Pagina documente » Istorie, Arte, Teologie » Politica nationala in U.R.S.S. intre anii 1959-1979

Despre lucrare

lucrare-licenta-politica-nationala-in-u.r.s.s.-intre-anii-1959-1979
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-politica-nationala-in-u.r.s.s.-intre-anii-1959-1979


Cuprins

C U P R I N S :
INTRODUCERE.. pag.3-9
CAPITOLUL I. Evolutia obiectivelor de baza ale politicii nationale sovietice.
i 1. Conceptia apropierea si contopirea natiilor socialiste. intre enunt teoretic si realitate. ....... pag.10-22
i 2. Consecintele promovarii politicii nationale in U.R.S.S. .... pag.23-33
CAPITOLUL II. Politica nationala in R.S.S. Moldoveneasca
i 1. Dimensiunea economica a politicii nationale sovietice in R.S.S. Moldoveneasca...... pag.34-45
i 2. Politica etnoculturala a statului sovietic in R.S.S. Moldoveneasca...... pag.46-55
iNCHEIERE...... pag.56-58
BIBLIOGRAFIEpag.59
1

EXTRAS DIN DOCUMENT

?INTRODUCERE

La modul formal, prabusirea Uniunii Sovietice a insemnat aparitia a 15 state succesoare ale masivului euroasiatic. Dar, termenul de “stat” nu coincide pe deplin cu declaratiile de independenta ari cu extinderea recunoasterii internationale asupra acestora. Dupa trecerea unui deceniu de constructie nationala s-au conturat o serie de modele distincte de evolutie. Aproape toate natiunile titulare au monopolizat implicit sau explicit proiectul constructiei nationale, atribuindu-si astfel, noi prerogative. De exemplu, fiecare natiune titulara a atribuit limbii materne statutul de limba oficiala, desi nu intotdeauna prin excluderea altor limbi din practica curenta. Si totusi, ar fi exagerat sa sustinem ca noile state sunt pe de-a intregul “etnice”. Noile lor structuri statale denota multitudini de elemente, printre care putem vedea atat “civice”, cat si “etnice”.

U.R.S.S. s-a mandrit mult timp cu caracterul sau de stat multinational, cu sute de grupuri etnice, populand laolalta imensele sale intinderi. Sintagma de politica nationala a fost lansata de Lenin, preluata de Stalin si a devenit consacrata in timp. Aceasta expresie are un continut ambiguu, care i s-a acordat de la o perioada la alta de catre conducerea sovietica. În ansamblu, la exprima, mai degraba, un compromis intre obiectivele finale ale regimului fata de nationalitati – asimilarea si nevoia de a formal respectarea drepturilor lor la autodeterminare. Prin urmare, era o formulare diplomatica, menita sa tina cont atat de scopurile ultime ale comunismului, cat si de susceptibilitatile nationale existente. Însusi Lenin a inteles necesitatea includerii problemei nationale in programul partidului, subliniind faptul ca nu era posibila elucidarea acestei probleme, decat daca “ar fi existat oameni fara caracteristici nationale, dar astfel de oameni nu exista”1. Mai mult decat atat, Lenin apreciase ca deosebirile nationale “se vor pastra inca mult timp, chiar dupa instaurarea dictaturii proletariatului in toata lumea”2. E necesar de mentionat o alta afirmatie a lui Lenin, conform careia “exista doua natiuni in cadrul fiecarei natiuni moderne… Exista doua culturi nationale in cadrul fiecarei culturi nationale”3. În viziunea ideologiei sovietice cultura si limba rusa aveau dreptul la un statut privilegiat in Uniunea Sovietica. În acest sens, imprumuturile de vocabular rusesc, de elemente de cultura ruseasca, impuse mai mult sau mai putin voalat celorlalte popoare sovietice se infatisau ca un fenomen normal.

Referindu-se la problema nationala, Stalin aprecia: “minoritatea nu este nemultumita de lipsa unei uniuni nationale, ci de lipsa dreptului de a utiliza limba materna. Dati-i posibilitatea sa foloseasca limba materna si nemultumirea va dispare de la sine”4.

Politica nationala sovietica a fost dinamica, uneori se promova “inflorirea” si “apropierea” natiunilor, alteori se punea accent pe “convergenta” natiunilor sovietice intr-o singura comunitatea istorica, numita “popor sovietic”.

