Pagina documente » Stiinte Economice » Tehnica si evidenta operatiunilor privind veniturile si cheltuielile bancare (Banca XYZ)

Cuprins

lucrare-licenta-tehnica-si-evidenta-operatiunilor-privind-veniturile-si-cheltuielile-bancare-banca-xyz-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-tehnica-si-evidenta-operatiunilor-privind-veniturile-si-cheltuielile-bancare-banca-xyz-


Extras din document

CUPRINS
INTRODUCERE
CAPITOLUL 1
ORGANIZAREA GENERALA A ACTIVITATII SI EVIDENTEI BANCARE..............1
1.1. Rolul si componentele evidentei bancare............1
1.2. Organizarea si conducerea contabilitatii societatilor bancare..2
1.2.1. Cadrul normativ si particularitatile organizarii
contabilitatii bancare............2
1.2.2. Functionalitatea compartimentului de contabilitate
a agentului bancar7
1.2.3. Documentatia bancara si circuitul documentelor......8
1.3. Aspecte privind activitatea si organizarea evidentei
bancare la Banca Transilvania.........11
CAPITOLUL 2
VENITURILE BANCARE SI MODUL DE EVIDENTIERE A ACESTORA..............18
2.1. Definirea, continutul si clasificarea veniturilor bancare.........18
2.2. Evidentierea veniturilor bancare........19
2.2.1. Activitatea de exploatare - principala sursa
de venituri a bancii.........19
2.2.2. Alte venituri din operatii bancare............21
2.3. Implicatiile riscurilor asupra veniturilor si beneficiilor bancare24
2.4. Analiza structurala si evolutiva a realizarii veniturilor
la Banca Transilvania......28
CAPITOLUL 3
ACTIVITATEA BANCARA PRIVIND EVIDENTIEREA CHELTUIELILOR
BANCARE...32
3.1. Cheltuielile bancare - concept, categorii si tehnici specifice de
evidentiere.....32
3.1.1. inregistrarea cheltuielilor de exploatare bancara......33
3.1.2. Evidentierea altor cheltuieli bancare......35
3.2. Structura costurilor bancare.............37
3.2.1. Costul resurselor. Metode de evaluare...37
3.2.2. Costurile cu administrarea si functionarea bancii.....42
3.3. Gestionarea optima a cheltuielilor cu operatiile bancare.......43
3.4. Evolutii si interpretari privind cheltuielile bancare la
Banca Transilvania.........45
CAPITOLUL 4
REZULTATELE FINALE SI PERFORMANTA BANCARA..48
4.1. Stabilirea si inregistrarea rezultatelor finale.
Modele de calcul si analiza..............48
4.2. Documentele de sinteza - suport pentru diagnostic si prognoza...........53
4.3. Analiza performantelor bancare........57
4.3.1. Indicatori pentru aprecierea eficientei de ansamblu
a activitatii bancare............57
4.3.2. Indicatori pentru analiza veniturilor si cheltuielilor bancare.......58
4.4. Model de analiza a relatiei eficienta cheltuielilor - venituri
la Banca Transilvania......61
CONCLUZII SI PROPUNERI..........67
ANEXE
BIBLIOGRAFIE

Alte date

?

INTRODUCERE

Sectorul bancar, in manifestarea lui permanenta, este o parte componenta de baza a sistemului economico-financiar. În economia de piata, bancile au un rol major, ele actionand ca ”varf de lance” in promovarea reformei si manifestarea concreta a mecanismului autoreglarii economice. Prima mare restructurare a sectorului bancar romanesc a constat in gruparea activitatii bancare pe doua niveluri, si anume Banca Nationala a Romaniei in calitate de banca centrala si bancile comerciale.

