Pagina documente » Recente » Venituri si cheltuieli.doc

Cuprins

lucrare-licenta-venituri-si-cheltuieli.doc
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-venituri-si-cheltuieli.doc


Extras din document

?CUPRINS

CAPITOLUL 1: NOTIUNI GENERALE PRIVIND VENITURILE SI CHELTUIELILE {p}

1.1. Definitii si concepte privind veniturile si cheltuielile {p}

1.2. Recunoasterea veniturilor si cheltuielilor {p}

1.3. Tratamente contabile si fiscale privind veniturile si cheltuielile {p}

CAPITOLUL 1: NOTIUNI GENERALE PRIVIND VENITURILE SI CHELTUIELILE

1.1. Definitii si concepte privind veniturile si cheltuielile

Orice activitate pe care o desfasoara agentii economici necesita, in mod obiectiv, anumite consumuri de munca vie si materializata, care poarta denumirea generala de cheltuieli.

Cheltuielile sunt sume platite sau de platit de catre unitatea patrimoniala pentru [1 M. Ristea, Contabilitate financiara , Editura Margaritar, Bucuresti, 2002, p. 83. ]:

- consumurile proprii;

- munca prestata in folosul sau;

- obligatiile contractuale si legale fata de terti;

- alte situatii exceptionale.

Pentru stabilirea rezultatului exercitiului se asimileaza acestora amortizarile si provizioanele si cedarile sau pierderile din calamitati sau alte cauze a activelor.

Pierderile reprezinta reduceri ale beneficiilor economice si pot rezulta sau nu ca urmare a desfasurarii activitatii curente a persoanei juridice. Ele nu difera ca natura de alte tipuri de cheltuieli.

Cheltuielile se clasifica dupa mai multe criterii [2 N. Feleagu , I. Ionascu, Contabilitate financiara , Editura Economica , Bucuresti, 1997, p. 46.]:

- dupa natura respectiva, natura activitatii desfasurate si natura resurselor consumate;

- dupa destinatie;

- dupa momentul angajarii si consumului;

Cheltuielile dupa criteriul ”destinatie” se clasifica in cadrul contabilitatii de gestiune (manageriale).

Contabilitatea cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, dupa natura lor, astfel [3 Cosmina Pitulice, Contabilitatea financiara armonizata a unitatilor economice, Editura Bibliotheca, Targoviste, 2003, p. 113]:

a) cheltuieli de exploatare, care cuprind:

- cheltuieli cu materiile prime si materialele consumabile; costul de achizitie al obiectelor de inventar consumate; costul de achizitie al materialelor nestocate, trecute direct asupra cheltuielilor; contravaloarea energiei si apei consumate;

- valoarea animalelor si pasarilor; costul marfurilor vandute si al ambalajelor;

- cheltuieli cu lucrarile si serviciile executate de terti, redevente, locatii de gestiune si chirii; prime de asigurare; studii si cercetari; comisioane si onorarii; cheltuieli cu alte servicii executate de terti; cheltuieli de protocol, reclama si publicitate; transportul de bunuri si personal; deplasari, detasari si transferari; cheltuieli postale si taxe de telecomunicatii, servicii bancare si altele;

- cheltuieli cu personalul (salariile, asigurarile si protectia sociala si alte cheltuieli cu personalul, suportate de persoana juridica);

- alte cheltuieli de exploatare (pierderi din creante si debitori diversi; despagubiri, amenzi si penalitati; donatii si alte cheltuieli similare; cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital).

Alte date