Tema de fata are o importanta deosebita prin actualitatea ei. Situatia destul de precara in sfera relatiilor nationale necesita cercetarea lacunelor si deformarilor in cadrul politicii nationale duse de Uniunea Sovietica, debarasarea de tot ce nu corespunde unei vieti democratice si constructia relatiilor interetnice si nationale. Evolutia relatiilor nationale in orice stat se afla intr-un anumit raport cu structura etnica a populatiei. În ultimul deceniu, in legatura cu colapsul Uniunii Sovietice, formarea noilor state suverane, a crescut interesul fata de componenta nationala a republicilor si dinamica ei pe parcursul dezvoltarii in cadrul U.R.S.S. Pentru a ajunge la o concluzie cat mai justa referitor la ponderea, sau, cel putin, marirea numarului populatiei alogene in unele regiuni, e necesar de a contrapune datele statistice existente din perioada anilor 1959-1979, complementand aceasta cu evolutia nemijlocita a procesului de "contopire” a natiilor, executata prin intermediul directivelor de stat si migrarii interne neorganizate, dar, totodata incurajata de centru. Cunostintele despre numarul populatiei, a popoarelor conlocuitoare si caracteristica dezvoltarii lor ne ajuta sa intelegem mai bine rolul lor in cadrul dezvoltarii societatii, in procesul contactelor interetnice.

Cronologic, lucrarea cuprinde perioada anilor 1959-1979. Aceste limite sunt dictate de evidentierea mai mult a unor date statistice, ambii fiind ani in care s-au efectuat recensaminte in cadrul U.R.S.S. Anume analiza datelor acestor recensaminte, adaugand la ele si alte izvoare, vor permite elucidarea problemei constructiei nationale in Uniunea Sovietica.

Acestei teme ii sunt consacrate un numar impunator de lucrari. Din intreaga gama a lor o buna parte se refera la dimensiunea economica a politicii nationale in Moldova Sovietica. În primul rand, mentionam cateva lucrari de referinta apartinand economistului chisinauian Sergiu Chirca5. Lucrarile lui V.I. Taranov6, S. Katruk7 si S. Ivanov8, sunt, de asemenea indispensabile pentru orice cercetator care se ocupa de modernizarea economica a Moldovei Sovietice. S. Chirca a reprezentat curentul economic basarabean care, beneficiind de o autoritate stiintifica in fata regimului, a abordat cu minutiozitate dezavantajele dezvoltarii economice a R.S.S. Moldovenesti in comparatie cu alte republici unionale din perspectiva “crearii bazei materiale a comunismului”. V. Taranov, la randul sau, a promovat, mai mult sau mai putin voalat, mai mult sau mai putin constient, interesele Centrului, a departamentelor centrale acre erau cointeresate in dezvoltarea preferentiala a anumitor sectoare economice in R.S.S.M. Privitor la consecintele etnodemografice, urbanizare, migrare, mentionam, mai intai de toate, studiile semnate de V.S. Zelenciuc9.

Autorii sovietici, istorici sau propagandisti, care au exprimat politica partidului intr-un moment sau altul, sunt citati pe parcursul textului. Merita o mentiune speciala contributia unor etnografi sovietici grupati in jurul revistelor “Sovetskaja etnografia”, care au abordat relatiile interetnice, procesele de asimilare culturala si lingvistica printr-o prisma mai putin dogmatica. Dintre ei mentionam cercetatorul Iu. V. Arutiunean10.

Privitor la aprecierea post-factum ale politicii nationale sovietice, prezinta interes deosebit cateva reviste moscovite, publicistice sau de specialitate. Din istoriografia postsovietica din Republica Moldova, una din contributiile cele mai importante lucrari privitoare la aspectul lingvistic al politicii nationale sovietice in R.S.S.M. apartine lui Gh. Negru11. Totodata, mentionam ca una din cele mai importante lucrari privitoare la aspectul cultural al politicii nationale sovietice in Basarabia ii apartine lui I. Constantin12, dar in care lipsesc cu desavarsire documentele de arhiva si este negata istoriografia sovietica, cu exceptia lui A.M. Lazarev si a altor cativa autori.

În ultimii ani au iesit de sub tipar un sir de articole13 si apoi o monografie14 a tanarului istoric I. Casu. Prin acestea autorul aduce material inedit referitor la politica nationala in R.S.S.M., analizeaza minutios datele statistice, elucidand aceasta tema prin prisma adevarului istoric. Importanta este reflectarea politicii nationale sovietice in R.S.S.M. din punct de vedere al istoriografiei occidentale.

De o valoare stiintifica incontestabila este articolul semnat de I. Casu si A. Muschei15. Ideea de baza a studiului, in viziunea noastra, este o constatare a recrudescentei nationalismului moldovenesc, in actualul context socio-politic, care, in opinia autorilor, “a devenit o realitate, o doctrina politica legitimata” pe fondul “uzurii ideologice si dezastrului economic”. Autorii, “fara a fi adepti ai determinismului istoric hegelian”, considera ca comunismul este un fenomen conditionat istoric, cu alte cuvinte, o incercare cu metode specifice comunismului, a “depasi mizeria unei economii subdezvoltate”. Neindoios, modernizarea sovietica in R.S.S.M. s-a dovedit a fi dezastruoasa. Dupa cum bine au remarcat si autorii studiului, ea a provocat o mobilitate sociala sporita, care a dislocat structurile si valorile traditionale ale comunitatilor etnice, facilitand astfel asimilarea culturala si lingvistica a natiunilor mai mici. Suntem perfect de acord cu aceasta ipoteza, cu atat mai mult cu cat ea include si precaritatea spirituala sau stiintifica a intelectualitatii moldovenesti din acea vreme.

