Pagina documente » Stiinte Economice » Publicitatea pe Internet. Mix-ul de marketing si politici de marketing

Cuprins

lucrare-licenta-publicitatea-pe-internet.-mix-ul-de-marketing-si-politici-de-marketing
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-publicitatea-pe-internet.-mix-ul-de-marketing-si-politici-de-marketing


Extras din document

Cuprins :
Introducere
Cap. 1 - Ce este Internetul ?
1.1 Ce inseamna Internet..........
1.2 Istoric al Internetului..........
1.3 Modul de functionare al Internetului.......
1.3.1 WWW (world wide web).
1.3.2 E-mail-ul......
1.4 Internet-ul in cifre..............
1.5 Internet-ul in Romania.........
Cap. 2 - Marketing si marketing on-line..........
2.1 Marketing-ul. Concepte si evolutie
2.1.1 Conceptul de marketing. Definitii.........
2.1.2 Evolutia marketing-ului
2.1.3 Consumatorul, punct central al marketingului......
2.1.4 Institutii si organisme de marketing.........
2.1.5 Functiile marketingului
2.1.6 Universalitatea marketingului si domeniile sale de aplicare..
2.2 Mediul de marketing. Componente.........
2.2.1 Mediul extern de marketing...
2.2.1.1 Micromediul de marketing
2.2.1.2 Macromediul de marketing........
2.3 Mix-ul de marketing si politici de marketing............
2.3.1 Politica de produs......
2.3.2 Politica de pret.........
2.3.3 Politica de distributie...
2.3.4 Politica promotionala
2.4 Particularitati ale marketingului on-line
2.4.1 Ce este Internet Marketing ?
2.4.2 Mixul de marketing on-line.........
2.4.3 Interactivitatea si individualizarea......
2.4.4 Instrumente specifice marketingului on-line
Cap. 3 - Publicitatea si publicitatea on-line...
3.1 Publicitatea clasica
3.1.1 Aparitia si dezvoltarea publicitatii
3.1.2 Fomele publicitatii
3.1.2 Obiectivele publicitatii
3.1.3 Tinta publicitatii
3.1.4 Probleme sociale legate de publicitate.. 3.2 Publicitatea pe Internet.
3.2.1 Scurt istoric al publicitatii pe internet
3.2.2 Motive pentru folosirea internetului ca mediu publicitar
3.2.3 Publicitatea pe internet in Romania.
3.2.3.1 Evolutia publicitatii pe internet in Romania
3.2.3.2 Structura publicitatii pe internet in Romania...
3.2.3.3 Banner-ul
3.2.3.4 Retele care se ocupa cu publicitatea prin internet in Romania..
3.2.3.5 Newsletter
3.2.4 Reglementarea publicitatii pe internet...
Cap. 4 - Studiu de caz. Campanie de publicitate prin e-mail pentru Nobel Romania..
4.1 Campaniile de direct e-mail............
4.2 Nobel Romania - prezentarea companiei............
4.3 Obiectivele companiei...
4.3.1 Misiunea...
4.3.2 Obiectivele de marketing
4.3.3 Obiectivele campaniei de direct e-mail
4.4 Tinta campaniei de direct e-mail
4.5 Determinarea raspunsului de la consumator
4.6 Crearea mesajului promotional
4.7 Pozitionarea produsului.....
4.8 Modul de gestionare a raspunsului...
4.9 Planificarea in timp a campaniei...
4.10 Bugetul campaniei...
4.11 Evaluarea rezultatelor.........
Anexe
Concluzii......
Bibilografie

Alte date

?Publicitatea pe Internet?

Introducere

Despre Internet auzim tot felul de sintagme, una mai diferita decat cealalta, de la “revolutie informationala” la “noua comunicare”. Dar de ce atat de generoase in aprecieri ? Raspunsul este simplu : Internetul a devenit cea mai importanta descoperire stiintifica a ultimului secol !

Dar de ce atat de importanta ? De ce nu sunt mai importante descoperirile medicale, teoriile lui Einstein, sau ideile marilor profesori din diverse domenii de activitate ? Raspunsul este, din nou, destul de simplu : pentru ca Internetul este baza viitoarelor descoperiri care vor uimi lumea ! Nici un mediu de comunicare nu a inregistrat cresteri atat de spectaculoase in ceea ce priveste numarul de utilizatori.

