May 11 2021
Studiu privind creditele neperformante (XYZ, Timis)
Postat de licenteoriginale • In Stiinte Economice
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
CUPRINS:Introducere......2
1. Arieratele de plati.......4
Cauzele expansiunii arieratelor in economia romineasca4
Creditele neperformante........5
Combaterea arieratelor........10
2. Prezentarea Bancii Romine pentru Dezvoltare sucursala Timis......13
Scurt istoric si performantele BRD- Timis13
Domenii de activitate ale BRD - Timis...14
3. STUDIU DE CAZ Abordarea creditelor neperformante in cadrul Bancii Romine pentru Dezvoltare sucursala Timis......16
Principii generale si reglementari privind activitatea de recuperare a creditelor neperformante si utilizarea provizioanelor.....16
Principii generale.....16
Obiectivele principale in activitatea de recuperare............16
Principalii factori care influenteaza aparitia creditelor neperformante.....17
Etapele de parcurs in vederea recuperarii creditelor neperformante.....18
Identificarea, preluarea si gestionarea creditelor neperformante.........18
Analiza documentatiei primite si a situatiei economico-financiare a clientului19
Modalitati de recuperare a creditelor neperformante.........20
Urmarirea si controlul creditelor neperformante........23
Utilizarea provizioanelor specifice de risc si
organizarea si functionarea Comitetelor de recuperare a creditelor neperformante...24
Studiu de caz privind creditele neperformante la BRD Timisoara..........25
Consideratii finale...........27
Bibliografie....66
Alte date
?INTRODUCERE
Economia de schimb este acea forma de organizare si desfasurare a activitatii economice in care agentii economici produc bunuri in vederea vanzarii. Economia de schimb permite asadar stabilirea intre agentii economici a unor legaturi comerciale, dand nastere la drepturi si obligatii. Executarea in mod corespunzator a drepturilor si obligatiilor creeaza o anumita stare a economiei, caracterizata prin disciplina economica si financiara.
Legile si codurile comerciale nu au putut sa elimine cazurile de nerespectare a conditiilor contractuale, indiferent daca era vorba de o efectiva nerespectare a obligatiilor sau de rea vointa. Toate acestea nu duc insa decat la aparitia si accentuarea diverselor dezechilibre intre variabilele macroeconomice.
În cadrul economiei de piata, disponibilitatile agentilor economici sunt economisite si investite, posibilitatile de a investi fiind multiple si oferind o gama larga de oportunitati in ceea ce priveste fructificarea economiilor. A alege varianta cea mai rentabila in cadrul procesului decizional de investitie reprezinta o actiune complexa de documentare si analizare a gradului de risc si de profitabilitate .
O forma de fructificare a disponibilitatilor existente in economie este acordarea de credite de catre institutiile financiare de credit specializate celor care au nevoie de resurse banesti pentru a investi sau , uneori, pentru consum. O deosebita importanta in activitatea de creditare o reprezinta cunoasterea activitatii desfasurate de agentul economic si locul acestuia in cadrul economiei. Credibilitatea, seriozitatea, profesionalismul conducatorilor firmei, relatia cu tertii, sanatatea financiara a intreprinderii reprezinta principalele indicii ce pot fi luate in considerare la luarea deciziei de a se acorda sau nu un credit.
Relatiile dintre banca si debitori sunt influentate de comportamentul acestora in ceea ce priveste obligatia de rambursare a creditului si de plata a dobanzilor pe perioada de valabilitate a creditului. Bancile se vor confrunta astfel cu probleme de lichiditate fiind puse uneori in situatia de a nu mai acorda credite, ceea ce duce la scaderea ritmului procesului investitional, sau de a refuza lichidarea conturilor de depozit ale clientilor, ceea ce creeaza un sentiment de neincredere in sistemul bancar. Aceasta neincredere poate avea ca rezultat ocolirea si renuntarea la serviciile acestuia de catre unii participanti la viata economica ducand la „imbolnavirea” sistemului bancar al economiei. Sistemul bancar poate fi considerat „inima” unei economii, inima care „pompeaza” resursele monetare necesare desfasurarii activitatilor economice. Daca acesta se imbolnaveste, vor avea de suferit multe alte organe, care nu mai pot sa-si exercite functiile la parametri optimi.
Unul dintre simptomele acestei imbolnaviri este si nivelul creditelor neperformante.
Creditele neperformante sunt asadar acele credite acordate unor clienti care nu-si respecta promisiunea de restituire a fondurilor. Într-o economie complexa nerestituirea fondurilor imprumutate nu se poate imputa neaparat relei credinte a celui imprumutat. Conditiile economice nationale si internationale sunt de multe ori determinante in ceea ce priveste capacitatea de a rambursa creditul.
Eliminarea creditelor neperformante sau aducerea acestora la un nivel normal nu depinde numai de sistemul bancar ci de mai multi factori care tin de agentii economici, de legislatie, de relatia dintre agentul economic si stat. Astfel, neplata la timp sau refuzul de a plati impozitele si taxele datorate statului au ca rezultat nerealizarea nivelului veniturilor bugetare necesar acoperirii cheltuielilor efectuate de administratiile publice. Deficitul bugetar nu este privit neaparat ca un rau absolut dar, daca nivelul lui depaseste un anumit prag, acesta poate induce in economie diverse dezechilibre nedorite.
În acelasi timp, existenta creditelor neperformante si amplificarea dimensiunii lor intr-un ritm mai rapid, are numeroase consecinte asupra economiei. Este de dorit astfel, o economie dominata de o puternica disciplina financiara, care sa determine functionarea in conditii normale a procesului de credit, conditii care sa se apropie tot mai mult de acea situatie ideala de incredere totala si de confirmare a acestei increderi prin comportamentul adecvat al debitorului. În economia contemporana, disciplina financiara de care vorbeam este de cele mai multe ori impusa de constrangere, nu de moralitatea debitorului. Autoritatile statelor cu economie dezvoltata ofera agentilor economici, de cele mai multe ori, o legislatie simpla, dar eficienta, care constituie fundamentul existentei manifestarii disciplinei financiare.
Un efect al acestor credite neperformante se regaseste si in cadrul arieratelor de plati intre intreprinderi, in raport cu bugetul statului care, afecteaza indicatorii economici si activitatea in general.
1. ARIERATELE DE PL?TI
Documente similare
· Studiu privind creditele neperformante (XYZ, Timis)· Studiu privind principalele operatiuni de creditare (XYZ, Timis)
· Studiul privind primirea, pastrarea, restituirea economiilor banesti ale populatiei (XYZ S.A., Ti...
· Gestiunea si contabilitatea stocurilor (S.N.P. XYZ S.A., Timis)
· STUDIU PRIVIND DETERMINAREA,DECONTAREA SI DECLARAREA OBLIGATIILOR FISCALE PRIVIND IMPOZITELE SI T...
· Analiza profitabilitatii si rentabilitatii firmei (S.C. XYZ S.A., Timis)
· Studiu privind organizarea trezoreriei (S.C. XYZ S.A.)
· Studiu privind riscul de creditare
· STUDIU PRIVIND INTOCMIREA SI PREZENTAREA
· Studiu privind organizarea trezoreriei