Pagina documente » Stiinte Economice » Studiul imaginii, factor influent in evolutia societatii de asigurari si reasigurari (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-studiul-imaginii-factor-influent-in-evolutia-societatii-de-asigurari-si-reasigurari-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-studiul-imaginii-factor-influent-in-evolutia-societatii-de-asigurari-si-reasigurari-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

CUPRINS
I. POLITICA DE PROMOVARE - PARTE INTEGRANTA A MIXULUI DE MARKETING
I.1 MIXUL DE MARKETING
I.1.1 POLITICA DE PROMOVARE
I.2 STRATEGIA DE PIATA A INTREPRINDERII
I.2.1 VARIANTELE STRATEGICE
II. CONCEPTUL DE IMAGINE
II.1 STUDIUL IMAGINII CA INSTRUMENT DE CERCETARE AL EFECTELOR POLITICII PROMOTIONALE
II.2 CONCEPTUL SI TIPOLOGIA IMAGINII
II.2.1 IMAGINEA INREGISTRATA
II.2.2 IMAGINEA DORITA
II.2.3 IMAGINEA DIFUZATA
III. STUDIUL IMAGINII, FACTOR INFLUENT IN EVOLUTIA SOCIETATII DE ASIGURARI SI REASIGURARI
III.1 IMAGINEA, ATU IN CRESTEREA COTEI DE PIATA
III.2 CONTINUTUL SERVICIILOR DE ASIGURARI
III.3 CLASIFICAREA ASIGURARILOR
III.4 ELEMENTELE TEHNICE ALE ASIGURARII
III.5 LEGISLATIA IN ASIGURARI
IV. CERCETAREA IMAGINII ASIROM
IV.1 PIATA ASIGURARILOR IN ROMANIA
IV.1.1 PIATA ROMANEASCA - COMPONENTA A PIETEI EST-EUROPENE
IV.1.2 REZULTATELE ACTIVITATII DE ASIGURARE IN ROMANIA
IV.1.2.1 ASIGURARILE DE VIATA
IV.1.2.2 ASIGURARILE NON-VIATA
IV.1.2.3 ASIGURAREA OBLIGATORIE DE RASPUNDERE CIVILA PENTRU PAGUBELE PRODUSE TERTILOR PRIN ACCIDENTE DE AUTOVEHICULE
IV.2 ETAPELE CERCETARII IMAGINII ASIROM
IV.2.1 STABILIREA OBIECTIVELOR CERCETARII
IV.2.2 IDENTIFICAREA PROBLEMEI SI DEFINIREA SCOPULUI CERCETARII
IV.2.3 DEFINIREA IPOTEZELOR CE URMEAZA SA FIE TESTATE IN CADRUL CERCETARII
IV.2.4 DEFINIREA VARIABILELOR
IV.2.5 DEFINIREA COLECTIVITATII CERCETATE
IV.2.6 STABILIREA UNITATILOR DE OBSERVARE
IV.2.7 DEFINIREA UNITATII DE SONDAJ
IV.2.8 STABILIREA METODELOR DE RECOLTARE A INFORMATIILOR
IV.2.9 STABILIREA CHESTIONARULUI
IV.2.10 ANCHETA PILOT
IV.3 PRELUCRAREA SI ANALIZA REZULTATELOR
V. CONCLUZII
VI. ANEXE

Alte date

?CAPITOLUL 1. Politica de promovare – parte integranta a mixului de marketing.

1.1. Mixul de marketing.

Pentru intreprindere, strategia de piata este doar un ghid. Materializarea ei presupune initierea unui sir de actiuni practice si antrenarea unor eforturi pentru desfasurarea acestora. Din resursele pe care le are la dispozitie, intreprinderea poate constitui o paleta larga de combinatii, existand modalitati diverse de realizare a contactelor ei cu exteriorul, cu piata. Ideea antrenarii resurselor, in combinatii diferite, astfel incat sa permita intreprinderii realizarea unui contact eficient cu piata a condus la nasterea conceptului de marketing – mix.

