Feb 03 2023
Retele virtuale private. Implementarea unei solutii VPN pentru o firma de transport
Postat de licenteoriginale • In Informatica, Matematica
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
Cuprins:Memoriu justificativ...........1
Capitolul 1- ELEMENTE FUNDAMENTALE DESPRE INTERCONECTAREA CALCULATOARELOR
1.1 Modelul de referinta OSI..............2
1.2 Prezentarea nivelelor.....4
1.3 Transmiterea datelor in modelul OSI..........9
1.4 Modelul TCP/IP...........11
1.5 Adrese IP.......15
1.6 Tipuri de retele.............17
1.7 Metode de interconectare............19
Capitolul 2- RETELE VIRTUALE PRIVATE.CONCEPTE
GENERALE
2.1 Generalitati....24
2.2 Solutii VPN...25
2.3 Metode de transmisie prin VPN..28
2.4 Securitate si VPN.........30
2.5 Criptarea datelor...........31
2.6 Semnaturi digitale si autentificari de date..33
2.7 Tehnici de realizare a retelelor VPN..........37
2.8 Standardizarea retelelor VPN-standardul IPSec.......38
2.9 Alternative la IPSec.....40
2.10 Metode de realizare a solutiilor VPN......42
2.11 Principalele avantaje ale retelor virtuale private....46
Capitolul 3- RETELE VIRTUALE PRIVATE IN WINDOWS
SERVER 2003
3.1 Windows Server 2003- prezentare generala.............48
3.2 VPN-Tehnologii.Protocoale.Metode de autentificare..............52
3.3 Protocolul de tunelare Punct-la-Punct (PPTP)..........55
3.4 Protocolul de tunelare Layer Two Tunneling Protocol
(L2TP)............55
3.5 Comparatie PPTP cu L2TP.........56
3.6 VPN- acces de la distanta in Windows Server 2003.57
3.6.1 Clientii VPN..............59
3.6.2 Infrastructura Internet..............60
3.6.3 Serverul VPN............61
3.6.4 Serviciul Rutare si acces de la distanta
(Routing And Remote Access).61
3.6.5 Infrastructura Intranet..............63
3.6.6 Infrastructura pentru certificare..............64
Capitolul 4-Implementarea unei solutii VPN pentru o
firma de transport
4.1 Factori si cerinte de proiectare....65
4.2 Implementare la sediul central-Bucuresti(Server VPN)..........66
4.3 Implementare filiale(clienti VPN).............74
Bibliografie
Alte date
?Memoriu justificativDezvoltarea extraordinara pe care a cunoscut-o industria calculatoarelor a fost insotita pas cu pas de aparitia si extinderea retelelor. În aproximativ 30 de ani realizarile sunt uimitoare: calculatoarele au dimensiuni reduse si performante greu de banuit cu ani in urma, iar retelele, dupa ani de incercari in care s-au elaborat diverse modele, standarde, in care s-au experimentat diverse proiecte care au disparut sau care s-au unificat se prezinta astazi intr-o forma destul de avansata. Totodata, a crescut numarul aplicatiilor care necesita o retea de calculatoare.
Tehnologia retelelor virtuale (Virtual Private Network) a aparut ca o solutie prin care se asigura confidentialitatea datelor vehiculate printr-un mediu public precum Internet-ul.
Motivatia de baza pentru construirea unui VPN este reducerea costurilor legate de comunicatii. Pentru ca este mult mai ieftin sa se foloseasca o singura legatura fizica comuna pentru servirea mai multor clienti din retea decat sa se utilizeze legaturi separate pentru fiecare client din reteaua privata.
Retelele virtuale private reprezinta un mod de a conecta locatii aflate la distanta (filiale, utilizatori mobili, clienti, furnizori etc.) intr-o unica retea virtuala, asigurandu-se mecanisme de securitate.
Tema acestei lucrari o constituie proiectarea unei aplicatii VPN care sa deserveasca o firma de transpot cu un sediu central in Bucuresti si trei filiale in tara(Pitesti, Iasi, Timisoara).Zilnic, filiale din tara trebuie sa trimita date catre sediul central.Pentru a putea face acest lucru, exista doua posibilitati: fie se creeaza un Intranet cu toate locatiile pe baza unei conexiuni permanente (linii inchiriate) intre sediul central si restul locatiilor, fie se opteaza pentru o solutie de tip VPN. Prima varianta implica costuri foarte mari(mentinerea unei conexiuni permanente este foarte scumpa).Astfel se opteaza pentru o solutie VPN.
Solutia optima pentru firma noastra de transport o reprezinta o aplicatie VPN de tipul “Acces de la distanta-Remote Access”.
Va exista un server VPN la sediul central, iar clientii se vor conecta prin linie telefonica(dial-up) de cate ori este nevoie la un furnizor local de servicii Internet si astfel vor accesa reteaua publica Internet. Pe baza acestei conexiuni, clientul VPN va initia un “tunel” intre el si serverul VPN, realizandu-se astfel un transfer de date securizat.
CAPITOLUL 1-ELEMENTE FUNDAMENTALE DESPRE INTERCONECTAREA CALCULATOARELOR
1.1 Modelul de referinta OSI
Modelul de referinta OSI se bazeaza pe o propunere dezvoltata de catre Organizatia Internationala de Standardizare (International Standards Organization - OSI) ca un prim pas catre standardizarea internationala a protocoalelor folosite pe diferite niveluri (Day si Zimmerman, 1983).
