Dec 20 2021
Studiu privind asigurarile de viata (S.C. XYZ S.A., Vaslui)
Postat de licenteoriginale • In Stiinte Economice
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
CUPRINSCAPITOLUL 1. ASIGURAREA - CONCEPT, EVOLUTIE, ROL 3
1.1. Asigurarea - concept si necesitate 3
1.2. Aspecte generale privind evolutia si rolul asigurarilor 4
1.3. Evolutia, rolul si implicatiile asigurarilor in economia Rominiei 6
1.3.1. Asigurarile in Rominia pina in anul 1989 6
1.3.2. Asigurarile in Rominia dupa anul 1989 7
CAPITOLUL 2. ASIGURARILE DE VIATA 10
2.1. Caracteristici generale privind asigurarile de viata 10
2.2. Cerinte privind marja de solvabilitate a asigurarilor care practica asigurarile de viata 15
CAPITOLUL 3. SOCIETATEA COMERCIALA ASIGURAREA ROMiNEASCA S.A. - ASIROM 17
3.1. Constituirea si evolutia societatii 17
3.2. Structura organizatorica a S.C. Asirom S.A. 19
3.3. Produse de asigurari de viata in practica S.C. Asirom S.A. 20
CAPITOLUL 4. PRIME, TARIFE SI SUME ASIGURATE iN PRACTICA S.C. ASIROM S.A 30
4.1. Proceduri de stabilire a primelor, tarifelor si sumelor asigurate in practica S.C. ASIROM S.A. 30
4.2. Caz practic privind asigurarea mixta de viata in practica S.C. ASIROM S.A. 35
CAPITOLUL 5. CONCLUZII SI PROPUNERI 37
ANEXE 39
BIBLIOGRAFIE
Alte date
?1.ASIGURAREA – CONCEPT, EVOLUTIE, ROL
1.1. ASIGURAREA – CONCEPT SI NECESITATE
Din vremuri imemoriale, vietile si bunurile oamenilor au fost amenintate de cele mai variate si distructive forte ale naturii. Pentru intampinarea acestor fenomene provocatoare de pagube (inundatii, cutremure de pamant, alunecari de teren, uragane, incendii, explozii, boli, accidente, invaliditati etc.) oamenii folosesc urmatoarele trei cai principale:
o ocrotirea gospodareasca;
o economisirea;
o transferarea riscurilor pe seama altei persoane, de regula, persoane juridice– organizatii de stat sau private care sunt specializate in asemenea operatii si care consimt sa suporte consecintele acestora in schimbul unei sume de bani.
Aceasta cale de intampinare a riscurilor poate ajunge la o acoperire satisfacatoare sau chiar maxima, capatand, cu timpul, denumirea de asigurare.
În conditiile dezvoltarii societatii, asigurarea apare ca o necesitate obiectiva, ca o categorie economica izvorata din actiunea legilor care guverneaza natura si societatea umana.
În legatura cu definirea asigurarii, aceasta imbraca diferite forme. Astfel, “Dictionarul limbii romane contemporane” defineste asigurarea ca fiind “ actiunea de a pune in siguranta” sau “raport juridic in baza caruia cel asigurat (sau alta persoana) are dreptul la o despagubire in cazul producerii riscului prevazut.”
Din punctul nostru de vedere, acela legat de formarea, gestionarea, utilizarea fondurilor de asigurare, subscriem la definitie ca asigurarea este “activitatea constienta a societatii sau a agentului economic privat de formare in comun de catre un numar mare de persoane (fizice si/sau juridice), amenintate de aceleasi pericole, a unor fonduri banesti care sunt gestionate de catre asigurator, si utilizate pentru acoperirea unor necesitati financiare viitoare, probabile dar nesigure, in cazul realizarii acelor pericole.
Asigurarea reprezinta operatiunea prin care un asigurator constituie, pe principiul mutualitatii, un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati, expusi la producerea anumitor riscuri, si ii indemnizeaza pe cei care sufera un prejudiciu pe seama fondului alcatuit din primele incasate, precum si pe seama celorlalte venituri rezultate ca urmare a activitatii desfasurate.
Cei interesati apeleaza la asigurare, ca o modalitate de protejare impotriva pericolului (riscului) care ii ameninta, numai daca prima de asigurare pe care ar trebui sa o achite este indeajuns de redusa, comparativ cu marimea pagubei pe care ar urma sa o suporte daca s-ar produce fenomenul respectiv; in cazul in care prima este prea ridicata, asigurarea nu mai prezinta convenienta pentru potentialul asigurat.