Mixul de marketing priveste modul cum sunt antrenate resursele intreprinderii, proportiile, „dozajul” in care ele vor intra in efortul global al ei pentru a se ajunge la efectele dorite. Lista instrumentelor pe care firma le utilizeaza in contactele cu piata este destul de larga, variabila, diferita de la un autor la altul, ajungandu-se totusi la un consens prin gruparea tuturor instrumentelor aflate la dispozitia firmei in jurul celor patru piloni ai activitatii de marketing: produsul, pretul, distributia si promovarea. Este vorba de instrumente ce intervin in aria punctelor de contact ale intreprinderii cu piata. În acest context, prin conceptul de marketing - mix se poate intelege orientarea activitatii de marketing a intreprinderii, in functie de resursele interne si de conditiile pietei, prin combinarea intr-un tot unitar, coerent, sub forma unor programe, a elementelor politicii de produs, de pret, de distributie si de promovare.

Structura concreta a mixului, locul ocupat de fiecare dintre componentele sale, vor depinde de posibilitatile intreprinderii si de solicitarile pietei.

De asemenea, trebuie luate in consideratie optica si mai ales personalitatea decidentului.

Nota caracteristica a mixului de marketing va fi data de piata in care acesta ar urma sa se inscrie, sa se aplice practic. De obicei, din cele patru componente ale mixului - accentul cade pe prima - politica de produs, acesta fiind principalul mijloc de comunicare al intreprinderii cu piata. Sunt destule insa cazurile in care in mixul de marketing accentul va cadea asupra altui element. Deci, pozitia si ordinea de importanta a celor patru elemente variaza in functie de conditiile concrete ale implementarii mixului, de specificul strategiei in slujba caruia este pus. Pe de alta parte, mixul de marketing nu contine in mod obligatoriu, in toate cazurile, ansamblul celor patru componente ale sale. Indiferent cate dintre cele patru elemente sunt prezente cu schimbari efective fata de perioadele anterioare si indiferent asupra caruia cade accentul principal, o cerinta de baza a realismului mixului de marketing o constituie judicioasa corelare a acestor elemente. Toate aceste elemente se cer corelate, la randul lor, cu strategia de piata a intreprinderii, aceasta deoarece, in ultima instanta, mixul de marketing nu este altceva decat modalitatea practica de promovare a unei strategii de piata, de a-i concretiza caile si a atinge obiectivele.

În sfarsit, o alta problema importanta care intervine in stabilirea mixului de marketing o constituie optimizarea eforturilor de marketing. Aici intra in discutie criteriul eficientei economice. Dificultatea alegerii solutiei optime consta in faptul ca impactul eforturilor de marketing, adica a celor necesare pentru punerea in practica a mixului, nu este unul liniar. Daca vanzarile ar fi constant sensibile la investirea de fonduri de o anumita marime in fiecare din cele patru elemente ale mixului, problema s-ar rezolva relativ usor, prin metoda programarii liniare. În realitate insa, ne aflam in fata unui impact neliniar, determinat de interactiunea elementelor.

1.1.1. Politica de promovare

Promovarea ca parte a mixului de marketing are o importanta mare in ceea ce priveste sistemul de comunicare al firmei. Alaturi de politica de produs, pret si distributie politica de promovare asigura desfasurarea unei activitati de marketing moderne. Pentru o comunicare eficienta adesea se apeleaza la agentii de publicitate, la specialistii in promovarea vanzarilor, la specialistii in marketing direct precum si la firmele specializate in relatii publice care ajuta la formarea unei anumite imagine. În ziua de astazi o companie moderna dispune de un sistem de comunicatii de marketing complex, comunicand cu intermediarii, consumatorii si alte organisme publice. Conform teoriei lui Philip Kotler „Programul comunicatiilor de marketing al unei firme se numeste mix promotional si consta intr-o combinatie specifica de instrumente de publicitate, vanzare personala, promovarea vanzarilor si relatii publice, utilizate de firma pentru a-si indeplini obiectivele de marketing si publicitate.” [1 Principiile marketingului, Philip Kotler si altii, pag.815, cap.18] În viziunea specialistilor romani de marketing, criteriile de grupare si delimitare pentru o clasificare a activitatii promotionale sunt urmatoarele:

