Pagina documente » Politehnica » Influenta vantului asupra elementelor de navigatie

Cuprins

lucrare-licenta-influenta-vantului-asupra-elementelor-de-navigatie
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-influenta-vantului-asupra-elementelor-de-navigatie


Extras din document

CUPRINS
INTRODUCERE..............
3
CAP 1 INFLUENTA ViNTULUI ASUPRA ELEMENTELOR DE NAVIGATIE

5
1.1. Actiunea vintului asupra zborului aeronavelor...
5
1.2. Deriva si corectia de deriva............
1.2.1. Variatia derivei...
6
9
1.3. Triunghiul de navigatie al vitezelor..
12
1.4. Controlul zborului in directie.........
16
1.4.1. Componentele longitudinale si transversale ale vintului.........

17
CAP 2 MIJLOACE MODERNE DE LA BORDUL AERONAVELOR CAPABILE SA DETERMINE INFLUENTA ViNTULUI ASUPRA ELEMENTELOR ZBORULUI...........

19
2.1. Navigatia radioelectronica............
19
2.2. Radarul omnidirectional VOR........
19
2.2.1. Generalitati........
19
2.2.2. Determinarea cu ajutorul radiofarului VOR a influentei vintului asupra zborului.....

20
2.3. Sistemul de apropiere la aterizare ILS..............
21
2.3.1. Generalitati........
21
2.3.2. Determinarea influentei vintului cu ajutorul sistemului ILS

22
2.4. Radarul panoramic de bord............
23
2.4.1. Generalitati........
23
2.4.2. Determinarea derivei cu ajutorul radarului panoramic de bord..........

24
2.4.2.1. Determinarea derivei prin doua pozitii ale avionului........

24
2.4.2.2. Determinarea derivei dupa deplasarea radiala a reperelor.........

26
2.4.2.3. Determinarea derivei prin vizarea si urmarirea unui reper oarecare...........

27
2.5. Radarul de bord bazat pe efectul Doppler..........
29
2.5.1. Generalitati........
29
2.5.2.Utilizarea radarului panoramic pe baza efectului Doppler pentru determinare derivei.......
31
2.6. Utilizarea HUD in determinarea influentei vintului.............
33
2.6.1. Generalitati........
33
2.6.2. Determinarea influentei vintului folosind HUD-ul......
34
CAP 3 UTILIZAREA INFORMATIILOR iN EXECUTAREA ZBORURILOR..............

39
3.1. Zborul de indepartare si apropiere dupa radiofarul omnidirectional VOR.........

39
3.1.1. Zborul de indepartare de la radiofarul VOR............
39
3.1.2. Zborul de apropiere de radiofarul VOR...
42
3.2. Efectuarea procedurii de apropiere dupa sistemul ILS...........
44
3.2.1. Zborul in sectorul radiofarului de directie
44
3.2.2. Zborul in sectorul radiofarului de panta...
45
3.3. Necesitatea realizarii unei pregatiri preliminare moderne folosind calculatorul.........

46
CONCLUZII.....
50
BIBLIOGRAFIE
51

Alte date

?

INTRODUCERE

Odata cu dezvoltarea aviatiei, atat civile cat si militare in toate statele, s-a dezvoltat si traficul aerian. De asemenea , s-a impus necesitatea executarii misiunilor de zbor in orice conditii meteorologice, ziua si noaptea, in orice anotimp. Normal, creste necesitatea asigurarii de navigatie a acestor, creste pretentia de exactitate si corectitudine a fiecarei iesiri. Pentru a realiza acest deziderat in conditiile in care se pune accent pe micsorarea numarului membrilor din echipaj, pilotii au nevoie de o mare precizie in determinarea elementelor de navigatie. Concluzionand, se poate afirma ca precizia determinarii elementelor de navigatie aeriana este absolut necesara, ea fiind impusa de:

a) Cresterea continua a traficului aerian pe caile aeriene interne si internationale, in zonele terminale si de aerodrom, precum si in spatiul aerian necontrolat;

b) Viteza de croaziera a avioanelor militare si civile care a depasit clasicul etalon - viteza sunetului;

c) Necesitatea de a asigura aterizarea si decolarea aeronavelor in deplina siguranta, chiar si in conditii de vizibilitate si plafon de zero metrii;

Asigurarea cu maxima rapiditate si suficienta exactitate a elementelor de navigatie se poate realiza prin utilizarea mijloacelor de radionavigatie. Aceste mijloace reprezinta, de fapt, aparate sau sisteme de aparate radio-electronice, amplasate la sol sau la bordul aeronavelor, si au rolul de a determina automat sau de a usura determinarea unor elemente de navigatie radioelectronica.

