Pagina documente » Stiinte Economice » Contabilitatea financiara a stocurilor (S.C. XYZ S.A., Bacau)

Cuprins

lucrare-licenta-contabilitatea-financiara-a-stocurilor-s.c.-xyz-s.a.-bacau-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-contabilitatea-financiara-a-stocurilor-s.c.-xyz-s.a.-bacau-


Extras din document

Cuprins,
Introducere 7
Capitolul 1 BAZELE ORGANIZARII GENERALE A CONTABILITATII STOCURILOR DE PRODUCTIE 8
1.1. Evolutia contabilitatii determinata de existenta umana 8
1.2. Notiuni si delimitari privind stocurile 9
1.3. Criterii de clasificare a stocurilor 11
1.4. Contabilitatea stocurilor si productiei in curs de executie 12
Capitolul 2 PREZENTAREA GENERALA A S.C. DIANA FOREST S.A. 19
2.1 Constituirea societatii si etapele constituirii 19
2.2 Descrierea obiectului de activitate 20
2.3 Pietele de aprovizionare si desfacere 23
2.4. Organizarea contabilitatii financiare si de gestiune 24
2.4.1 Organizarea contabilitatii financiare 24
2.4.2. Organizarea contabilitatii de gestiune 25
2.4.3. Organizarea controlului financiar si de gestiune 26
2.4.4. Organizarea controlului financiar prin cenzori 27
Capitolul 3 CONTABILITATEA STOCURILOR DIN PRODUCTIE 33
3.1. Documente primare si de evidenta a stocurilor din productie 33
3.2Metode si tehnici de evaluarea a elementelor de stocuridin productie 39
3.2.1. Evaluarea stocurilor la data intrarii in patrimoniu 42
3.2.2. Evaluarea la iesirea din patrimoniu 42
3.2.3. Evaluarea periodica 48
3.3. Metode de organizare a contabilitatii stocurilor 51
3.3.1. Metoda inventarului intermitent 51
3.3.2. Metoda inventarului permanent 52
3.4. Reflectarea in contabilitate a operatiunilor privind stocurile fabricate 54
Capitolul 4 CARACTERIZAREA SUBSISTEMULUI INFORMATIC GESTIONAREA STOCURILOR DE PRODUSE FINITE 69
4.1. Fluxul informational al documentelor 69
4.2. Prezentarea sistemului informatic 75
CONCLUZII SI PROPUNERI 77
BIBLIOGRAFIE 79
ANEXE 81
5

Alte date

?Introducere

Orice manager este interesat ca afacerea pe care o conduce sa fie profitabila si sa reziste in conditiile unei piete concurential. O componenta a gestiunii economice o reprezinta gestiunea stocurilor si in cadrul acesteia stocurile de productie..

Asigurarea informatiilor pentru cunoasterea si reglarea proceselor interne de transformare a factorilor de productie in unitati noi este in sarcina contabilitatii de gestiune, ca circuit separat al contabilitatii firmei.

Evidenta analitica a stocurilor de productie se realizeaza fie prin contabilitatea de gestiune fie prin contabilitatea financiara, alegerea facandu-se dupa criteriul obiectelor, intereselor informationale. Contabilitatea de gestiune nu se poate limita la inregistrarea operatiilor privind colectarea si repartizarea cheltuielilor pe destinatii, respectiv pe activitati, sectii, faze de fabricatii etc.

Informatiile oferite de contabilitatea de productie trebuie valorificate de factorii de decizie pe calea analizei, controlului si fundamentarii masurilor de imbunatatire ce se impun.

Lucrarea de licenta are ca scop aprofundarea problematicii contabilitatii stocurilor de productie a unei intreprinderi respectiv S. C. DIANA FOREST S. A. BACAU.

În primul capitol al lucrarii cuprinde bazele organizarii generale a contabilitatii stocurilor de productie clasificarea si definirea acestora. În al doilea capitol este prezentata intreprinderea in ansamblul ei cu date privind obiectul de activitate, organizarea contabilitatii de gestiune, organizarea privind controlul financiar si de gestiune, organizarea tehnico-organizatorica respectiv structura compartimentului financiar contabil.

Al treilea capitol sunt prezentate documentele justificative metode si tehnici de evaluare a stocurilor din productie.

În ultimul capitol este prezentat sistemul informatic contabil la S.C. DIANA FOREST S.A Bacau si concluziile.

Capitolul 1

BAZELE ORGANIZ?RII GENERALE

A CONTABILIT?TII STOCURILOR DE PRODUCTIE

1.1. Evolutia contabilitatii determinata de existenta umana

Privita din perspectiva timpului evolutia contabilitatii, a parcurs o linie ascendenta trecand succesiv de la formele inferioare la formele superioare de la simplu la complex ca o reflectare constienta a nazuintelor omenirilor, de a cunoaste cantitatea de munca vie si materiala cheltuita pentru producerea bunurilor precum si rezultatele obtinute din activitatea lor.