? publicitate;

? promovarea vanzarilor;

? relatii publice;

? utilizarea marcilor;

? manifestari promotionale;

? fortele de vanzare [2 Marketing. Virgil Balaure, Virgil Adascalitei, Carmen Balan, Iacob Catoiu, Stefan Boboc, Valerica Olteanu, Nicolae Al. Pop, Nicolae Teodorescu cap.11.2, pag.383].

Publicitatea este o variabila foarte importanta a politicii promotionale, fiind unul din mijloacele cele mai utilizate in activitatea de piata. Silver Piquet considera publicitatea ca fiind „nervul politicii de comunicatie a intreprinderii”.

Ca forme ale publicitatii putem enumera, dupa obiectul acestora, publicitatea de produs (serviciu), publicitatea de marca si publicitatea institutionala.

Ca forme ale publicitatii de produs intalnim:

? publicitatea de informare;

? publicitatea de conditionare;

? publicitatea comparativa;

? publicitatea de reamintire.

Dupa aria geografica de raspandire a mesajului exista patru categorii de publicitate:

? locala;

? regionala;

? nationala;

? internationala.

O alta clasificare, de aceasta data dupa natura pietei, include publicitatea intreprinderilor producatoare, comerciale sau prestatoare de servicii, putand fi diferentiata dupa tipul consumatorului caruia i se adreseaza, in speta consumatori finali, utilizatori industriali sau diferite categorii de intermediari.

Pe de alta parte, dupa tipul mesajului difuzat, publicitatea poate fi de natura factuala sau emotionala.

O alta clasificare este bazata pe efectul intentionat: actiune directa cu efect imediat si actiune intarziata cu efecte in timp.

Dupa tipul sponsorului, publicitatea se mai diferentiaza in functie de agentul finantator, care poate fi producatorul, intermediarul sau alti agenti economici.

Ca ultima clasificare, putem mentiona influenta publicitatii exercitata asupra cererii primare sau selective. Astfel de forme ale publicitatii sunt utilizate si de firmele ofertante de servicii.

Ca medii majore de transmitere a mesajelor publicitare, putem mentiona presa, radioul, televiziunea si cinematograful.

Exista si o asa numita publicitate exterioara care utilizeaza ca mijloace publicitare afise, panouri si insemne luminoase.

O inepuizabila sursa pentru publicitate atat ca instrument cat si ca suport este Internetul. În ultima vreme marketingul pe Internet a capatat o mare amploare.

A doua parte componenta a politicii promotionale este promovarea vanzarilor care consta in folosirea mijloacelor si tehnicilor de stimulare, impulsionare si cresterea vanzarilor.

Exista si cazuri in care tehnicile de promovare completeaza actiunile publicitare contribuind astfel la integrarea si intarirea imaginii si prestigiului intreprinderii in cadrul pietei.

Ca tehnici de promovare a vanzarilor, putem mentiona:

? reducerea preturilor;

? tehnica vanzarilor grupate;

? concursurile promotionale;

? publicitatea la locul vanzarii;

? cadourile de promovare;

? merchandisingul.

A treia parte a politicii promotionale o constituie relatiile publice. Ca obiectiv principal, relatiile publice urmaresc instaurarea in randul publicului al unui climat de incredere in compania respectiva, in capacitatea ei de a satisface trebuintele si exigentele diferitelor categorii de consumatori si utilizatori.

Mijloacele utilizate in activitatea de relatii publice sunt foarte variate.