Cu ajutorul acestor mijloace se poate determina:

a) Directia de la un punct de pe sol catre alt punct de pe sol;

b) Distanta de la un punct de pe sol pana la un alt punct;

c) Diferenta distantelor de la un punct de la sol pana la alte doua puncte;

d) Pozitia unui punct de la sol fata de aeronava;

e) Determinarea influentei vantului asupra elementelor de navigatie, etc.

În prezent exista o complexitate de mijloace si sisteme de radionavigatie, proiectate si construite de diverse firme.

Lucrarea de fata se ocupa de prezentarea si exemplificarea modului de utilizare a acestor mijloace in timpul zborului pentru determinarea influentei vantului asupra elementelor de navigatie.

De asemenea am considerat necesara prezentarea unei pregatiri preliminare in conditiile utilizarii unor mijloace de navigatie moderne. Pilotul in cadrul acestei pregatiri, folosind toate elementele necesare in timpul zborului, isi reduce efortul pentru determinarea elementelor de navigatie si a influentei anumitor factori asupra acestuia. Toate acestea fiind rezolvate, pilotului i se permite utilizarea cat mai precisa a mijloacelor de navigatie si executarea unui zbor in cele mai bune conditii.

În prezent exista o complexitate de mijloace si sisteme de radionavigatie, proiectate si construite de diverse firme. Acestea sunt cunoscute si utilizate in intreaga lume, si sunt omologate de Comisia Federatiei Internationale de Aviatie (C.F.I.A) si sunt trecute in normele si recomandarile O.A C.I.

CAPITOLUL 1

INFLUENTA VÂNTULUI ASUPRA ELEMENTELOR DE NAVIGATIE

1.1 Actiunea vantului asupra zborului aeronavelor

Notiunea de “vant” se foloseste pentru orice deplasare a masei de aer in special cand miscarile acesteia sunt aproximativ orizontale. Masa de aer in miscare exercita o forta de impingere asupra oricarui “obiect” fie ca este static, fie ca este in miscare. Forta de impingere a aerului este proportionala cu viteza de deplasare a masei de aer si cu suprafata de inaintare (sectiunea transversala) a obiectului. Orice obiect liber va fi antrenat de masa de aer in directia de inaintare a acesteia cu o viteza egala cu cea a aerului care se deplaseaza. În caz ca obiectul se afla in miscare, viteza de deplasare a acestuia va fi modificata de viteza de deplasare a masei de aer, precum si de valoarea unghiului format intre directia de inaintare a obiectului si directia de inaintare a masei de aer. În aceasta situatie se incadreaza zborul aeronavelor. Datorita acestui fapt “vantul” in navigatia aeriana intereseaza ca “directie” si “viteza”.

Directia vantului se exprima in grade sexazecimale si se considera ca “bate” din afara unui cerc catre centrul acestuia, unde se gaseste persoana ce efectueaza masuratoarea, sau pilotul care primeste informatia meteorologica despre directia si viteza vantului intr-un anumit loc si la o anumita ora. Viteza vantului se exprima in unitati de masura liniara fata de unitati de timp. Astfel in unele tari din Europa, printre care si tara noastra viteza vantului se exprima in metri/secunda sau in KM/ora, in timp ce in SUA, Anglia si tarile din europa de vest in noduri ( mile marine/ora).

Directia si viteza vantului se extrag, pentru calcule de navigatie, din buletinul meteorologic pe care pilotul il primeste de la centrul sau statia meteorologica a aeroportului de unde decoleaza. De asemenea informatii asupra directiei si vitezei vantului la aeroportul unde aterizeaza, pilotul le primeste de la organele de trafic aeroportuare. Forma in care pilotul primeste datele referitoare la vant este: 1800/15KM/H, ceea ce inseamna ca vantul bate dinspre sud spre nord cu o viteza de 15KM/H, sau 0900/7m/sec, ceea ce inseamna ca vantul bate de la est spre vest cu o viteza de 7m/sec. În tarile in care viteza vantului este exprimata in noduri pilotul va gasi in buletinul meteorologic urmatoarea notare: WV*2700/12kts-vantul bate dinspre vest spre est cu o viteza de 12 noduri.( *WV- viteza vantului -wind velocity)

1.2. Deriva si corectia de deriva

Considerand o situatie ipotetica in care un avion se deplaseaza de la A la B cu o viteza determinata, iar vantul bate constant din aceeasi directie si cu aceeasi intensitate (viteza) pe timpul deplasarii avionului, vor rezulta urmatoarele situatii:

a) Cand vantul bate din directia B spre A, deci din sens invers sensului de deplasare a avionului;

b) Cand vantul bate din directia A spre B in acelasi sens cu deplasarea avionului;

c) Vand vantul bate sub un unghi oarecare fata de directia AB de inaintare a avionului;