Pagina documente » Psihologie, Sociologie » Influenta esteticii asupra ambalajelor

Cuprins

lucrare-licenta-influenta-esteticii-asupra-ambalajelor
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-influenta-esteticii-asupra-ambalajelor


Extras din document

Alte date

?

1.1. Factorii care au contribuit la cresterea rolului ambalajului

ca instrument de marketing

Unul ditre primii factori a creserii rolului ambalajelor in marketing este autoservirea.

Autoservirea a determinat producatorii sa acorde atentie ambalajului bag-in-box, acesta trebuie:

? sa atraga atentia;

? sa prezinte carcateristicile produsului;

? sa produca increderea consumatorului;

? sa protejeze produsul fata de factorii de mediu;

? in general sa produca o impresie favorabila.

Ambalajul bag-in-box trebuie, nu numai sa fie performant, dar si sa arate ca a fost conceput pentru performanta.

Succesul produselor si implicit al companiilor pe pietele competitive nu poate fi explicat numai prin calitatea produselor, proiectarea lor ireprosabila, masuri de management financiar. Fiecare companie orientata spre piata si clienti a gasit un punct forte de diferentiere, utilizand estetica pentru a crea impresii generale pozitive, atat asupra ambalajului propriu-zis, cat si asupra serviciilor ce-l insotesc.

Importanta esteticii in viata consumatorilor asigura intreprinderilor posibilitatea de-a li se adresa printr-o varietate de experiente senzoriale benefice pentru ambele parti. Aceste oportunitati nu sunt limitate numai la sectoare de activitate, cum ar fi cel al modei, al articolelor cosmetice sau al produselor exclusive, de lux, pentru segmente de public „elitist”. [15]

De asemenea, se pun mari sperante in designul si estetica desfacerii, a prezentarii si promovarii in activitatea comerciala moderna, reflectand si aici gusturile in schimbare ale consumatorilor. Si aceasta pentru ca, asemeni multor altor firme, si intreprinderile industriale isi creeaza imaginea in ochii clientilor, nu numai prin intermediul produselor, dar si prin ambalaje, brosuri, retea de distributie, publicitate comerciala.

Astazi produsul este considerat a fi nu numai o entitate fizica, dar si psihologica in acelasi timp. Extinderea coordonatelor sale, mult dincolo de conturul sau material propriu-zis, este determinata de procesul de diversificare si nuantare a necesitatilor de consum. Aceasta diversificare atrage dupa sine o segmentare mai profunda a cererii, segmentare ce duce, inevitabil, la o diversificare a produselor oferite.

Specialistii in materie apreciaza ca optiunile consumatorului au evoluat dinspre atributele produselor ce-i aduc beneficii importante, existand tendinta generala de indepartare de aceste atribute si apropierea de stilurile de viata sau de sistemele de valori.

Clientul face optiuni bazate pe modul in care produsul se potriveste sau nu cu stilul sau de viata sau pentru ca produsul reprezinta un concept nou si interesant, o experienta atragatoare (fig. 1.1.1.)

Fig. 1.1.1. Evolutia interesului consumatorului fata de produs

În aceasta lume modernizata cu nenumarate mijloace de comunicare, cu mereu alte instrumente multimedia interactive si echipate cu senzori, atributele si beneficiile produselor, numele marcilor si asocierea marcilor nu mai sunt suficiente pentru a retine atentia si pentru a atrage clientii. Nu vor castiga pe termen lung decat firmele care au posibilitatea sa asigure clientilor o experienta senzoriala memorabila, pe care acestia s-o puna in relatie cu pozitionarea companiei, a produsului sau a serviciului oferit.

Promovarea experientelor senzoriale are in vedere produsul definit de calitatile inerente si trasaturile sale structurale si imaginea estetica a organizatiei sau marcii definita de ambientul comercial si grafica publicitara (fig.1.1.2.). [13]

Fig. 1.1.2. Satisfactia consumatorului prin promovarea experientelor senzoriale

Complexitatea produsului alimentar ca si factorii care il pot influenta pe lantul sau logistic pana la consumatorul final, implica o abordare in sistem cu ambalajul sau.

Optica de marketing considera adaptarea conditionarii la un anumit produs alimentar, un proces complex care presupune identificarea si actionarea in consecinta a: functiilor pe care ambalajul trebuie sa le asigure; mijloacelor prin care se pun in actiune aceste functii ale obiectivelor care se doresc a fi atinse (fig. 1.1.3.).