Pagina documente » Stiinte Economice » Promovarea pastelor fainoase in cadrul societatii (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-promovarea-pastelor-fainoase-in-cadrul-societatii-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-promovarea-pastelor-fainoase-in-cadrul-societatii-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

CUPRINS
INTRODUCEREpag.4
CAPITOLUL 1 .............pag.6
MARKETINGUL - COMPONENTA DE BAZA IN DINAMICA MEDIULUI
ECONOMIC
1.1.Marketingul contemporan - definitie si continut
1.1.1. Conceptul de marketing
1.1.2. Evolutia marketingului
1.1.3. Universalitatea marketingului
1.2. Importanta marketingului in activitatea firmei contemporane
1.3.Marketingul : prezent si viitor
CAPITOLUL 2 ..............pag.24
LOCUL POLITICII PROMOTIONALE IN CADRUL MIXULUI DE MARKETING
2.1. Conceptul de mix de marketing
2.1.1. Politica de produs
2.1.2. Politica de pret
2.1.3. Politica de distributie
2.1.4. Politica de promovare
2.2. Rolul si locul activitatilor promotionale in cadrul mixului de marketing
2.2.1. Conceptul de promovare
2.2.2. Continutul si rolul activitatii promotionale
3. Structura activitatii promotionale in firma moderna
3.1. Publicitatea , componenta esentiala in cadrul activitatii promotionale
3.2. Promovarea vinzarilor
CAPITOLUL 3 .............pag. 47
STRATEGII PROMOTIONALE UTILIZATE DE CATRE FIRMA MODERNA
3.1. Publicitatea , componenta esentiala in cadrul activitatii promotionale
3.2. Promovarea vinzarilor
3.3. Relatiile publice
3.4. Fortele de vinzare
3.5.Strategii promotionale utilizate la nivelul firmei moderne
CAPITOLUL..4..............pag.68 PROMOVAREA PASTELOR FAINOASE iN CADRUL SOCIETATII :
GRUPUL LOULIS - ROMANIAN FLOUR MILLS LOULIS S.A.
4.1. Scurt istoric al firmei , istoria si evolutia firmei pe parcursul a 220 ani pina in prezent
4.2. Prezentarea firmei
4.2.1.Mediul tehnologic al firmei
4.2.2.Potentialul uman al firmei
4.3. Prezentarea produselor si serviciilor oferite de firma
4.4. Background
4.4.1. Studiul pietei de paste fainoase din Rominia
4.4.2. Productia proprie vs.import
4.4.3. Situatia pietei interne si consumul intern
4.4.4. Situatia pietei externe si publicul tinta
4.5. Concurentii de piata , Concluzii
4.6. Programe si strategii promotionale la nivelul firmei
4.6.1. Preferintele consumatorilor de produse de panificatie
4.6.2. Analiza SWOT pentru produsele de panificatie LOULIS
4.6.3. Analiza SWOT fata de alte firme de panificetie
4.6.4.Segmentele de piata carora li se adreseaza produsele de panificatie
4.6.4.1. Comportamentul femeilor vis-i-vis de produsele de panificatie
4.6.4.2. Comportamentul barbatilor vis-i-vis de produsele de panificatie
4.6.4.3. Analiza concurentei
4.6.5. Obiectivele de marketing ale Romanian Flour Mills Loulis S.A.
4.6.5.1. Principalele obiective de promovare , publicitate si strategiile de
atingere ale acestora .
4.6.6. Strategii de marketing
4.7. Concluzii si propuneri de imbunatatire a politicii de promovare la nivelul firmei
Anexe..........pag.105 Bibliografie ..............pag.106

Alte date

?INTRODUCERE

Tema prezentata,“ Promovarea produselor din cadrul Roumanian Flour Mills Loulis S.A.”, doreste sa evidentieze produsele si modalitatea de promovare a unora din produsele acestei firme de mare renume atat in tara cat si in exterior.

Lucrarea prezinta, in partea teoretica, conceptul general de marketing, marketingul ca o componenta de baza a mediului economic, ce inseamna si presupune activitatea de marketing, rolul acestei activitati in conditiile unei societati dinamice, cum este cea a secolului XXI, importanta dezvoltarii unui mix de marketing la nivelul oricarei intreprinderi indiferent de dimensiunile sale. Prezentarea continua cu evidentierea importantei promovarii in cadrul mixului de marketing si locul ocupat de politica promotionala in cadrul activitatii de marketing a oricarei firme moderne, formele principale prin care se realizeaza promovarea intr-o firma si importanta fiecareia in parte, precum si necesitatea corelarii si evidentierea interdependentei lor.

