Pagina documente » Stiinte Economice » Studiu de marketing al produselor Cottura (S.C. XYZ S.N.C.)

Cuprins

lucrare-licenta-studiu-de-marketing-al-produselor-cottura-s.c.-xyz-s.n.c.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-studiu-de-marketing-al-produselor-cottura-s.c.-xyz-s.n.c.-


Extras din document

CUPRINS
Cap.I.Informatii generale despre produse si firma producatoare 1
1.1.Prezentarea grupului Zoppas 1
1.1.1.Istoria firmei 1
1.1.2.Prezentare generala a Zoppas Industries Rominia 2
1.2.Prezentarea generala a familiei de produse 3
1.2.1Principalele produse realizate in Z.I.R. 3
1.2.2.Dotarile existente in cadrul Z.I.R.-sectia Cottura 8
1.3.Evaluarea starii si resurselor intreprinderii 9
1.3.1.Indicatorii ofertei intreprinderii 9
1.3.2.Consumul de resurse si eficienta economica 16
1.3.3.Clientii Z.I.R. 22
1.3.4.Pozitionarea familiei de produse pe piata 24
1.4.Concluzii referitoare la evaluarea firmei 25
Cap.II.Evaluarea starii actuale a produselor 26
2.1.Evolutia vinzarilor cantitativ si valoric 26
2.2.Analiza evolutiei vinzarilor 29
2.2.1Consideratii metodologice 29
2.2.2.Analiza propriu-zisa 31
2.3.Concluzii cu privire la evolutia vinzarilor 34
Cap.III.Studiul pietei 35
3.1.Consideratii metodologice 35
3.2.Segmentarea pietei 37
3.3.Concluzii referitoare la studiul pietei 37
Cap.IV.Programul de marketing 38
4.1.Consideratii metodologice 38
4.2.Programul general de marketing 38
4.2.1.Stabilirea obiectivelor in cadrul pietei 43
4.2.2.Stabilirea strategiilor de piata 44
4.3.Programul fiecarei variabile a mixului de marketing 47
4.3.1.Programul politicii de produs 49
4.3.1.1.Portofoliul de produse 50
4.3.1.2.Produsul insusi 52
4.3.1.3.Serviciile 54
4.3.1.4.Marca 55
4.3.2.Programul politicii de pret 55
4.3.2.1.Stabilirea obiectivului politicii de pret 56
4.3.2.2.Strategii de fixare a preturilor 59
4.3.3.Programul politicii de distributie 59
4.3.4.Programul politicii de programare 61
Cap.V.Concluzii si recomandari 63
Bibliografie 65

Alte date

?

CAPITOLUL I.

INFORMATII GENERALE DESPRE PRODUSE SI FIRMA PRODUC?TOARE

1.1. Prezentarea Grupului ZOPPAS

1.1.1.Istoria firmei

Istoria firmei ZOPPAS este lunga si agitata; a inceput intr-o regiune din Italia aflata intre Veneto si Friuli unde, ulterior, numele Zoppas a devenit sinonim cu dezvoltare industriala si economica.

Povestea a inceput in 1926 cand fratii Zoppas, Augusto, Gino si Francesco, au realizat primul model de masina de gatit, care a revolutionat acest sector.

Din 1932 Grupul Zoppas s-a dezvoltat constant si s-a extins rapid. Zoppas a simbolizat spiritul managerial independent care a sustinut industrial Veneto si intreaga regiune, fiind printre primii care au contribuit la crearea unei prosperitati in Italia.

În 1963 Gino Zoppas a intuit ca viitorul industriei consta in specializarea pe producerea de componente electrice incalzitoare. Asftfel s-a nascut IRCA, fiind prima companie a unui foarte important grup din sectorul producerii de componente electrice.

Preluand, in 1970, de la tatal sau Gino, functia de presedinte a grupului, Gianfranco Zoppas a continuat politica industriala pentru dezvoltarea in continuare a companiei. Aratand curaj managerial, el si-a fixat pentru inceput ca tinta competitivitatea pe piata, prin realizarea unor fabrici flexibile si producerea unor produse de calitate.

Nivelul productiei a crescut rapid, in timp ce gama de produse s-a diversificat, astfel ca s-au nascut alte companii Sev, Rica, Coris si Sipa. În 1973, compania spaniola, Contesa, s-a alaturat companiei si foarte repede Grupul Zoppas a castigat o cota importanta pe piata produselor electrice din Peninsula Iberica, demonstrand astfel ca este un competitor redutabil pe piata internationala.

Zoppas Industries Romania S.R.L. (Z.I.R.), a fost infiintata prin ordonanta de urgenta nr.31/16 iunie 1997 si modificarile ulterioare, ultima avand loc in februarie 1998, L.92.. Z.I.R. este detinut exclusiv (100%) de catre I.R..C.A. Spa Italia(Industrie Rezistenze Corazzate ed Affini). Compania a inceput initial cu un capital de 10.000 USD, care ulterior a fost marit la de 4.473.480 USD.

Cartierul general al firmei si unitatile de productie au fost localizate la inceput in municipiul Zalau, judetul Salaj. Ulterior acestea au fost transferate la Sannicolau Mare, judetul Timis si compania a fost inregistrata, la Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara, cu numarul de inregistrare J35/1267/1997.

În octombrie 1997 Z.I.R. a incheiat un contract de leasing, cu optiune de cumparare, cu o societate cu capital de stat- SC BANATEX SA- localizata in Sannicolau Mare, strada Drumul Cenadului, Nr 24.