Baza izvoristica a lucrarii o constituie recensamintele din anii 1959, 1970, 197916, pentru evidentierea esentei politicii nationale au fost utilizate: Programul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice17; Materialele Congresului al XXII al PCUS18 si datele statistice privitoare la dezvoltarea economiei republicilor unionale in cadrul U.R.S.S19.

Pentru realizarea tezei de licenta “Politica nationala in URSS (1959-1979)” ne-am propus urmatoarele obiective:

- sa determinam esenta politicii nationale a U.R.S.S. si evolutia ei pe parcursul anilor 1959-1979;

- sa stabilim caile de realizare a politicii nationale a statului sovietic in republicile unionale;

- sa analizam datele statistice oficiale si sa stabilim dinamica etnodemografica a populatiei din republicile unionale si, in special in R.S.S.M.;

- sa constatam consecintele dimensiunii economice a politicii nationale in R.S.S.M. si alte republici;

- sa elucidam consecintele etnoculturale ale stapanirii sovietice in RSS Moldoveneasca.

Referinte:

1. Lenin V.I. Opere complete, Chitinau, Cartea Moldoveneasca,1975, vol. 38, p. 184.

2. Ibidem, vol. 41, p. 77.

3. Ibidem, vol. 24, p. 129.

4. ?????? ?.?. ???????? ? ???????????? ??????, Mo????, 1946, p. 75-76.

5. ????? ?. ???????????? ?????? ???????? ? ????????? ?????????????? ??????? ?????????? (?? ??????? ????). ???????, 1970; Idem. ???????????? ???????? ???????? ???????? ???????????-??????????? ???? ????????? ? ????. ???????, 1979.

6. ??????? ?.?. ? ??????? ????????????? ???????? ??????? (40-? – 50-? ????). // Revista de Istorie a Moldovei, nr. 3, 1992.

7. Katruk S. Moldova in complexul economic unic al Uniunii RSS. Chitinau, 1976.

8. Ivanov V.I. RSS Moldoveneasca – stat suveran in componenta Uniunii RSS. Chisinau, 1983.

9. Zelenciuc V.S. Procesele etnodemografice in Moldova. // Probleme actuale ale evolutiei relatiilor dintre natiuni in R.S.S. Moldoveneasca. Chisinau, 1989; Idem. ????????? ????????. ???????, 1973.

10. ???????? ?.?. ???? ???????????????????? ???????????? ?????? ?????: ?? ?????????? ?????????? ???. ??????, 1980.

11. Negru Gh. Politica etnolingvistica in RSS Moldoveneasca. Chisinau, 1998.

12. Constantin I. Basarabia sub ocupatie sovietica, de la Stalin la Gorbaciov. Bucuresti, 1994.

13. Casu Igor. Modernizarea sovietica in Basarabia // Revista de Istorie a Moldovei; Idem. Integrare sau asimilare? Politica etnoculturala a Uniunii Sovietice in Basarabia (1944-1989). // Anuarul Institutului de Istorie “A:D: Xenopol”, XXXIV, Iasi, 1997, p. 271-195.

14. Idem. “Politica nationala” in Moldova sovietica (1944-1989). Chisinau, 2000.

15. Casu Igor, Muschei Ala. Comunismul sovietic si “omul nou” in Basarabia. // Xenopoliana, V, 1997, 1- 4.

16. ????? ?????????? ???????? ????????? 1959 ?. ?????????? ???. ?., 1962; ????? ?????????? ???????? ????????? 1970 ?. ?. IV. ??????, 1971; ??????????? ? ?????? ????????? ????. ?? ?????? ?????????? ???????? 1979 ?. ?., 1984; ???????????? ?????? ????????? ????, ??????? ? ?????????? ?????????, ?????, ???????? ? ???????????? ???????. ?., 1973.

17. Programul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Chisinau, Cartea Moldoveneasca, 1986.

18. Materialele Congresului al XXII al PCUS. Chisinau, 1961.

19. ???????? ????????? ?????????? ??? ? 1974 ?. ???????, 1975; ???????? ????????? ???? ? 1985 ?. ??????, 1986.

CAPITOLUL I.

Evolutia obiectivelor de baza a ale politicii nationale sovietice.

§ 1. Conceptia “apropierea si contopirea natiilor socialiste”. Între enunt teoretic si realitate.

Adesea, cand se spunea ca Uniunea Sovietica a atins etapa socialismului dezvoltat era mentionat faptul ca PCUS tine sub toate aspectele cont de caracterul multinational al societatii sovietice si, conform rezultatelor cailor parcurse, a fost rezolvata cu succes problema nationala.