Pagina documente » Stiinte Economice » Sistemul bancar. Cartile de plata

Cuprins

lucrare-licenta-sistemul-bancar.-cartile-de-plata
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-sistemul-bancar.-cartile-de-plata


Extras din document

Cuprins
CAPITOLUL 1.
INSTRUMENTE DE PLATA DE DEBIT
1.1 CAMBIA
1.1.1 Concept. Trasaturi specifice
1.1.2 Necesitatea si rolul cambiei
1.1.2.1 Necesitatea si rolul cambiei din punct de vedere monetar
1.1.2.2 Necesitatea si rolul cambiei ca instrument al comertului
1.1.2.3 Necesitatea si rolul cambiei ca instrument de credit
1.1.3 Cadrul general al procesului cambial
1.1.3.1 Cambia forme
1.1.4 Structura formala a cambiei. Norme de redactare
1.1.4.1 Mentiuni obligatorii in redactarea cambiei
1.1.5 Acceptarea cambiei
1.1.6 Avalul. Garantia bancara
1.1.7 Scadenta si plata cambiei
1.1.7.1 Scadenta cambiei
1.1.7.2 Plata cambiei
1.1.8 Alte forme semnificative privind functionalitatea cambiei
1.3 CECUL
1.3.1 Concept si elemente
1.3.1.1 Concept si circuit
1.3.1.2 Elementele cecului
1.3.2 Operatiuni in procesul utilizarii cecului
1.3.3 Tipuri de cecuri
1.4 ORDINUL DE PLATA
1.4.1 Definire si elemente specifice
1.4.2.Obligatiile partilor implicate in circuitul de plata
1. Obligatiile emitentului
CAPITOLUL 2
CARTILE DE PLATA
2.1 CARACTERISTICIL TEHNOLOGICE ALE CARTILOR DE CREDIT
2.2 TIPURI DE CARTI DE CREDIT
2.2.1 Tipuri de carti de plata in raport de functiile specifice pe care le indeplinesc
2.2.2.Tipuri de carti in functie de calitatea emitentului
2.2.2.1 Carti bancare
2.2.2.2 Cartile private ale comertului
2.2.2.3 Carti emise de alte institutii si organizatii
CAPITOLUL 3
SISTEME DE COMPENSARE
3.1 CIRCUITE MONETARE. TRANSFER SI CONVERSIUNE
3.2 COMPENSATIA ETAPE, CONCEPT
3.2.1 Compensatia, Definitie, Concept
3.2.2 Etapele compensarii
3.2.2.1 Inventariere - structurare, etapa a compensarii
3.2.2.2 Operatiunile de soldare - compensare
3.2.2.3 Stingerea datoriilor reciproce dintre banci
3.3 ROLUL COMPENSATIEI iN ECONOMIA MONETARA
SI PE PIATA CREDITULUI
3.4. REVOCABILITATEA SI IREVOCABILITATEA
iN SISTEMELE DE COMPENSARE

Alte date

?

CAPITOLUL 1.

INSTRUMENTE DE PLAT? DE DEBIT

1.1 CAMBIA

1.1.1 Concept. Trasaturi specifice

Cambia ca instrument de plata si ca titlu de credit, a avut de-a lungul secolelor un rol deosebit in dezvoltarea si promovarea comertului european si mondial.

În functionalitatea ei, cambia are multe laturi cu o deosebita semnificatie. Elementele definitorii ale cambiei, pe scurt, pot fi formulate astfel:

Cambia este un instrument de plata ce exprima obligatia asumata de un debitor de a plati la scadenta o suma de bani determinata in favoarea unui beneficiar.

O caracteristica principala a cambiei este transferabilitatea ei. Cambia poate fi transmisa de la o persoana la alta, ceea ce inseamna, pa de o parte, ca obligatia platitorului, in termenii in care a fost formulata, ramane valabila, in timp ce creditorul se poate schimba de nenumarate ori, pe masura ce cambia trece, din diverse cauze, si cu diferite motivatii, din mana in mana.

Evident trecerea acestui instrument de la o persoana la alta are temeiuri economice.

Transferul de creante de la o persoana, de la un creditor (vechiul, initialul creditelor), la alt creditor (nou, actual) are un caracter oneros si se realizeaza pe baza interesului, nemijlocit, al fiecareia din partile contractate.

Intervine astfel negociabilitatea cambiei.

Noul creditor accepta cambia ca un instrument de plata, purtator al unei anumite valori.

Noul creditor va accepta cambia, care in principiu are o valoare nominala la un anumit moment in viitor, platind sau recunoscand cambiei o anume valoare la data consimtamantului privind preluarea cambiei.

Deci, se practica pentru cambia transferata un anumit pret acceptat de ambele parti, sau mai precis negociat si acceptat.

Transferul de creante ca element specific al functionalitati cambiei a fost instituit ca principiu al dreptului cambial, avand drept baza de plecare principii de drept existente in dreptul cambial european.

Se poate spune ca transferul de creante specific cambiei se bazeaza pe cesiune de creante si subrogare, principii de drept utilizate anterior.

Astfel, cesiunea de creante reprezinta actul prin care un creditor transfera altei persoane dreptul de creanta, fie la modul gratuit, fie la modul oneros.

Actul de subrogare intervine atunci cand o persoana isi asuma obligatiile alteia, isi aroga deci unele raspunderi.