Ce face ca Internetul sa fie atat de important ? Un alt raspuns simplu : informatia. Continuam sa auzim din ce in ce mai mult urmatoarea propozitie, foarte adevarat de altfel : “Informatia este putere !”. Tocmai informatia este ceea ce pune la dispozitie Internetul. Daca am pune intrebarea “Ce informatii putem gasi pe Internet ?” raspunsul pe care il vom primi este uimitor : “Aproape orice informatie”.

Nici un mediu de informare nu pune la dispozitia utilizatorului sau atat de multa informatie cum o face Internetul ! De la stirile economice sau politice, si pana la informatii privind filmul care ruleaza la cinematografele din oras intr-o anumita zi, aproape totul se poate gasi pe Internet.

Pe langa cantitatea uriasa de informatii pe care o cuprinde, Internetul ofera o multime de alte avantaje, unele dintre ele abia acum descoperite, menite sa imbunatateasca intreaga activitate umana, fortandu-ne sa adoptam un nou mod de gandire. “Mintile sunt ca parasutele. Functioneaza numai cand sunt deschise” spunea Sir James Dewar. O astfel de deschidere in gandire este necesara si pentru a adopta noul mod de gandire pe care il propune Internetul, iar noile generatii vor trebui sa demonstreze ca au aceasta deschidere.

Expresii de genul cineva@email.com, sau www.siteweb.ro suna din ce in ce mai firesc, iar daca nu ati folosit una din acestea pana acum, pregatiti-va sa o faceti !

Acest fenomen nu a ocolit nici un domeniu, si, avand in vedere interactivitatea pe care o ofera, a atras si oamenii din marketing. Astfel, internetul a devenit un nou mediu de vanzare sau de promovare, unul din ce in ce mai folosit, castigand teren in fata vechilor canale folosite pana in prezent.

Publicitatea pe Internet se dezvolta rapid, o data cu aparitia noilor tehnologii destinate Internetului : daca in urma cu cativa ani Internetul oferea numai text, datorita vitezelor mici si echipamentelor vechi, astazi exista posturi TV pe Internet care emit in timp real imagine si sunet catre utilizatorii obisnuiti. Astfel, promovarea a trecut de la stadiu de anunt text la animatii si imagini de calitate foarte buna.

Viitorul apartine realitatii virtuale, impingand promovarea, inclusiv publicitatea online, catre noi orizonturi, in care consumatorul va putea vizualiza o reclama intr-un mod cu totul diferit. Daca astazi o reclama are un rol mai mult orientativ si de stimulare, in viitor consumatorul va putea viziona o reclama, dupa care va putea cere informatii suplimentare direct, putand chiar atinge produsul respectiv, totul intr-o lume noua, virtuala, in care produsul nu are defecte, arata intotdeauna la fel de bine si in care cunoasterea va capata noi intelesuri . Aceste idei pot parea de domeniul science-fiction, dar avand in vedere ritmul in care se dezvolta tehnologiile, nimic nu mai pare imposibil.

in urma cu cateva decenii era de neimaginat ca un mesaj complex, format din animatii, imagini, sunete poate fi transmis in cateva minute de la un utilizator la altul. La fel cum povestirile lui Jules Verne, la sfarsitul secolului 19, erau considerate imposibil de realizat, in acelasi mod sperantele si visele celor ce au pus baza acestui fenomen au fost privite cu suspiciune. Acum, dupa atatea dovezi ca lumea se misca din ce in ce mai repede, trebuie sa privim spre viitor cu optimism, gandindu-ne ca poate fi mai mult decat ceea ce inclinam sa credem.

Lumea marketing-ului nu trebuie sa priveasca din afara acest fenomen. Oamenii de marketing trebuie sa contribuie la dezvoltarea internetului pentru ca tocmai acestora ofera posibilitati din ce in ce mai complexe de comunicare. Publicitatea on-line este numai unul din mijloacele prin intermediul caruia se poate ajunge la clientul potential, oferind instrumente din ce in ce mai atractive pentru receptorul mesajului.

CAP. 1 – CE ESTE INTERNETUL ?