Productia de echipamente electrice de incalzit de tip AS(anti-condens) a inceput in ianuarie 1998. În conformitate cu contractul de leasing, in perioada mai-iunie a aceluiasi an au fost efectuate o serie de reparatii la cladirile firmei(cca 8.000mp), in acelasi timp incepand si transferul de echipament si tehnologie. În timpul acestui proces, activitatea de productie nu a fost intrerupta si IRCA Italia a garantat o capacitate minima de productie, in scopul satisfacerii cererii pietei de specialitate. Noile masini, echipamentul si tehnologia, au fost transferate la Zoppas Industries Romania.

Pe data de 16 aprilie 1997 Z.I.R a luat parte la o licitatie publica organizata de Fondul Proprietatii de Stat si a cumparat toate actiunile SC BANATEX SA. Suprafata totala, destinata exclusiv productiei, este de 42.000 mp, din care 10.000 mp este reprezentata de constructii noi. Sistematizarea liniilor de prductie va ajunge la stadiu final in cursul anului urmator.

Integandu-se in spiritul activitatii grupului Zoppas Industries, Z.I.R si-a stabilit ca prioritati calitatea si eficienta productiei. Pentru a atinge aceste deziderate, grupul Zoppas a facut investitii considerabile in toate domeniile de activitate si aceasta politica va fi dezvoltata in continuare, pentru a obtine rezultate tot mai bune. Într-un singur an de activitate, productia a crescut de la 2.000 de piese pe zi la peste 72.000 de piese pe zi, urmand ca acum productia zilnica sa se cifreze in jurul valorii de 120.000 de piese pe zi.

Angajatii romani din pozitii de raspundere, control si supervizare au fost pregatiti in fabricile italiene ale grupului. Mai mult, personalul italian garanteaza o supraveghere permanenta, in fiecare sector, furnizeaza suport si know-how in orice domeniu, de la ariile de intretinere la administrare.

1.1.2.Prezentare generala a Zoppas Industries Romania

Zoppas Industries Romania si-a inceput activitatea in 1997. Deschiderea productiei la Sannicolau Mare a insemnat, inainte de toate, restructurarea eficienta a doua firme de stat in jurul carora s-a dezvoltat acest oras din zona de vest a Romaniei.

În numai trei ani firma a crescut de la 7 angajati la apoape 2.000 de angajati. Toti indicatorii economici, prezentati in cele ce urmeaza, ilustreaza modul rapid si eficient in care a evoluat Z.I.R:

? Productia este axata pe rezistente electrice de uz industrial si casnic; se produc peste 120.000 de piese pe zi;

? Activitatea productiva se desfasoara pe o suprafata de peste 42.000 mp, din care 10.000 mp nou construiti;

? Capitalul social al Z.I.R s-a majorat de la 1.816.500.000 lei in 1997 la 76.911.500.000 lei in prezent;

? Investitiile depasesc valoarea de 55.000.000 USD;

? Numarul angajatilor este, in prezent, de 2.000 urmand sa se ridice la 3.000;

? Activitatea Z.I.R in Romania inseamna colaborarea cu mai multe firme din diverse domenii. Astfel, numarul total al celor care depind de Z.I.R se ridica la 7.000 de persoane;

? Totalul impozitelor si taxelor platite de Z.I.R catre statul roman, de la infiintare pana in prezent, depaseste suma de 43 de miliarde de lei;

? Pricipalii parteneri de afaceri din Romania au incasat in urma colaborarii cu Z.I.R aproximativ 246 de miliarde de lei.

Înfiintarea Zoppas Industries Romnia a insemnat restructurarea societatilor de stat Banatex si Fimotex.

Pentru ca imaginea sa fie completa trebuie sa mai spunem ca Z.I.R este una dintre cele mai mari investitii realizate de cele 8.000 de firme italiene, care au ales Romania pentru a-si desfasura afacerile.

Toate acestea au insemnat o dezvoltare rapida a zonei in care Z.I.R isi desfasoara activitatea. Pe langa oferta generoasa de pe piata fortei de munca, investitiile realizate au dus la consolidarea a numeroase firme romanesti, din diverse domenii, care le-au devenit parteneri de afaceri. În acelasi timp, autoritatile locale au putut beneficia de avantajele prezentei unui platitor de impozite important. Nici un oras de talia Sannicolaului nu se poate lauda cu o firma italiana, aflata pe locul 8 in topul investitiilor italiene realizate la nivel national.

Volumul mare al investitiilor realizate intr-un timp atat de scurt dovedeste faptul ca s-a beneficiat de sprijinul autoritatilor la nivel local, regional si national, indiferent de coloratura politica a acestora, atitudine ce nu poate fi interpretata decat ca reprezentand dorinta reala de deplasare spre economia de piata.

Zoppas Industries este prezenta pe toate continentele cu o retea puternica ce cuprinde fabrici producatoare, reprezentante comerciale si de vanzari. În ultimii ani, grupul si-a accelerat dezvoltarea activitatii sale internationale de productie si de vanzari intarindu-si, in acest mod, pozitia de lider in Europa in domeniul sistemelor electrice de incalzit. În acelasi timp, firma si-a indreptat atentia asupra pietelor in dezvoltare, ca de exemplu: Romania, China, India, Orientul Îndepartat, Mexic.

Zoppas Industries este numarul unu in Europa, in producerea de elemente si sisteme electrice incalzitoare folosite pentru aplicatii de uz casnic de dimensiuni mari si mici, precum si aplicatii industriale obisnuite si speciale.

Zoppas Industries este lider mondial in proiectarea si constructia de sisteme integrate pentru producerea ambalajelor de plastic pentru sucuri racoritoare, apa minerala, bere, mancare si produse cosmetice.