Lucrarea de fata prezinta un segment al activitatii complexe a bancilor comerciale si anume, elementele de tehnica si evidenta bancara cu rol in reflectarea operatiunilor bancare in conexiunea lor. Conceptele de tehnica bancara si evidenta bancara nu pot fi abordate si intelese separat de managementul bancar, ca factor specific de rentabilizare a sectorului bancar. Tehnicile si operatiile bancare se regasesc cu deosebire in bancile comerciale, de aceea lucrarea are in vedere, aproape in exclusivitate, aceasta componenta a domeniului bancar.

Tehnicile si operatiile bancare s-au imbunatatit, in primul rand ca urmare a faptului ca s-au dezvoltat mult produsele si serviciile bancare. Însasi esenta activitatii bancare s-a imbunatatit prin organizarea bancilor ca societati pe actiuni si prin demararea procesului de privatizare. A crescut foarte mult numarul bancilor comerciale, o mare parte din acestea avand capital social privat sau mixt. Au fost elaborate strategii si politici ale bancilor comerciale care sa contribuie la dezvoltarea produselor si serviciilor bancare noi, cat si la diminuarea riscului, in special a riscului de creditare, intrucat in cea mai mare parte bancile romanesti sunt banci de credit, analizand dupa ponderea acestui produs in totalul veniturilor.

Activitatea bancilor comerciale este constituita dintr-o multitudine de operatiuni bancare, legate de un anumit produs sau serviciu bancar, care necesita respectarea unor tehnici si metodologii bancare, evidenta si controlul bancar propriu. Tehnica si evidenta bancara este puternic influentata de strategiile si politicile bancilor comerciale, precum si de politica si normele Bancii Nationale a Romaniei; de asemenea, analiza proceselor si fenomenelor bancare influenteaza foarte mult tehnicile si organizarea evidentei bancare. Rezulta ca tehnica bancara inseamna organizarea si desfasurarea operatiilor bancare, a evidentei bancare si a controlului bancar in concordanta cu strategiile si managementul bancilor comerciale. Se poate aprecia ca toate operatiile bancare au caracter tehnic; ca atare, tehnicile si evidenta bancara influenteaza in mare masura dezvoltarea si modernizarea sectorului bancar.

Trecerea la economia de piata a adus mari modificari in organizarea si functionarea sistemului financiar-bancar. Marile schimbari intervenite in legislatia cu caracter general , dar si in reglementarile proprii bancilor, in structura partenerilor de afaceri, in sistemul de produse si servicii bancare, impun ca bancile sa-si adapteze tehnicile si evidenta bancara, strategiile la provocarile noului mediu. Ca orice societate comerciala banca trebuie sa se intrebe cat cheltuieste, ce venituri realizeaza, cat de eficienta este activitatea.

Pornind de la aceste premise, preocuparile pentru realizarea practica a tehnicii si evidentei operatiunilor privind veniturile si cheltuielile bancare s-au materializat cu suportul Bancii Transilvania Iasi, care mi-a oferit cu generozitate baza de date proprie.

Tema propusa spre studiu a fost structurata intr-o formula care sa scoata in evidenta pentru inceput necesitatea si importanta tehnicii si evidentei bancare in general, rolul pe care il indeplineste in acest context contabilitatea bancara. Prin specificul sau, aceasta are ca obiect inregistrarea tuturor operatiilor ce afecteaza patrimoniul institutiei bancare, masurarea variatiilor la care este supus ca urmare a proceselor economice, calcularea si explicarea rezultatului final, intocmirea documentelor de sinteza, care ofera mediului exterior imaginea sintetica, fidela si retrospectiva a situatiei bancii.

În continuarea dezvoltarii subiectului am realizat in mod partajat o analiza a elementelor de venituri, respectiv cheltuieli, din punct de vedere al continutului lor economic, dar si prin prisma modului in care sunt evidentiate in contabilitate. Avand in vedere insa specificul fiecarui concept in sine, cele doua parti ale lucrarii se preteaza , in plus, la tratarea unor aspecte particularizante; astfel, veniturile sunt analizate in corelatie cu riscurile inerente activitatii bancare, procedandu-se la surprinderea efectelor asupra rezultatelor finale. Tot in acest scop sunt delimitate si structurile costurilor bancare, precum si maniera gestionarii optime a cheltuielilor cu operatiunile bancare.

