ 63
CAPITOLUL 4 - Masuri de rationalizare a costurilor
In cazul SC TURNU SA
4.1. Masuri concrete de rationalizare a costurilor ............ 65
4.1.1. Realizarea operatiei de inlocuire
a atelierului de decapat cu un
sistem de perii speciale ........ 65
4.1.2. Realizarea operatiei de inlocuire
a rolelor din otel ... 68
4.1.3. Realizarea operatiei de inlocuire
a arzatoarelor de la cazanul auxiliar ...... 70
4.1.4. Realizare operatiei de recuperare
a hidrogenului din gazele de purja .......... 71
4.1.5. Realizarea operatiei de inlocuire
o rotorului pentru compresorul de gaze ... 72
4.2. Concluzii .......... 73
Bibliografie .. 75

Alte date

?{p}

{p}

?

CAPITOLUL 1

Rationalizarea costurilor – metoda de crestere a vinzarilor

Functionarea in conditii de eficienta a unitatilor economice (societati comerciale, regii autonome, etc.) in contextul economiei de piata, reprezinta un obiectiv important care contribuie la definirea si realizarea scopului fundamental al activitatii lor.

Aceasta inseamna ca, in functie de profil, unitatea economica de stat, privata sau mixta sa-si dimensioneze si sa-si aseze activitatea proprie pe criterii economice care au in vedere gospodarirea cu maxima eficienta a tuturor resurselor de care dispune sau si le procura (financiare, tehnice, materiale si umane), actiune prin care isi asigura eficientizarea rezultatelor productiei specifice, sporirea competitivitatii pe piata interna si internationala.

Elementul determinant al unei asemenea actiuni il reprezinta fenomenul concurential specific economiei de piata care stimuleaza si impulsioneaza agentii economici sa aplice toate masurile si deciziile care contribuie la realizarea produselor, executarea lucrarilor si prestatiilor la costuri cat mai mici.

Astfel, se asigura valorificarea rezultatelor obtinute din activitatea lor (produse, servicii, etc.) la preturi mai reduse care, in raport cu cele ale altor ofertanti sunt mai avantajoase pentru solicitanti si permit, in acelasi timp, obtinerea unei marje de profit stimulatoare pentru continuarea functionarii agentilor economici respectivi.

Actiunea in acest sens si, implicit, supravietuirea in concurenta cu ofertantii de acelasi profil necesita cunoastere de catre manageri a cailor si mijloacelor a caror operationalizare contribuie la imbunatatirea activitatii unitatilor economice, atat pe plan intern, cat si in raport cu exteriorul.

De regula, contextul socio-economic favorizant pentru functionarea rentabila in orice conditii este intamplator si de scurta durata.

Stabilirea in timp a functionarii nu se poate asigura daca nu se manifesta constant preocupari permnente pentru rentabilizarea activitatii in conditiile in care oferta este mai mare si preseaza agentul economic prin tendinta de scadere a preturilor de vanzare a produselor sau de executie a diferitelor lucrari sau prestatii.

Amplificarea profitului se poate asigura pe mai multe cai; cea mai importanta si cu caracter larg de aplicabilitate este cea care are in vedere realizarea activitatii unitatii economice cu cheltuieli cat mai mici in raport cu agentii economici de profil similar.

Rezultatele financiare ale unitatii economice se vor imbunatatii astfel, asigurandu-se sursa investitionala certa pentru dezvoltarea si extinderea activitatii proprii pentru stimularea suplimentara a salariatiilor – element motivational eficient in captarea interesului acestora pentru a lucra mai bine, mai constient si responsabil, cu un dezvoltat simt economic in folosirea resurselor care le sunt puse la dispozitie.

Totodata, asa se formeaza sursa de finantare a extinderii activitatii de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, pentru accentuarea muncii creativ inovationale, ca si pentru aplicarea efectiva in practica a rezultatelor pozitive ale acestor actiuni de mare eficacitate pentru sporirea rentabilitatii activitatii generale a agentului economic.

Asadar, in contextul general al necesitatii functionarii agentului economic in economia de piata in conditii de rentabilitate si de competitivitate, un loc central il ocupa folosirea cu maxima economicitate a resurselor.

Totodata, se asigura obtinerea aceluiasi efect cu un efort financiar mai mic antrenat pentru aprovizionarea si gospodarirea resurselor materiale si energetice sau a unui efect mai mare cu acelasi efort de cumparare-asigurare a acestora.