Toate persoanele implicate in cambie, mai ales in calitate de temporari beneficiari raspund solidar privind plata la scadenta a cambiei.

Acest principiu de drept care se introduce cu timpul in dreptul cambial cutumiar european si apoi este preluat in dreptul scris, se considera ca este principial strain fata de normele dreptului european.

Deci cambia la modul in care este utilizat si astazi implica posibilitatea transferului de creante prin negocierea intre parti. Transferul de creante in cazul cambiei presupune insa obligatia remanenta pentru fiecare detinator al cambiei de a raspunde solidar pentru plata cambiei la scadenta.

Acest principiu care se considera strain dreptului european are o mare insemnatate pentru participantii la circuitul cambiei, cei care avand un drept de creanta prin cambie, il transfera prin vanzare, cesiune etc. altuia. Punerea in practica a acestui principiu inseamna de fapt ca, daca cel obligat la plata cambiei la scadenta nu poate efectua plata, beneficiarul poate obliga la plata pe oricine din cei implicati in cambiei car au raspundere solidara.

Acest fapt are doua mari consecinte pentru consolidarea circuitului de plati si intarirea raspunderii in relatiile reciproce intre agentii economici.

Pe de o parte creditorii, oricare din ei, care vin sa preia cambia au incredere sporita in instrumentul de plata, reprezentat de cambie, intemeiat pe obligatia tuturor semnatarilor cambiei de a raspunde pentru creanta instituita prin cambie.

Pe de alta parte la randul sau, fiecare din detinatorii cambiei vor manifesta o deosebita atentie fata de persoana care preia calitatea de creditor, asa cum la preluarea cambiei a analizat capacitatea de plata a persoanelor implicate in cambie.

Avand in fata perspectiva de a raspunde pentru plata daca ceilalti sau unul din ceilalti nu vor plati, fiecare participant vegheaza la asigurarea garantiei privind plata cambiei.

Cambia este (primordial) un instrument de plata cu termene departate in timp. Este de fapt un instrument de plata privind o suma a carei plata este prevazuta la un anumit termen.

1.1.2 Necesitatea si rolul cambiei

Necesitatea si rolul cambiei poate fi apreciat semnificativ din trei puncte de vedere strans legate intre ele: monetar, comercial, al creditului.

1.1.2.1 Necesitatea si rolul cambiei din punct de vedere monetar

Lumea europeana dar nu numai ea, s-a confruntat, de-a lungul secolelor, cu lipsa de moneda.

Lipsa de moneda ca expresie a starii economice la un moment dat, intr-un stat sau pe o piata data, se refera la faptul ca moneda existenta nu poate satisface necesitatile determinate de volumul schimburilor economice si relatiilor de plati, cu alte cuvinte functie de activitatea economica globala.

Deci in fapt, exista bunuri care pot fi vandute, exista agenti economici sau persoane care au dorinta si capacitatea economica de a le achizitiona, dar nu exista potentialul de plata exprimat prin moneda efectiva.

Fenomenele s-au manifestat initial in conditiile in care moneda utilizata, principala, era confectionata din metal pretios.

Situatiile in care economia resimtea lipsa de bani reprezentau momente in care productia sau afluxul de metal pretios ramanea in urma fata de volumul schimburilor economice.

Aceste evolutii discordante in activitatea economica si productia minelor de aur si argint care in termeni majori de-a lungul secolelor inseamna primordial lipsa de metal pretios, lipsa metalului monetar, lipsa de bani, au calauzit omenirea in a promova mijloace de plata care sa inlocuiasca partial banii in circuitul monetar.

Strivitii de necesitatea acestor cerinte presante a relatiilor de schimb, oamenii au trebuit sa gaseasca solutii operative sa inoveze sau sa adopte principii noi, sa inventeze si sa puna in practica instrumente de credit noi, intre care, primordial, cambia, pentru a avea astfel mijloacele de plata necesare pentru o sustinuta dezvoltare a vietii economice.

Utilizand si acceptand cambia ca mijloc de plata, agentii economici au putut astfel, pe baza propriilor lor inscrisuri, sa suplineasca, intr-un moment, intr-un act al schimbului, lipsa de bani.

Transferabilitatea cambiei, posibilitatea utilizarii sale ca mijloc de plata pe temeiul transcrierii transferului pe fata posterioara a cambiei conduce la utilizarea aceleiasi cambii ca mijloc de plata in numeroase cazuri succesive.

Astfel creste eficienta cambiei ca instrument de plata. Mai mult dezvoltarea istorica duce la un moment dat la aparitia bancnotei, in 1609 la Hamburg si Amsterdam, in 1615 in Suedia.

Bancnota, o cambie a bancii inlocuieste de fapt cambiile agentilor economici.

Cu timpul bancnotele in anumite conditii istorice conduce la afirmarea ei, ca forma precumpanitoare sau exhauzita a monedei, recunoscute ca mijloc legal de plata. Astfel, cambia ca atare, prin ea insasi si indeosebi prin evolutia bancnotei, aparuta prin filiatie, ocupa un rol important in viata economica, primordial ca instrument de plata.

1.1.2.2 Necesitatea si rolul cambiei ca instrument al comertului

Germenii oranduielilor vietii economice moderne inclusiv a cambiei, principiilor si dreptului cambial isi au sorgenitatea in activitatea cetatenilor italieni.