Pagina documente » Politehnica » Surse de poluare a mediului inconjurator. Evaluarea gradului de poluare a mediului

Cuprins

lucrare-licenta-surse-de-poluare-a-mediului-inconjurator.-evaluarea-gradului-de-poluare-a-mediului
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-surse-de-poluare-a-mediului-inconjurator.-evaluarea-gradului-de-poluare-a-mediului


Extras din document

CUPRINS
INTRODUCERE 2
Capitolul I 4
PREZENTAREA GENERALA A COMPLEXULUI
ENERGETIC TURCENI 4
1.1. Descrierea generala 4
1.2. Amplasare geografica 4
1.3. Descrierea termocentralei 6
CAPITOLUL II
SURSE DE POLUARE A MEDIULUI iNCONJRATOR 13
2.1. Tipuri de poluanti specifici termocentralei 13
2.1.1. Oxizi de sulf 15
2.1.2. Oxizi de azot 15
2.1.3. Oxizi de carbon 16
2.2. Poluarea aerului 17
2.3. Poluarea apelor 30
2.4. Poluarea solului 39
2.5. Gestionarea deseurilor 57
2.6. Poluarea fonica 57
2.6.1. Sursele de poluare fonica 57
2.6.2. Reducerea gradului de poluare fonica 57
CAPITOLUL III 58
EFECTE ALE POLUANTILOR ASUPRA FACTORILOR DE MEDIU 58
3.1. Efectele poluantilor asupra apelor 58
3.2. Efectele poluantilor asupra solului 58
3.3. Efectele poluantilor asupra florei si faunei 58
CAPITOLOUL IV
MASURI DE REDUCERE A GRADULUI DE POLUARE 60
4.1. Reducerea poluarii cu pulberi. Generalitati 60
4.2. Modernizarea electrofiltrelor 61
4.3. Eficienta inlocuirii electrofiltrelor 63
4.4. Masuri experimentale de reducere a poluarii cu pulberi 65
4.5. Reducerea poluarii cu praf de carbune 65
4.6. Reducerea poluarii cu praf din depozitele de zgura si cenusa 66
4.7. Reducerea poluarii cu NOx 68
4.8. Reducerea poluarii cu SOx 70
CAPITOLUL V
EVALUAREA GRADULUI DE POLUARE A MEDIULUI 71
5.1 Generalitati 71
5.2. Determinarea indicelui global de poluare 76

Alte date

?INTRODUCERE

Protectia naturii, a resurselor sale naturale, a diversitatilor biologice si a structurilor ecologice care o definesc, reprezinta o preocupare de interes national, economic si social uman, cu rol determinant in strategia de dezvoltare durabila a societatii.

Protejarea si conservarea mediului este in zilele noastre o problema globala a umanitatii.

Progresul tehnic aduce cu sine, alaturi de atatea binefaceri pentru om si numeroase neajunsuri, precum si o multime de substante, carora li se spune “poluante”, care ameninta cu distrugerea mediului inconjurator.

Fenomene nedorite sunt consecinte ale unei dezvoltari industriale nerationale si dovedesc ca mediul inconjurator nu mai poate prelua la nesfarsit multitudinea de deseuri rezultate din diferite activitati industriale.

Poluantul poate fi deci o substanta solida, lichida, gazoasa sau sub forma de energie (radiatie electromagnetica, ionizanta, termica, fonica sau vibratii) care, raspandite in mediu, modifica echilibrul acestuia si aduce daune organismelor vii sau bunurilor materiale.

Acest deziderat este stipulat foarte clar si in principiile si strategiile de dezvoltare prevazute in capitolul 1 al Legii 137/1995 - Legea Protectiei Mediului.

În ultimii ani, toate tarile au cunoscut degradarea mediului, care poate sa rezulte din folosirea ineficienta si necontrolata a energiei din dezvoltarile economico-sociale si au introdus legi care sa protejeze mediul. În timp, necesitatile de control si prevenire a poluarii au devenit mai stringente.

Impactul direct al poluantilor evacuati in atmosfera de catre o sursa are loc in arii relativ apropiate de aceasta, pe distante de la zeci de metri pana la sute de kilometri, in functie de parametri fizici, de puterea de emisie a sursei (implicit a cantitatii de poluanti evacuati) si de factorii directi din zona.

Atunci cand sursa este amplasata intr-o zona urbana dens populata, cel mai important factor expus la actiunea directa a poluantilor este factorul uman, care preia noxele din atmosfera prin inhalare.

Dintre toate realizarile omului, instalatiile energetice se afla, prin intinderea lor fizica foarte mare, intr-o stransa interconditionare cu mediul inconjurator.

Instalatiile energetice, in special centralele termoelectrice care folosesc drept combustibil carbunele, prezinta un impact complex asupra tuturor factorilor de mediu din zona invecinata acestora (atmosfera, apa, sol, flora si fauna, aliment si habitaclu), incat sectorul energetic este considerat ca principala sursa de poluare.

Problematica mediului inconjurator, in domeniul productiei de energie electrica (si termica) pe carbune este evidentiata prin urmatoarele trepte:

? minerit (extragerea carbunilor si prepararea carbunelui);

? arderea carbunelui si producerea energiei electrice si termice;

? gestiunea si desfacerea deseurilor - eliminare noxe.

Evacuarea gazelor de ardere si a poluantilor atmosferici se face prin cosuri de fum; difuzia poluantilor nu are loc imediat ce acestia parasesc cosul.

Datorita vitezei proprii de iesire a jetului de gaze de ardere, a diferentei de temperatura dintre cea de evacuare a gazului si cea a mediului, pana de poluant isi va continua miscarea ascendenta pana isi pierde viteza initiala, iar temperatura sa o egaleaza pe cea a mediului. Viteza vantului si turbulenta determina si ele valoarea concentratiei de poluant.

Pulberile au efecte locale asupra mediului inconjurator, emisiile de SO2 si NO2 contribuie la formarea “ploilor acide”, cu actiune regionala, in timp ce emisiile de CO2 contribuie la cresterea “efectului de sera” la scara planetara.

La poluarea atmosferei mai pot contribui spulberarea particulelor din depozitele de carbune si din depozitele de zgura si cenusa.

Datorita functionarii termocentralei Turceni, au fost si sunt afectati (intr-o masura mai mare sau mai mica) o serie de factori de mediu, astfel:

? Atmosfera: - cu pulberi sedimentabile si pulberi in suspensie;

? Apele: - subterane, prin alterarea indicatorilor de calitate ai panzei de ape freatice din depozitele de zgura-cenusa si din incinta

- supraterane, prin cresterea temperaturii apei raului Mures, in aval, pe timp de vara cu circa 3÷7 °C;

? Solul: - prin spulberarea pe timp de vant puternic a particulelor de zgura si cenusa din depozitele (haldele) de zgura si cenusa si aceasta in ciuda operatiilor de inierbare a taluzurilor suprainaltarii depozitelor;

? Flora (vegetatia si padurile): - prin deteriorarea unor suprafete de paduri si a suprafetelor inierbate din zona invecinata termocentralei;

? Fauna (fauna acvatica si animalele domestice): - prin alterarea directa a mediului de viata si indirecta, datorita consumului apei si furajelor poluate, cu implicatii directe asupra productiilor animaliere (carne si lapte).