În concluzie, intr-o economie de incertitudini, asigurarea favorizeaza afluirea economiilor populatiei catre piata financiara; incertitudinile din economie pot sa favorizeze sau sa defavorizeze evolutia avutiei viitoare a agentilor economici, iar contactul de asigurare apare ca o creanta conditionata, emisa de asigurator si achizitionata de asigurat.
Acum, la sfarsitul secolului si in pragul mileniului trei, cand societatea umana isi accelereaza puternic mersul pe drumul necunoscut al viitorului, cand riscurile sunt tot mai mari, se poate aprecia ca asigurarile sunt si vor fi mai necesare ca oricand.
1.2. ASPECTE GENERALE PRIVIND EVOLUTIA SI ROLUL
ASIGUR?RILOR
În Franta regasim trei categorii de societati de asigurare:
a) Sectorul nationalizat de stat cu 2 mari societati: Uniunea Asigurarilor din Paris (UAP), care detinea 11% din piata asigurarilor in Franta pana in 1989 si Asigurarile Generale Franceze (AGF) care detin 7,9% din piata asigurarilor.
U.A.P. avea angajate peste 30.000 de persoane, in 65 de tari ale lumii, si controla peste 34% din capitalul grupului Victoria. Din asistenta acordata societatii “GESA” (grup spaniol de asistenta) a incasat peste 97,3 miliarde franci francezi, la 31 decembrie 1993. Valoarea plasamentelor depasea 300 miliarde franci francezi, plus valorile latente asupra acestor active depaseau 46 miliarde franci francezi.
A.G.F. avea o cifra de afaceri consolidata de 45,5 miliarde franci francezi, la sfarsitul anului 1993. Avea un numar de 12.000 persoane in Franta si gira la sfarsitul anului 1993 plasamente atingand 135 miliarde franci.
b) Sectorul privat atasat unor Holdinguri- AXA, VICTOIRE, VIA, RHIN, MOSELE, ultimele doua controland grupul ALLIANZ.
Societatile de asigurare din aceste Holdinguri se caracterizeaza prin aceea ca, pe langa activitatea de asigurare care reprezinta obiectul principal de activitate, mai efectua activitati de posta si casa de economii. De exemplu, AXA este –ca marime- al doilea grup de asigurare in Franta, cu o cifra de afaceri de peste 125 miliarde franci francezi (in 1993).
Interesul acestui Holding este unul particular si este dirijat de SUA care, la sfarsitul anului 1993, a efectuat investitii de peste 1 miliard dolari in obligatiuni mutuale.
c) Societati de tip mutual- GROUPANA, MAUF, GMF, MAIF, MAAF, MUTUELES DE MANZ – societati care se caracterizeaza prin aceea ca fondurile lor proprii constituie un punct de stabilizare si de rezerve acumulate, nu sunt remunerate si excedentele eventuale de exploatare sunt returnate societatilor, unde sunt prinse in rezerve. Sunt deschise pentru toate activitatile economice si ofera un larg evantai de riscuri.Munca se face cu intermediari remunerati cu comisioane.
În Germania sunt constituite societati de asigurare organizate pe principiul concurentei specifice economiei de piata.
Numarul societatilor este de peste 600 la numar. Organele de supraveghere a societatilor de asigurari sunt bine structurate si organizate.
În Germania este constituita “Asociatia generala a asigurarilor” care cuprinde aproape toate societatile de asigurare si incaseaza circa 96% din totalul primelor de pe teritoriul german; mai sunt constituite si asociatii pe ramuri de asigurare (viata, sanatate, cladiri, transport maritim, accidente persoane, auto etc.), care, de asemenea, fac parte din Asociatia generala a asigurarilor.
Genuri de asigurari in Germania:
?Asigurari obligatorii:
-asigurarea de pensii;
-asigurarea de sanatate;
-asigurarea de somaj;
?Asigurarile de persoane de viata- timpul de asigurare este de maximum 25 ani pentru o asigurare:
-comisionul pentru agenti: 1,5 - 2,5% din suma asigurata;
-primele se platesc anual anticipat;
Documente similare
· Studiu privind asigurarile de viata (S.C. XYZ S.A., Vaslui)· Aspecte generale privind asigurarile de viata din Romania
· Studiu privind viata si opera lui Mircea Eliade
· Studiu privind asigurarile de raspundere civila.doc
· Studiu privind asigurarile de raspundere civila (S.C. XYZ S.A.)
· Studiu privind asigurarile sociale de sanatate in Romania
· Metode de determinare a rezervei matematice in asigurarile de viata
· Asigurarile sociale si protectia sociala. Studiu de caz (S.C. XYZ S.A., Timisoara)
· Asigurari de viata. Analiza economico-financiara privind eficienta activitatii (S.C. XYZ S.A., Si...
· Asigurarile maritime. Asigurarile de bunuri in porturi