Modelul se numeste ISO OSI (Open Systems Interconection - Interconectarea sistemelor deschise), pentru ca el se ocupa de conectarea sistemelor deschise - adica de sisteme deschise comunicarii cu alte sisteme.
Modelul OSI cuprinde sapte niveluri. Principiile aplicate pentru a se ajunge la cele sapte niveluri sunt urmatoarele:
? Un nivel trebuie creat atunci cand este nevoie de un nivel de abstractizare diferit.
? Fiecare nivel trebuie sa indeplineasca un rol bine definit.
? Functia fiecarui nivel trebuie aleasa acordandu-se atentie definirii, de protocoale standardizate pe plan international.
? Delimitarea nivelurilor trebuie facuta astfel incat sa se minimizeze fluxul de informatii prin interfete.
? Numarul de niveluri trebuie sa fie suficient de mare pentru a nu fi nevoie sa se introduca in acelasi nivel functii diferite si suficient de mic pentru ca arhitectura sa ramana functionala.
Fig. 1.1 Modelul OSI
Modelul OSI nu reprezinta in sine o arhitectura de retea, pentru ca nu specifica serviciile si protocoalele utilizate la fiecare nivel. ISO a produs de asemenea, standarde pentru fiecare nivel, insa aceste standarde nu fac parte din modelul de referinta propriu-zis. Fiecare din standardele respective a fost publicat ca un standard international separat.
Trei concepte sunt esentiale pentru modelul OSI:
? Servicii
? Interfete
? Protocoale
Probabil ca cea mai mare contributie a modelului OSI este ca a facut explicita diferenta intre aceste trei concepte. Fiecare nivel realizeaza niste servicii pentru nivelul situat deasupra sa. Definitia serviciului spune ce face nivelul, nu cum il folosesc entitatile de deasupra sa sau cum functioneaza nivelul.
Interfata unui nivel spune proceselor aflate deasupra sa cum sa faca accesul. Interfata precizeaza ce reprezinta parametrii si ce rezultat se obtine. Nici interfata nu spune nimic despre functionarea interna a nivelului.
Protocoalele pereche folosite intr-un nivel reprezinta problema personala a nivelului. Nivelul poate folosi orice protocol doreste, cu conditia ca acesta sa functioneze (adica sa indeplineasca serviciul oferit). Nivelul poate de asemenea sa schimbe protocoalele dupa cum vrea, fara ca acest lucru sa afecteze programele din nivelurile superioare.
Modelul de referinta OSI a fost conceput inainte sa fi inventate protocoalele. Ordinea respectiva semnifica faptul ca modelul nu a fost orientat catre un set specific de protocoale, fiind prin urmare destul de general. Reversul este ca proiectantii nu au avut multa experienta in ceea ce priveste acest subiect si nu au avut o idee coerenta despre impartirea functiilor pe niveluri.
De exemplu, nivelul legatura de date se ocupa initial numai cu retelele punct-la-punct. Atunci cand au aparut retelele cu difuzare a trebuit sa fie introdus in model un subnivel nou. Cand au inceput sa se construiasca retele reale utilizand modelul OSI si protocoalele existente, s-a descoperit ca acestea nu se potriveau cu specificatiile serviciului cerut astfel ca a trebuit introdusa in model convergenta subnivelurilor, ca sa existe un loc pentru a glosa pe marginea diferentelor. Comitetul se astepta initial ca fiecare tara sa aiba cate o retea care sa fie in custodia guvernului si sa foloseasca protocoalele OSI, asa ca nu s-a dat nici o atentie interconectarii.
1.2 Prezentarea nivelelor
Nivelul fizic
Nivelul fizic se ocupa de transmiterea bitilor printr-un canal de comunicatie. Proiectarea trebuie sa garanteze ca atunci cand unul din capete transmite un bit 1, acesta este receptat in cealalta parte ca un bit l, nu ca un bit 0. Problemele tipice se refera la cati volti trebuie utilizati pentru a reprezenta un 1 si cati pentru un 0, daca transmisia poate avea loc simultan in ambele sensuri, cum este stabilita conexiunea initiala si cum este intrerupta cand au terminat de comunicat ambele parti, cati pini are conectorul de retea si la ce foloseste fiecare pin. Aceste aspecte de proiectare au o legatura stransa cu interfetele mecanice, electrice, functionale si procedurale, ca si cu mediul de transmisie situat sub nivelul fizic.
Documente similare
· Retele virtuale private. Implementarea unei solutii VPN pentru o firma de transport· Proiectarea, implementarea si securizarea unei retele eterogene distribuite
· Proiectarea si implementarea unei baze de date pentru evidentierea contractelor intr-o SC de int...
· Algoritmi in retele de transport
· Proiectarea unei solutii de comert electronic
· Costul total al operarii unei retele de calculatoare
· Sistemul de distributie fizica in cazul unei retele de magazine (S.C. XYZ S.R.L.)
· Sistem informatic pentru o firma de distributie (S.C. XYZ S.R.L.)
· Internet Banking. Implementarea si administrarea unei afaceri electronice
· Managementul pentru o firma de servicii. Analiza activitatii firmei (S.C. XYZ S.R.L.)