Partea practica a lucrarii descrie produsele si serviciile oferite de firma, mediul tehnologic al firmei, cheltuieli de promovare, background –ul firmei, programe si strategii promotionale la nivelul firmei, situatia pe piata, obiectivele de marketing fata de produsele, pastele firmei LOULIS .

Scopul principal al acestei lucrari a fost de a scoate in evidenta importanta promovarii in conditiile societatii contemporane, deoarece pastele fainoase,produsele LOULIS s-au bucurat de o apreciere deosebita si de recunoasterepe plan international, fiind de multi ani pe plan international una dintre cele mai cunoscute firme dar si pe piata din Romania. Treptat, a aparut competitia, care a avut o politica de promovare mult mai dezvoltata si a reusit sa obtina cote mai mari de piata in ultimii ani.

Produsele de panificatie ale firmei s-au bazat foarte mult pe traditie , promovarea intensiva a lipsit la inceput, consumatorii au fost atrasi catre marci mult mai bine promovate,au aparut pe piata romaneasca , si treptat cu ajutorul si munca depusa de angajatii Loulis, produsele Loulis au fost acceptate si recunoscute prin calitatea lor, prin cheltuielile de promovare efectuate de firma, si situatia sa pe piata si locul ocupat vis-á- vis de concurenta s-a modificat, precum si atitudinea consumatorilor de paste fainoase fata de marca LOULIS.

Lucrarea de fata prezinta punctele slabe ale promovarii marcii LOULIS si aduce propuneri de concepere a unei politici agresive de promovare a acestei marci, in vederea obtinerii, din nou, a pozitiei de lider pe piata interna precum si a unei recunoasteri mai largi a marcii din partea unui numar cat mai mare de consumatori, de toate categoriile de varsta,sex si profesie.

CAPITOLUL 1

MARKETINGUL – COMPONENT? DE BAZ? ÎN DINAMICA MEDIULUI ECONOMIC

1.1. Marketingul contemporan – definitie si continut

1.1.1 Conceptul general de marketing

Marketingul este parte componenta a marii familii a stiintelor economice, a carei aplicabilitate se extinde tot mai mult, devenind o necesitate a tuturor economiilor nationale, de la ramurile economice la cele mai mici intreprinderi, de la marile lanturi de magazine si pana la micile boutique-uri.

Termen de origine anglo-saxona, “ to market ”inseamna a desfasura tranzactii pe piata, a cumpara si a vinde.

Marketingul a inceput sa fie in centrul atentiei incepand cu anul 1950, la definirea lui aducandu-si contributia o serie de economisti de mare valoare.

Cel mai important pas in definirea conceptului de marketing a fost delimitarea acestuia, de conceptul de vanzare, aceasta delimitare datorandu-se economistului Theodore Levitt:

“ Vanzarea se concentreaza pe nevoile vanzatorului, marketingului pe cele ale cumparatorului. Vanzarea se ocupa de nevoia unui vanzator de a-si transforma produsul in bani lichizi, marketingul pe ideea de a satisface nevoile cumparatorului cu ajutorul produsului si al intregului lant de activitati asociate crearii, furnizarii si consumului acestuia.” [1 Levitt,Th.“Marketing Myiopia” - “Harvard Business Review” nr.8 iulie august 1960] .

Asociatia Americana de Marketing, cea mai renumita asociatie din domeniu a definit marketingul astfel :

“ Marketingul este procesul de planificare si de concepere a unor idei, bunuri si servicii; de stabilire a pretului acestora, de promovare si de distributie a lor, astfel incat sa satisfaca cerintele individuale si de grup ale cerintelor.”

Aceasta definitie a continuat sa fie imbunatatita de un mare specialist american, W.J.Stanton, care a afirmat despre marketing ca :” este un intreg sistem de activitati economice

referitoare la programarea, stabilirea preturilor, promovarea si distribuirea produselor si serviciilor menite sa satisfaca cerintele consumatorilor actuali si potentiali.” [2Stanton , W.J., “Fundaments of Marketing.Sixth Edition”,Editura McGraw-Hill, New York, 1981, pag.4]

Filosofia de marketing se bazeaza, in principal, pe nevoile si dorintele consumatorilor, care se materializeaza in cerere de bunuri si servicii, pentru ca tocmai aceste nevoi sunt cele care orienteaza o firma in productia sa de bunuri sau servicii. Nevoia presupune lipsa unei satisfactii elementare, iar dorinta reprezinta aspiratia individului catre anumite lucruri. Aceste dorinte si nevoi sunt foarte numeroase si diverse si cel mai important este faptul ca pot fi modelate.