1.1 Ce inseamna Internet

Internetul este o super-retea compusa din retele de calculatoare din toata lumea, intr-o continua expansiune, care schimba radical modul de comunicare in lumea contemporana. Internetul este o uriasa biblioteca, un instrument de corespondenta rapida, un nou mediu de publicare si un mijloc de difuzare mondiala a informatiei. Este o inventie geniala acest mod de comunicare electronica: simplu, democratic, interactiv, capabil - cel putin potential - sa inlature discriminarea geografica. Nu mai conteaza daca te afli intr-o localitate indepartata sau intr-o metropola: ai acces egal la aceleasi surse de informare.

Cand te-ai conectat la Internet, calculatorul tau devine o extensie a ceea ce apare ca un calculator gigant, un calculator cu ramuri pretutindeni in lume. În realitate, calculatorul tau "comunica" simultan cu un alt calculator sau cu milioane de calculatoare din lume. Zeci de mii de retele pretutindeni pe globul pamantesc se interconecteaza, schimband informatii intre ele; milioane de oameni folosesc acest sistem in fiecare zi.

Lasand la o parte detaliile tehnice, Internet-ul este mediul de informare cu cea mai mare crestere in ultimul deceniu. Utilitatea, usurinta in folosire, interactivitatea, sunt doar cateva dintre argumentele ce stau la baza acestei evolutii rar intalnite in economia mondiala.

Conceput initial pentru a satisface scopuri militare de catre Departamentul de Aparare a Statelor Unite, si apoi pentru ca cercetatorii din toata lumea sa poata comunica intre ei, un asemenea mediu de comunicatie nu putea fi lasat neatins de catre lumea economica. Astfel s-au nascut nenumarate afaceri care isi desfasurau activitatea pe internet, incepand era “dot com”-urilor, cu un avant extraordinar.

Este momentul in care investitii de cateva mii sau zeci de dolari s-au transformat treptat, intr-o perioada relativ scurta, in afaceri de milioane de dolari. Mirajul imbogatirii rapide a atras din ce in ce mai multi investitori in internet, ajungandu-se la o crestere artificiala, necompatibila cu cererea, care a dus la falimentul multor “dot com”-uri.

Lasand la o parte partea comerciala a internet-ului, acest mediu de informare a oferit posibilitati uriase de comunicare, de documentare, dar si de fraude si ilegalitati.

În esenta, internetul este o uriasa retea de calculatoare legate fie fizic, prin cabluri si diverse echipamente care le interconecteaza, fie prin legaturi “wireless”, prin intermediul undelor. Este evident ca nu puteau fi conectate toate calculatoarele care au nevoie de acces la internet numai prin intermediul cablurilor, datorita distantelor foarte mari.

1.2 Istoric al Internetului

Prima inregistrare a unor comunicatii realizate prin intermediul retelelor de calculatoare a fost o serie de memo-uri scrise de catre J.C.R. Licklider de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) in august 1962, in care vorbea despre conceptul de “retea galactica”. În conceptia lui, aceasta insemna o retea globala de computere interconectate prin intermediul careia oricine putea accesa informatii si programe de oriunde. În esenta, conceptul reprezinta Internetul de astazi.

La sfarsitul anului 1966, un alt cercetator de la MIT, Lawrence G. Roberts, a sosit la DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), pentru a pune in practica acest concept, dezvoltand planul ARPANET, si publicandu-l in 1967. ARPANET a fost prima retea de calculatoare dezvoltata in 1969 de catre 4 universitati americane, impreuna cu Departamentul de Aparare al SUA, pentru a asigura accesul mediului academic la schimbarea anumitor programe pe calculatoare.

La sfarsitul lui 1971, Roberts a decis ca oamenii aveau nevoie de o motivatie serioasa pentru a porni acest proiect, si a decis ca la conferinta internationala despre computere si comunicatii din octombrie 1972 sa realizeze o demonstratie publica a retelei ARPANET. Demonstratia a fost un succes, convingandu-i si pe cei de la AT&T - o importanta companie de comunicatii din SUA -, care fusesera destul de sceptici in privinta reusitei acestui proiect.

Acesta a insemnat inceputul Internetului pe care il stim astazi. Pentru o mai buna vizualizare a evolutiei acestuia, in continuare vor fi prezentate cele mai importante momente in evolutia acestuia :

1962 – Corporatia RAND incepe cercetarea in domeniul retelelor de comunicatii desemnate aplicatiilor militare.