Pagina documente » Politehnica » Pierderi de putere si energie in retele electrice

Despre lucrare

lucrare-licenta-pierderi-de-putere-si-energie-in-retele-electrice
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-pierderi-de-putere-si-energie-in-retele-electrice


Cuprins

CUPRINS
CAPITOLUL 1 INTRODUCERE
CAPITOLUL 2
CALCULUL PIERDERILOR DE PUTERE SI ENERGIE
2.1 Pierderi de putere si energie in linii
2.2. Pierderile de putere si energie in retelele complex buclate
2.3. Pierderile de putere si energie in retelele de distributie
CAPITOLUL 3
METODE DE REDUCERE A PIERDERILOR DE PUTERE SI ENERGIE iN
RETELELE ELECTRICE
3.1. Optimizarea amplasarii surselor de putere reactiva
3.2. Optimizarea circulatiilor de puteri in retelele buclate neomogene
3.3. Optimizarea regimurilor de functionare a transformatoarelor din statiile si posturile de
transformatoare
3.4. Alte metode de reducere a pierderilor de putere si energie
CAPITOLUL 4 EXEMPLU DE CAZ
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE

EXTRAS DIN DOCUMENT

?Pierderi de putere si energie in retele electrice {p} ?

Capitolul1 Introducere

Cresterea consumului de energie electrica este o tendinta durabila, manifestata de la inceputul utilizarii acestei forme de energie, neexistand nici un semn de schimbare a acesteia, ci, dimpotriva, este de asteptat ca treptat energia electrica sa ocupe o pondere mai mare in randul formelor de energie utilizabile pentru consumul populatiei si al tuturor activitatilor economice. Simultan cu dezvoltarea surselor de energie electrica, creste si nevoia de instalatii de transport si distributie.

Tinand seama de toti factorii restrictivi importanti, privind producerea, transportul si distributia energiei, in multe tari in curs de dezvoltare, cum este si cazul Romaniei, avand sisteme de centralizare inchise, de comanda si control, apar urmatoarele probleme importante: • management necorespunzator si organizatii energetice slabe; • lipsa de raspundere; • planificare necorespunzatoare; • demisia personalului capabil si experimentat, datorita conditiilor de angajare necompetitive; • pierderi tehnice si netehnice relativ mari datorita exploatarii si intretinerii insuficiente a instalatiilor energetice; • neplata si sustragerile de energie si combustibil; • preocupare redusa fata de mediul ambiant, perturbarea electromagnetica a mediului fiind specifica societatii moderne si care poate afecta negativ organismele

Energia electrica necesara functionarii intreprinderilor si activitatii publice sau casnice a tuturor poate fi produsa in apropierea locului de consum a energie sau in vecinatatea rezervelor naturale de energie (mine de lignit si alti carbuni inferiori, turba, gaze naturale, pe caderi de apa etc). Energia produsa in centrale este transmisa, prin retele de cabluri, la substatiile de transformare si alimentare a retelei de distributie, asezate in nodurile retelei. De la aceste substatii sau noduri de alimentare, distribuirea se face sub aceeasi tensiune ridicata la receptoarele mari, iar la receptoarele marunte si consumatorii casnici sub tensiuni mai reduse. Tensiunea sub care se face transportul este cu atat mai mare, cu cat creste si distanta pana la cea mai indepartata regiune consumatoare alimentata.

Retelele electrice sunt instalatii care servesc pentru transportul si distributia energiei

electrice de la centrale electrice (surse de energie electrica) la consumatori (receptoare de energie electrica). Conform acestei definitii, reteaua electrica cuprinde atat liniile de transport

si distributie cat si transformatoarele destinate sa ridice sau sa coboare tensiunile la care se face transportul sau distributia energiei electrice. Intr-o acceptiune mai restransa a notiunii de retea electrica, aceasta cuprinde numai liniile de transport si distributie, in timp ce transformatoarele, impreuna cu aparatajul de comutatie, sunt considerate ca instalatii separate, constituind statii de transformare, posturi de transformare, puncte de alimentare, puncte de conexiuni etc.

