Pagina documente » Informatica, Matematica » Arhitecturi LAN. Standarde de retele locale

Despre lucrare

lucrare-licenta-arhitecturi-lan.-standarde-de-retele-locale
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-arhitecturi-lan.-standarde-de-retele-locale


Cuprins

CUPRINS
CAPITOLUL 1. NOTIUNI GENERALE REFERITOARE LA RETELE DE CALCULATOARE 1
1.1 INTRODUCERE 1
1.1.1 Modele de retea stratificata ISO/OSI 2
1.1.2 Arhitectura retelelor TCP/IP 4
1.2 CONCEPTUL, MOTIVATIA SI NECESITATEA RETELELOR DE TRANSMITERE A DATELOR 8
1.3 MODELE DE REFERINTA PENTRU ARHITECTURA RETELELOR DE CALCULATOARE 13
1.3.1 Nivele, protocoale, interfete 13
1.3.2 Interferente de comunicatie 14
1.3.3 Categorii de servicii. Primitive 16
1.3.4 Modele arhitecturale de protocoale 17
1.3.4.1.Modelul de referinta OSI 17
1.3.4.2. ModeIul de referinta TCP/IP 20
1.4 SUITA DE PROTOCOALE TCP / IP 22
1.4.1 Protocolul Internet 26
1.4.2 Adresarea la nivel IP 28
1.5 ARHITECTURA CLIENT - SERVER 33
CAPITOLUL 2. STANDARDE DE RETELE LOCALE 36
2.1 ARHITECTURA RETELELOR DE COMUNICATII 36
2.1.1 Modul de acces la mediul fizic de transmisie 36
2.1.2 Topologii LAN 37
2.1.2.1 Topologia logica 39
2.1.2.2 Topologia fizica 39
2.2. STANDARDUL ETHERNET IEEE802.3 42
2.3 STANDARDUL IEEE 802.4 TOKEN - BUS 43
2.4 STANDARDUL IEEE 802.5 . ARHITECTURA TOKEN-RING 44
CAPITOLUL III. ECHIPAMENTE UTILIZATE iN LAN 47
3.1 CABLURI SI CONECTORI 47
3.1.1 Cablul cu fire rasucite TP 47
3.1.2 Clasificarea cablurilor cu perechi de fire rasucite folosite in transmisiile de date 48
3.1.3 Cablul coaxial 49
3.1.4 Cablul cu fibra optica 51
3.1.5 Geometria sectiunii conductorului 56
3.1.6 Mediile de transmisie 56
3.2 ELEMENTE HARDWARE LAN 59
3.2.1. PC-uri 59
3.2.2. Statii de lucru 59
3.2.3. Terminatori si conectori 59
3.2.4. Module de interfata cu reteaua 60
3.2.5. Transceivere 60
3.2.6. Hub-uri pentru cablaje 61
3.2.7 SWITCH-uri 65
3.2.8 Repetoare 68
3.2.9 Punti (bridges) 68
3.2.10. Router-e 69
3.2.11. Gateway-uri 69
3.2.12. Server-e 70
BIBLIOGRAFIE
Arhitecturi LAN
1

EXTRAS DIN DOCUMENT

?Arhitecturi LAN?

CAPITOLUL l

NOTIUNI GENERALE REFERITOARE LA RETELE DE CALCULATOARE

1.1 INTRODUCERE

Utilitatea calculatoarelor este de necontestat in toate domeniile de activitate. Interconectarea calculatoarelor in retea permite comunicarea dintre utilizatori si accesul tuturor la resursele logice (software) si fizice (hardware) ale retelei prin partajare (sharing).

Daca vom conecta calculatoarele dintr-o incapere , cladire sau campus astfel incat distantele dintre procesoare sa fie de ordinul a l km se obtine o retea locala (LAN = Local Area Network )

Interconectarea calculatoarelor (retelelor locale) dintr-un oras cu distanta dintre procesoare de ordinul a zeci de km conduce la formarea unei retele MÂN (Metropolitan Area Network).

Termenul de internet semnifica o retea simpla de calculatoare , iar Internet desemneaza cea mai larga colectie de calculatoare din lume , care include toate retelele nationale si regionale de pe glob.Un utilizator conectat la Internet poate accesam orice pagina web a unei persoane, firme , institutii sau baze de date publice sau private.www = World Wide Web semnifica un sistem informational distribuit care lucreaza pe principiul client - server.

Adresa unei surse de informatie se specifica intr-un format standard URL =Uniform Resource Location.Domeniul unei locatii (site) este stabilit prin DNS = Domain Name System care asociaza denumirea site-uluicu cu o adresa numerica .In cazul suitei de protocoale TCP/IP = Transfer Control Protocol / Internet" Protocol , adresa alocata este o adresa de 32 biti specificata sub forma a 4 octeti in format zecimal cu puncte, ex: 192.235.20.17.

Se aloca adrese IP tuturor echipamentelor din retea terminale sau de comunicatii DTE si DCE, pe baza adresei fizice a acesteia asa numita adresa MAC = Media Acces Protocol , exprimata pe 6 octeti in format hexazecimal, alocata de producator, ex: 1F-09-56-AE-OC-DA . Adresa MAC este stocata in memoria echipamentului de comunicatie si de obicei este inscrisa pe carcasa acestuia ( este unica).