Capitolul final al lucrarii prezinta stabilirea rezultatului bancar prin doua metode de calcul care permit reliefarea influentelor diferitelor structuri, precum si consemnarea acestuia in cadrul documentelor de sinteza, cu dublu rol – de diagnostic si de prognoza. De asemenea, contine o analiza a performantelor bancare pe doua paliere: al activitatii de ansamblu si prin prisma cheltuielilor si veniturilor bancare. Natura eficientei economice este data de raportul intre efectul si efortul economic pe care le implica orice activitate economica, inclusiv comertul bancar, consideratie care sta la baza modelului de analiza a relatiei eficienta cheltuielilor – venituri, pe exemplul Bancii Transilvania.

Tratarea subiectului propus a fost posibila numai prin utilizarea unor elemente conceptuale specifice mai multor domenii: analiza economica, contabilitate, statistica, management bancar.

CapITOLUL 1

Organizarea GENERAL? A activit?tii si evidentei bancare

1.1. Rolul si componentele evidentei bancare

Evidenta bancara joaca un rol deosebit de important in activitatea de ansamblu a societatilor bancare, fiind un instrument indispensabil in procesul indeplinirii in mod competent a functiilor atribuite, in cresterea rolului bancilor in viata economica a tarii. Totodata, aceasta „ofera informatii cu privire la anumite segmente ale pietei monetare si la modificarile patrimoniale ale bancilor ca atare. Toate aceste date, prelucrate de catre Banca Nationala a Romaniei sau diverse institutii, ofera informatii importante cu privire la circulatia baneasca si la posibilitatile si momentul oportun in luarea masurilor ce se impun in vederea corectarii inflatiei, prin atragerea masei monetare de pe piata” [1 Galiceanu Ion, Contabilitate bancara, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1999, p. 13.].

Privita prin prisma utilizarii informatiilor furnizate, evidenta bancara poate fi: operativa, statistica si contabila.

Evidenta operativa este necesara in activitatea bancara pentru cunoasterea si urmarirea desfasurarii anumitor operatii pe masura ce se efectueaza, in scopul realizarii lor in cadrul termenelor stabilite, asigurarii inchiderii operatiilor pe masura rezolvarii lor, din necesitati de control, precum si in alte scopuri. Evidenta operativa ofera date asupra unor operatiuni cu termen scurt de raportare.

Evidenta statistica este utila pentru a urmari, a studia, a raporta evolutia diferitelor categorii de operatiuni efectuate de banca, cum ar fi: virari de sume prin conturile deschise la banci (structura platilor si incasarilor prin conturi); operatii de creditare( evolutia diferitelor categorii de credite, mai ales a celor restante); emisiunea baneasca si casieria (de catre Banca Nationala); finantarea si creditarea investitiilor; relatiile cu strainatatea s.a.

Evidenta contabila (contabilitatea bancara) este forma evidentei economice care, pe baza principiului dublei reprezentari si a egalitatii bilantiere, urmareste, inregistreaza si controleaza patrimoniul bancii in dinamica modificarii si transformarii acestuia. Pe langa urmarirea structurii patrimoniului bancii, contabilitatea bancara are in vedere si evidentiaza fluxurile monetare dintre agentii economici (clienti ai bancii), dintre diverse banci (Banca Nationala a Romaniei si banci comerciale), prin intermediul documentelor de decontare emise de agenti si a conturilor bancare proprii ale bancii si ale titularilor de cont.

Contabilitatea bancii sau a oricarui alt agent economic nu constituie un scop in sine, aceasta reprezentand un sistem informational care cuantifica, prelucreaza si transmite informatii financiare despre banca. Aceste informatii permit managerilor bancii, in general, utilizatorilor, sa opteze in mod rational intre modalitati alternative de formare si alocare a resurselor financiare.