Pagina documente » Limbi straine, Litere » Toponimia comunei Francesti. Traditia orala si documente

Cuprins

lucrare-licenta-toponimia-comunei-francesti.-traditia-orala-si-documente
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-toponimia-comunei-francesti.-traditia-orala-si-documente


Extras din document

CUPRINS
ARGUMENT pag. 3
1.CONSIDERATII INTRODUCTIVE pag. 5
1.1.Coordonate istorice si geografice pag. 5
1.2.Traditia orala si documente pag. 7
1.3.Aspecte social-economice
1.4.Particularitatile ale graiului comunei Frincesti oglindite in toponimie pag. 12
1.4.1.Prezentare generala pag. 12
1.4.2.Particularitati fonetice pag. 15
1.4.3. Particularitati morfologice pag. 16
1.4.4. Particularitati lexicale pag. 17
2.DICTIONR TOPONOMIC AL COMUNEI FRiNCESTI
pag. 18
3.BIBLIOGRAFIE GENERALA pag. 97

Alte date

?

TOPONIMIA COMUNEI FR?NCESTI

(Judetul valcea)

ARGUMENT

Analiza completa a particularitatilor toponimice ale unei regiuni poate produce surprize , ea nefiind destinata unui cititor comod ,dornic de a se delecta . Unicul sau scop este sa puna in valoare importantele caracteristici ale toponimelor si sa descopere alte trasaturi relevante care sa confere lucrarii caracterul de cercetare. O astfel de surpriza corelata cu necesitatea realizarii unui studiu care sa aiba valoarea de document pentru regiunea cercetata m-a determinat sa incerc sa urmaresc cu mare atentie date cu valoare simbolica pentru comuna , sa alcatuiesc un dictionar toponimic in care sa surprind punctele fiecarui element tipic in vederea stabilirii influentelor asupra limbii noastre .

Am evidentiat mai intai date cu privire la coordonatele istorice si geografice ,la traditia orala si la aspecte social-economice care au jucat un rol important in evolutia comunei precum si la particularitatile graiului din aceasta regiune care marcheaza specificul zonei oltanesti si valoarea regionala a unor cuvinte intrate in uz .În acest sens mi-au fost de folos informatiile preluate de la varstnicii satului precum si propriile cunostiinte acumulate de-a lungul timpului in care m-am aflat pe teritoriul comunei .

Mai departe am considerat nacesara alcatuirea dictionarului toponimic care inventariaza toate elemenetele tipice de pe teritoriul comunei ,folosindu-ma de datele obtinute prin propria cercetare in zona dar si de cele aflate din carti de specialitate .În ceea ce priveste etimologia cuvintelor si sensurile acestora o mare importanta o au diversele opinii ale cercetatorilor care ofera mai multe posibilitati de interpretare .

Prin munca mea de cercetare am relizat o lucrare completa si totodata noua pentru comuna Franesti ,incercarea mea numarandu-se printre primele de acest gen.

Am fost sprijinita in demersul meu de sateni dar mai ales de d-l conf.univ.dr.PAMFIL MATEI caruia ii multumesc.