Figura 1. Pierderi in diferitele parti componente ale sistemului energetic

Reteaua electrica care se dezvolta de la barele centralelor electrice si pana la posturile de transformare ale consumatorilor este o retea exterioara; adica este situata in afara cladirilor. Reteaua care se dezvolta de la barele posturilor de transformare cuprinde de cele mai multe ori si o parte de retea interioara, montata in interiorul cladirilor, unde sunt situate receptoarele de energie electrica.

Retelele electrice, dupa rolul lor, se pot clasifica in: linii de transport de energie, linii de alimentare a nodurilor retelei (feederi) - aduc energia electrica la nodurile retelei, denumite puncte de alimentare, unde se gasesc transformatoare de coborare a tensiunii si de unde pleaca circuite constituind astfel retelele de distributie; retele de distributie la receptoarele de energie (consumatori).

Distributia energiei electrice se poate face:

- prin curent continuu de 220 V, dar numai in cazuri foarte rare, pentru ca nu

se poate obtine o distributie economica pe suprafete mai intinse. (Numai in

cazul tractiunii electrice, a tramvaielor si a trenurilor electrice, curentul

continuu este produs sau transformat la tensiunile standardizate de 550-750-

1100-1500 sau chiar 3000 V.)

- prin curent alternativ trifazic, cea mai utilizata distributie, pentru ca

transformatoarele statice permit ridicarea si coborarea tensiunii, dupa nevoie,

foarte usor si ieftin si se poate raspandi pe mari suprafete. (Centralele electrice locale mai importante si cu putere mai mare produc energie

electrica trifazata sub tensiunea de 3000-6000 V.)

Literatura de specialitate subliniaza influenta problemelor pierderilor de energie in retelele electrice - aparitia crizei energetice - din punctul de vedere al costului energiei electrice si a necesitatii economisirii ei, sub toate aspectele.

La abordarea problemei de reducere a pierderilor de putere si energie in retelele electrice, principalul element il constituie cunoasterea nivelului acestora pe diferite elemente ale retelelor, precum si pe ansamblul lor.

Transportul si distributia energiei electrice sunt insotite in actualele sisteme de transport si distributie, in mod inevitabil, de pierderi de energie activa si reactiva in toate elementele conductoare.Ca orice proces fizic implica un consum de energie (consum propriu tehnologic-CPT). Pierderile apar atat in etapa de producere a energiei electrice cit si in etapa de distributie si transport.

Consumatori in centrale :

- pierderi tehnologice in retele F.I.T (foarte inalta tensiune) si I.T (inalta tensiune) precum si pierderi netehnologice.

Consumatori la inalta tensiune:

- pierderi tehnologice in retelele electrice de mare putere si pierderi

netehnologice.

Consumatori la medie tensiune :

- pierderi tehnologice in retelele de distributie de J.T (joasa tensiune) si pierderi

netehnologice.

Din balanta energetica a unor sisteme dezvoltare reprezentata in figura 1 rezulta ca

pierderile in retelele electrice oscileaza intre 10-15% in functie de structura retelei, a conditiilor de exploatare etc. Din totalul surselor in procesul de producere se consuma in medie 8% din energie, iar in procesul de transport si distributie a energiei electrice cea. 10-18%. In prezent, la noi ca si in marea majoritate a sistemelor energetice se fac eforturi pentru ameliorarea conditiilor de transport si distributie a energiei electrice raportandu-se valori ale pierderilor in retele sub 10%.

În cadrul sistemelor energetice problema reducerii pierderilor de energie este importanta nu numai din punct de vedere al economisirii resurselor energetice primare, aspect deosebit de important in conditiile actualei penurii de energie.

Întradevar, daca admitem nivelul de 10-18% al pierderilor este necesar ca in centralele electrice sa se instaleze puteri suplimentare (100-150 MW la fiecare 1000 MW) pentru acoperirea acestor pierderi. De asemenea toate elementele retelei trebuie sa fie supradimensionate in mod corespunzator.