May 22 2024
Sistem informatic pentru gestionarea activitatii de distributie a presei prin abonamente (S.C. XYZ S
Postat de licenteoriginale • In Stiinte Economice
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
CuprinsIntroducere - Rolul si locul presei in cadrulsistemului socio-economic din Romania ......... 3
Capitolul 1 - Studiul si analiza sistemului existent . 9
1.1. Studiul sistemului informational existent .... 10
1.1.1. Caracterizarea generala a firmei VIECO COMIMPEX S.R.L. .... 10
1.1.2. Caracterizarea activitatii de distributie a presei prin abonamente in cadrul VIECO COMIMPEX S.R.L. ........ 13
1.1.3. Studiul sistemului de conducere .... 16
1.1.4. Studiul sistemului informational existent ...... 19
1.2. Analiza critica a sistemului informational existent ...... 28
1.3. Directii de perfectionare a sistemului informational existent ...... 30
Capitolul 2 - Proiectarea sistemului informatic pentru gestiunea activittii de distributie a presei prin abonamente . 32
2.1. Definirea obiectivelor sistemului informatic .............. 33
2.2. Structura sistemului informatic ... 35
2.3. Proiectarea iesirilor sistemului informatic .. 39
2.4. Proiectarea intrarilor sistemului informatic 55
2.5. Proiectarea codurilor .. 62
2.6. Proiectarea bazei de date ........... 64
2.7. Proiectarea tehnologiilor de prelucrare ..... 68
Capitolul 3 - Elaborarea programelor . 71
Capitolul 4 - Aspecte metodologice privind eficienta sistemului informatic ...... 89
Concluzii . 97
Bibliografie ........... 101
Anexe .... 103
Alte date
?Introducere {p}?Introducere
Rolul si locul presei in cadrul
sistemului socio-economic din Romania
In societatea contemporana, presa, sub orice forma (scrisa, radio sau televiziune) ocupa un rol foarte important la toate nivelurile, economic, politic, cultural si social. Datorita exploziei tehnologice a secolului XX s-a produs o revolutie in domeniul comunicatiilor, ceea ce a condus la o sporire a vitezei de circulatie a informatiilor in cadrul societatii. Presa s-a impus totusi ca sursa de larga informare datorita faptului ca in domeniul ziaristicii se abordeaza probleme din absolut toate domeniile de activitate, informatiile ajungand astfel, in forma accesibila, la orice persoana este interesata in obtinerea cunostintelor respective. In ziua de azi, puterea ziaristului a ajuns la o cota pe care nu o prevedea nimeni in urma cu un secol, conferita de puterea detinerii informatiei. O campanie de presa moderna bine realizata poate provoca restructurari majore la nivel politic si/sau economic (si in acest sens un exemplu extrem de sugestiv este afacerea “Watergate” care a condus la demisia Presedintelui SUA, Richard Nixon in urma unei campanii de presa declansate de cotidianul de mare tiraj “Washington Post” in anul 1972), poate determina impunerea unei linii de conduita sociala unei populatii, poate crea tulburari sociale sau, dimpotriva, sa le linisteasca, ceea ce subliniaza inca o data faptul ca presa, in ansamblul ei, constituie un element al societatii care nu numai ca nu poate fi ignorat, ci trebuie luat in mod serios in calcul atunci cand se analizeaza orice sistem economico-social modern. Din acest motiv presa a primit si titulatura de “a patra putere”, supranume pe care si-l mentine cu succes.
In Romania, in special din anul 1990, presa, si in special presa scrisa, a ocupat un rol din ce in ce mai important in cadrul societetii, ca sursa de informatii, divertisment, culturalizare si altele. Publicatiile aparute sunt extrem de diverse, orientate pe domenii de activitate din cele mai variate si foarte numeroase (estimativ, exista aproximativ 2300 de publicatii care apar in Romania, la nivel central si local).
Prezentam alaturat evolutia numarului de publicatii editate in Romania in perioada 1989 - 1997 (cifrele sunt numai aproximative), iar in figura 1 graficul acestei evolutii
Figura 1
Domeniile abordate de publicatiile romanesti acopera toate activitatile economice, sociale, politice si culturale existente, pornind de la stiinta “pura” (a se vedea “Magazin Istoric”, “Revista Romana de Statistica” si altele), trecand prin tot ce inseamna viata culturala (reviste literare, de arta, teatru si film), o larga gama de publicatii din domeniul economic precum si cotidienele si revistele saptamanale de analiza politico-economica editate in scopul formularii accesibile a informatiilor curente.
Tot in acest context este de remarcat si dezvoltarea foarte rapida a mass-mediei, comparativ cu deceniul trecut. Este demn de subliniat faptul ca in ultimii sapte ani au fost infiintate trei posturi de televiziune particulare de mare audienta, iar fiecare oras important al tarii detine unul sau doua studiouri teritoriale de televiziune. Radioul a cunoscut deasemenea un progres rapid, existand din ce in ce mai multe posturi de radio locale in orasele mari ale Romaniei.
Data fiind aceasta brusca dezvoltare a presei scrise si cresterea numarului de publicatii editate, s-a impus si modernizarea sistemului de distributie a presei, activitate care a capatat o noua complexitate si amploare. Un loc important in activitatea de distributie a presei il ocupa abonamentele (se considera ca “puterea” unui ziar nu consta in tiraj sau cifra de vanzari, ci in numarul de abonamente pe care le are, ca sursa de venit sigura, in general platita anticipat, asigurand clienti fideli).
In domeniul abonamentelor de presa primul sistem de distributie de mare amploare de acest fel a fost cel creat de RODIPET, in colaborare cu Regia Romana de Posta. Acest sistem are avantajul de a fi foarte stabil si de a se bucura de o retea bine organizata de distributie, datorita faptului ca utilizeaza reteaua Regiei Romane de Posta, cu o mare experienta in aceasta activitate. Dezavantajul major al acestui sistem este lipsa lui de flexibilitate, care ingradeste posibilitatile clientului de a formula cerinte speciale pe care le considera necesare (un mod de livrare mai neobisnuit, o anumita ora la care doreste sa-i fie livrate publicatiile contractate etc.), serviciile oferite de RODIPET fiind limitate de niste standarde ale activitatii Postei. Din acest motiv se impune crearea unui sistem mult mai flexibil pentru deservirea persoanelor interesate de obtinerea unui abonament de presa, care sa includa si posibilitatea de a satisface si cerintele mai neobisnuite ale clientilor.
Documente similare
· Sistem informatic pentru gestionarea activitatii de distributie a presei prin abonamente (S.C. XYZ S· Sistem informatic pentru o firma de distributie (S.C. XYZ S.R.L.)
· Sistem informatic pentru contabilitate financiara
· Sistem informatic pentru contabilitatea financiara
· Sistem informatic pentru gestiunea stocurilor
· Sistem informatic pentru evidenta creantelor clientilor (S.C. XYZ S.R.L.)
· Sistem informatic pentru urmarirea decontarilor cu clientii
· Sistem informatic pentru gestiunea relatiilor cu furnizorii si a marfurilor
· Sistem informatic pentru managementul unei firme antreprenoriale
· ANALIZA, PROIECTAREA SI REALIZAREA UNUI SISTEM INFORMATIC PENTRU ACTIVITATEA DE.doc