Istoriografia mentioneaza mai multi autori italieni, care ar fi formulat in scris definitia si principii ale contabilitatii in partida dubla dar recunoaste ca parinte al acestui sistem este Luca Paciolo care formuleaza in lucrarea sa Tratatus de computis et scripturis Summa de arithmetica geometrica proportioni e proportionalita prima definitie data contabilitatii. El analizeaza contabilitatea ca pe un ansamblu de principiu si tehnici, privind inregistrarea in partida dubla a averii ce apartin unui negustor precum si toate afacerile acestuia in ordinea in care a avut loc. În conceptia sa partida dubla este definitia prin prisma ecuatiei dintre avere si capital. Fiecare miscare sau tranzactie intervenita in masa averii si implicit al capitalului care este prezentata ca un raport intre primire si dare respectiv intre debitor cel care primeste valoarea si creditorul care o avanseaza.

Contabilitatea ca orice disciplina stiintifica ajunsa la un anumit grad de maturitate a simtit nevoia lamuririi, cat mai precise a obiectului ei de cercetare. Dupa majoritatea autorilor obiectul contabilitatii il constituie mijloacele economice in forma si miscarea parcursa de aceasta in circuitul lor precum si modificarile aduse acestor mijloace.

În literatura contabila in timp s-au conturat in principal trei conceptii, cu privire la delimitarea si definirea contabilitatii si anume administrativa economica si juridica.

Potrivit conceptiei administrative contabilitatea are ca obiect reflectarea si controlul in expresie valorica a faptelor administrative in vederea sprijinirii conducerii pentru a obtine un minim de eforturi maximul de efecte economice. Sensul acordat notiunii de administrare fiind cel de a conduce o intreprindere sau o institutie.

Conceptia juridica considera ca obiectul contabilitatii, il formeaza patrimoniul unui subiect de drept prin prisma relatiilor juridice adica drepturile si obligatiile precunitare ale unei persoane fizice sau juridice in corelatie cu obiectivele corespunzatoare.

Conceptia economica defineste ca obiect al contabilitatii circuitul capitalului privit sub aspectul destinatiei lui si al modului de dobandire.

Patrimoniul-obiect al contabilitatii.

Sub aspect juridic patrimoniul poate fi definit ca fiind totalitatea drepturilor si obligatiunilor in expresie baneasca apartinand unei persoane fizice sau juridice.

Sub aspectul continutului economic, patrimoniul poate fi definit ca reprezentand totalitatea respectiv universalitatea valorilor corporale si necorporale contabilizate sub forma de bunuri materiale nemateriale ori financiare de avere circulanta de trezorerie si creante [1 Paraschivescu, M.D., Contabilitate Financiara, Editura Moldavia Bacau 2003.]. Existenta patrimoniului presupune imbinarea a doua elemente;

-persoana fizica sau juridica ca subiect de drepturi si obligatii.

-bunurile economice ca obiecte si de drepturi si obligatii.

1.2. Notiuni si delimitari privind stocurile

Aprovizionarea, productia si desfacerea ca procese inseparabile ce dau continut activitatii de exploatare, reflecta in fapt actiuni de gestionare a unor bunuri fara de care productia si consumul nu ar avea loc sub aspectul urmaririi integritatii valorilor materiale si a controlului gestionar, gestiunea in sens restrans reflecta totalitatea bunurilor incredintate unei persoane numita gestionar in vederea prestarii precum si efectuarii operatiunilor legate de miscarea bunurilor respective. Aceste bunuri sunt cunoscute in teoria si practica contabila sub denumirea de stocuri si sunt definite potrivit randamentului de aplicare a legii contabilitatii ca ansamblul bunurilor si serviciilor in cadrul unitatii patrimoniale destinate fie a fi vandute in aceeasi stare sau dupa prelucrarea lor in procesul de productie, fie a fi consumate la prima lor utilizare. Stocurile sunt deci cantitati fizice de bunuri aflate in stadiile ciclului de exploatare in vederea asigurarii continuitatii si ritmicitatii desfasurarii procesului de productie.

Cunoscuta fiind importanta stocurilor in activitatea oricarei unitati patrimoniale o clasificare a lor dupa diferite criterii face posibila intelegerea mecanismelor de alocare a resurselor materiale in vederea realizarii combinatiilor optime de consumuri care pot conduce la o crestere a eficientei costurilor de productie. Daca se are in vedere destinatia si utilizarea lor ca un prim criteriu de clasificare a stocurilor, acestea pot fi :

? materii prime care participa direct la fabricarea produselor si se regasesc integral sau partial in produsul finit in starea lor initiala sau transformata;

? materiale consumabile care participa la procesul de fabricatie fara a se regasi de regula in produsul finit;

? marfurile, adica bunurile de natura stocurilor pe care unitatea patrimoniala le cumpara pentru a fi valorificate in acea stare.

? produsele la randul lor pot fi:

? -semifabricate;

? -produse finite;

? -produse reziduale;

? animale si pasari, crescute si folosite pentru reproductie pentru productie sau la ingrasat pentru valorificare;.

? ambalaje, care la randul lor sunt grupate in :

? ambalaje refolosibile;

? ambalaje de natura obiectelor de inventar [2 Cisca, V., Contabilitate Teorie si Aplicatii, Editura Moldavia Bacau 2003];

? ambalaje si materiale pentru ambalat;

? obiecte de inventar reprezentand o categorie de stocuri care au o valoare mai

? mica decat limita prevazuta prin lege pentru a fi considerata mijloace fixe, indiferent de durata lor de serviciu sau cu o durata de serviciu mai mica de un an indiferent de valoarea lor.

Tot in aceasta categorie intra si bunurile asimilate, cum ar fi :

? echipamente de protectie ;

? echipamentul de lucru ;