Asemenea aspecte se pot evidentia prin determinari economico-matematice anticipate perioadei de timp la care se refera actiunea de rationalizare corelat cu cea de realizare a produselor, lucarilor si prestatiilor.

Importanta deosebita a reducerii costurilor de productie rezulta in primul rand, din faptul ca se asigura cresterea volumului de productie prin folosirea acelorasi resurse materiale si de munca. De asemenea, reducerea costurilor de productie este importanta prin aceea ca asigura sporirea continua a acumularilor banesti ale intreprinderii, creandu-se pe aceasta baza premisele dezvoltarii continue a acestora.

Un alt aspect al importantei reducerii costurilor reprezinta un factor de seama in stabilirea preturilor, reducerea lor creeaza premisele necesare micsorarii preturilor de livrare a produselor, asigurandu-se prin aceasta cresterea profitabilitatii intreprinderii.

Reducerea cheltuielilor materiale reprezinta o prima cale deosebit de importanta de reducere a costului de productie, indeosebi in acele ramuri in care ponderea cheltuielilor materiale e ridicata.

Acest lucru se poate realiza prin reducerea normelor de consum la materiile prime, materialelor, s.a., printr-o croire mai rationala sau pe baza reproiectarii produselor, prin folosirea inlocuitorilor de materiale, folosirea mai buna a combustibililor si energiei, introducerea unor noi tehnologii sau imbunatatirea celor existente care sa asigure o reducere a consumurilor specifice, reducerea pierderilor din rebuturi, din perisabilitati, utilizarea deseurilor, sporirea gradului de valorificare a materiilor prime, extinderea folosirii materialelor ce necesita cheltuieli mici, s.a.

O atentie corespunzatoare trebuie acordata reducerii costurilor materiale si reducerii cheltuielilor legate de aprovizionarea tehnico-materiala si de desfacere a produselor.

Determinarea influentei reducerii cheltuielilor materiale asupra reducerii costului pe produs se face pe fiecare fel de masura in parte.

O alta cale importata a reducerii costurilor o constituie cresterea productivitatii muncii. Prin aceasta crestere, in conditiile respectarii corelatiei potrivit careia ritmul de crestere a productivitatii trebuie sa fie mai mare ca cel al cresterii retributiei medii, se reduc pe unitatea de produs costurile cu retributie directa crescand totodata castigul inregistrat de muncitori.

Odata cu aceasta, pe baza cresterii productivitatii muncii are loc o sporire a volumului productiei care are ca efect reducerea cheltuielilor conventional constante pe unitatea de produs.

În cadrul acestei masuri, o atentie deosebita trebuie acordata adoptarii unor astfel de masuri care sa duca, in conditiile cresterii productivitatii muncii la reducerea cheltuielilor cu salariile. Din radul acestor masuri pot fi amintite extinderea mecanizarii si automatizarii, extinderea lucrarilor de mica mecanizare, in vederea reducerii personalului auxiliar si de servire, perfectionarea pregatirii cadrelor, organizarea mai buna a locurilor de munca, utilizarea eficienta a fondului de timp, etc.

O alta cale importanta de reducerea a costurilor de productie o constituie imbunatatirea folosirii capacitatii de productie (prin folosirea mai buna a capacitatilor de productie creste volumul productiei, ceea ce face sa scada pe unitatea de produs cheltuielile indirecte cu caracter conventional-constant).

Rationalizarea cheltuielilor administrativ gospodaresti se poate realiza prin urmarirea incadrarii in modelele elaborate pentru aceasta categorie de cheltuieli si reducerea in mod sistematic a nivelului acestora prin aplicarea unui regim sever de economii pana jos la locul de munca.

O atentie sporita trebuie acordata reducerii cheltuielilor neeconomicoase, din randul carora pot fi aminite amenzile, penalizarile, locatiile, etc. sau a cheltuielilor cu caracter neproductiv, cum sunt cele pentru rebuturi.

Motivatia infiintarii, organizarii si functionarii unei intreprinderi este data de cererea de produse si servicii care se manifesta pe piata; aceasta ii determina atat profilul, cat si conditiile in care urmeaza a actiona. Functionalitatea acesteia impune insa asigurarea (alaturi de alti factori de productie) a resurselor materiale si tehnice necesare in concordanta cu volumul de activitate definit in raport cu cererile de consum care se manifesta pe piata din aval.