Aici intervine marketingul, al carui rol este, pe de o parte sa adapteze oferta firmelor producatoare la aceste nevoi si, pe de alta parte, sa modeleze dorintele consumatorilor in functie de produsele oferite pe piata de producatori. Marketingul transforma nevoile societatii in afaceri profitabile prin proiectarea unei idei de produse si servicii, punerea acesteia in practica, stabilirea pretului acestora care sa atraga si consumatorii, dar sa aduca si profit firmei, a unei distributii eficiente si a unei promovari care sa influenteze si sa motiveze pozitiv consumatorii.Iar pentr a fi complet, marketingul sustine ca acest proces trebuie facut mai eficient si mai operativ decat concurenta.

Produsele si serviciile constituie oferta producaatorilor, adica orice lucru care poate fi oferit pentru a satisface o nevoie, o dorinta a indivizilor . Valoarea ofertei nu este reprezentata atat de existenta propriu-zisa a bunurilor si serviciilor, ci mai mult de utilitatea si de satisfactia pe care o aduce consumatorilor. Astfel, marketingul nu se opreste doar la prezentarea caracteristicilor unui produs, ci merge pana la a vinde si avantajele pe care acest produs le inglobeaza.

Cererea si oferta se intalnesc intr-un loc special, adica piata, care in prezent se caracterizeaza printr-o mare diversitate : piata materiilor prime, piata producatorilor, care transforma materiile prime in produse, piata intermediarilor , care vand aceste produse si o alta mare piata este cea a consumatorilor, care isi vand forta de munca , constituind o alta piata , cea a fortei de munca , in schimbul acesteia primesc bani cu care cumpara bunurile si serviciile pe care si le doresc.Toate aceste piete se afla intr-o stransa interdependenta, iar un alt rol al marketingului este de a imbunatati si eficientiza relatiile care se desfasoara intre ele.

In interactiunea cererii si ofertei pe piata apare schimbul, ca mijlocul prin care produsul ajunge la consumator pentru a-i satisface nevoia.Aceasta este un proces prin care pentru a obtine

produsul dorit, se ofera altceva in locul lui, fiind caracterizat de o complexitate de relatii care apar in cadrul sau.Aceste relatii au menirea de a personaliza intalnirea producatorului cu clientii sai, cu furnizorii si distribuitorii sai si cu cat sunt mai bune, cu atat vor duce la scaderea timpului si costurilor aferente tranzactiilor, ceea ce duce la o maximizare a profitului. Marketingul intervine din nou, ca fiind stiinta care imbunatateste si eficientizeaza aceste relatii.

Rolul si sfera de actiune a marketingului este foarte larga incluzand:

? Prospectarea pietei in vederea identificarii cererii, a nevoilor si dorintelor consumatorilor,

a preferintelor acestora , precum si a cauzelor care le determina.

? În functie de rezultatele prospectarii are loc proiectarea si producerea bunurilor si

serviciilor, care se adreseaza unei cereri cunoscute.

? Stabilirea preturilor pentru aceste produse, inclusiv modificari ale preturilor in functie de

ciclul de viata al produselor.

? Pregatirea pietei pentru lansarea produselor, precum si mentinerea atentiei consumatorilor

asupra produselor sau serviciilor respective.

? Stabilirea canalelor de distributie, a metodelor si formelor de vanzare astfel incat

consumatorul sa le gaseasca la locul si la timpul dorit de el, in cantitatile si la preturi

corespunzatoare puterii lor de cumparare.

? O data puse in vanzare pe piata, produsele si serviciile oferite trebuiesc sustinute cu

organizarea unor servicii de post-vanzare, in vederea satisfacerii superioare si complete a

nevoilor.

? În vederea obtinerii unei eficiente sporite mai este necesar sa se urmareasca evolutia

produselor si serviciilor pe piata, gradul de satisfacere a nevoilor, comportamentul

consumatorilor fata de produse si servicii si stabilirea posibilitatilor de imbunatatire a

acestora sau, daca este cazul, inlocuirea lor.