Punerea in miscare a intregului angrenaj specific unei firme (industriale, de constructii, de transport, specializata in comercializarea de materiale si produse etc.) presupune declansarea sistemului general de relatii dintre functiunile principale ale acesteia, cu deosebire pe fluxurile de informare-investigare a pietei, de intocmire a portofoliului de comenzi, de comandare-contractare a bazei materiale si tehnice (a functiunii comerciale), de asigurare a resurselor financiare si umane.

Resursele materiale, energetice, de echipamente tehnice, financiare etc., se asigura din mediul exterior intreprinderii, printr-o actiune corelata si adaptata caracteristicilor acestuia si mutatiilor pe care le inregistreaza de la o etapa la alta. Rezultatele activitatii firmelor se valorifica in cadrul aceluiasi mediu extern in functie de evolutia marimii si structurii cererilor de consum, de elementele caracteristice sistemului concurential in care actioneaza (care le pot avantaja sau dezavantaja in anumite etape ale procesului de dezvoltare). De aici rezulta dependenta stricta a destinului fiecarei intreprinderi de mediul economico-social intern si international - care este de mare complexitate, ridicand probleme deosebite pentru desfasurarea activitatilor de productie si comercializare, social-culturale etc. Natura acestui context isi pune amprenta, intr-o forma accentuata, asupra asigurarii bazei materiale si tehnice care prin nivel si structura sa permita desfasurarea cu eficienta a activitatilor mentionate in interesul societatii, a unitatilor economice din cadrul ei.

Ca urmare, se pune tot mai mult accentul pe gasirea cailor si metodelor, tehnicilor si instrumentelor care, prin aplicare, sa contribuie la sustinerea unei dezvoltari durabile a societatii, sa puna in valoare, in masura mai mare, valorosul potential uman orientat spre ridicarea nivelului de civilizatie, de trai al omenirii in general. Preocuparile in acest sens au capatat forme noi de cooperare mai accentuata intre natiuni pe principii de egalitate, dar incadrabile in contextul unor politici globale care vizeaza interese generale sau zonale. Aceasta in conditiile protectiei intereselor fiecarei natiuni si sustinerii dezvoltarii durabile proprii. Reducand dimensiunea abordarii contextului economic intern si international la problematica specifica aprovizionarii materiale si tehnice a intreprinderilor si valorificarii rezultatelor activitatii lor consideram ca intre principalele caracteristici ale acestuia care inf1uenteaza interpretarea, nuanteaza gradul de complexitate a asigurarii bazei materiale si tehnice.

Se cunoaste ca firma (intreprinderea) este veriga organizatorica unde se desavarseste fuziunea intre factorii de productie (resurse materiale, energetice si umane) cu scopul producerii si desfacerii de bunuri economice in structura, cantitatea si calitatea impuse de cererea de pe piata cu scopul obtinerii unui profit.

Astfel ca oricare ar fi profilul de productie a unei unitati economice, activitatea pe care aceasta o desfasoara trebuie sa urmeze unele criterii economice bine stabilite pentru reusita obtinerii profitului.

Unele din aceste criterii economice sunt:

- Organizarea pe baze stiintifice a procesului de productie (definirea concreta a structurii operationale)

- Folosirea cu maxima eficienta a tuturor resurselor de care dispune (materiale, financiare, umane, informationale)

- Asigurarea cu resurse materiale necesare in conditii cat mai avantajoase

- Asigurarea unei pieti de desfacere a productiei (cresterea competitivitatii sub diferite aspecte)

- Folosirea de forta de munca cu calificarea necesara, etc.

Stabilitatea in timp a firmei este posibila daca se are in vedere rentabilizarea sau cresterea rentabilitatii firmei in conditiile in care numarul ofertantilor pe piata este intr-o continua crestere iar piata resurselor este in stagnare sau chiar scadere.

Aceasta rentabilizare, sau crestere a rentabilitatii, are ca suport profitul (obtinerea sau cresterea lui).

Profitul unei intreprinderi este rezultatul diferentei intre cheltuielile efectuate pentru obtinerea unui produs si veniturile obtinute de pe urma acelui produs. Deci caile majore de crestere a lui sunt :crsterea venitului si/sau scaderea cheltuielilor.

Factorii de influenta ai venitului sunt : pretul de vanzare si cantitatea produsa (vanduta).

Pretul de vanzare este expresia valorii unui produs pe o piata data in conditiile intalnirii libere dintre cerere si oferta.