Comunicatia intre doua calculatoare se realizeaza prin intermediul echipamentelor de comunicatie ( interfata, hub, switch, bridge, gateway, router, firewall, modem ) si a mediului fizic de transmisie ( cablu metalic torsadat sau coaxial, fibra optica sau eter ).

Transmisiile prin unde radio sunt denumite transmisii " fara fir " (wirless).Intr-o retea pot fi interconectate echipamente produse de diverse firme , realizand sisteme deshise ( OS = Open System ) care functioneaza pe baza modelului OSI = Open System Interconnections , cu suita de protocoale standardizata de ISO = International Standard Organization.Prin protocol intelegem o suita de reguli si formate impuse pentru transferul datelor intr-o retea.

Transmisia datelor pe distanta scurta se poate face in format binar ca reprezentare de baza , pe distante mari este necesara modularea datelor si transmisia sub forma de semnal analogic.

Un hub multiplexeaza semnalele pentru mai multe terminale de date care dispun de viteza mai mica de transmisie.

Router-ele sunt echipamente care controleaza traficul international intr-o retea externa si stabileste caile de transmisie a pachetelor intre oricare doua noduri ale retelei.Reteaua poate fi reprezentata cu ajutorul grafurilor , nodurile fiind echipamentele terminale de comunicatii iar sagetile , legaturile dintre acestea.

Securitatea transmisiei si asigurarea fluentei traficului in retea reprezinta doua probleme rezolvate de echipamentele de comunicatii prin operatii de filtrare (filtering ) cu includerea sau excluderea utilizatorilor , autentificare pe baza unor parole , compresie si criptare etc.Fluenta traficului este asigurata prin evitarea congestiilor pe baza unor protocoale specifice.

Accesul la informatie poate fi limitat soft sau hard prin folosirea unor cartele de acces in anumite echipamente de comunicatii.

1.1.1 Modele de retea stratificata ISO/OSI

Proiectarea , implementarea si administrarea retelelor de calculatoare se realizeaza mai simplu prin separarea functiilor specifice pe 7 nivele , data de modelul OSI.

Nivelul logic de dat include ( LLC si MAC ) iar mediul fizic de transmisie nu este impus.Datele circula intre A si B de la nivelul aplicatie A in jos spre nivelul fizic prin legatura fizica spre nivelul fizic al terminalului B.Se realizeaza o comunicatie reala intre nivelele fizice ale echipamentelelor si o comunicatie virtuala intre 2 nivele superioare echivalente.

ISO stabileste protocoalele de comunicatie pentru oate nivelele modelului OSI. Unitatea de date este denumita diferit pe nivelele modelului OSI. Termenul de pachet este consacrat pentru nivelul 3 (de retea).

Daca cele 2 terminale A si B nu sunt in aceeasi retea locala, protocolalele de nivele 1.2 si 3 se aplica prin intermediul unui echipament de comunicatie. Nivelul fizic este implementat sub forma unui conector cu caracteristici electrice si mecanice particulare .intre nivelele l si 2 exista interfata fizica.

Nivelul 2 , in general se implementeaza fizic , dar poate fi imlementat si prin soft.Nivelele superioare se implementeaza numai in varianta logica sub forma de procese logice , cu algoritmi specifici , in cadrul sistemului de operare sau separati dar activati de acesta.

Modelul OSI este unul pur teoretic, foarte general, in unele sisteme anumite nivele pot fi contopite , altele pot lipsi.Adresa Ip este alocata placii de retea si nu calculatorului.intre nivelele superioare a celor doua nivele exista interferente logice.Fiecare nivel lucreaza pe principiul I - P - O (Input - Process - Output) , cunoscand formatul secventei de intrare , realizeaza procesarea acesteia . in formatul acceptat la iesire.Fiecare nivel asigura functiile necesare urmatorului nivel in mod transparent.intre nivelele aplicatie comunicatia se face fara erori , desi pe legatura fizica apar erori de transmisie detectabile si corectabile la nivelul 2.Datele sunt impachetate pe fiecare nivel cu informatii specifice (adresa sursa , adresa destinatie tip de protocol , campul de control al erorilor , secventa de sincronizare).

Algoritmii de pe nivelul aplicatie genereaza un mesaj in formatul acceptat de terminalul sursa real. Acesta este vazut ca un terminal virtual definit in baza standardului folosit in retea. Nivelul de prezentare este responsabil de respectarea sintezei specifice standardului utilizat si de codificarea datelor (compresie/criptare). Nivelul de sesiune furnizeaza o serie de servicii intre doua procese pereche :

* transfer de fisiere;

* legaturi la distanta in sisteme cu acces multiplu;

* coduri pentru sincronizare , etc.

O sesiune incepe doar daca legatura intre nodurile sursa si destinatie este stabilita , deci e orientata pe conexiune.

Nivelul de transport asigura transferul datelor de la sursa la destinatie , controlul traficului , multiplexare/demultiplexarea fluxurilor , daca dimensiunea mesajului depaseste lungimea maxima admisa atunci acesta este fragmentat in pachete transmise independent. La receptie nivelul de transport raspunde de refacerea corecta a mesajului prin ordonarea pachetelor indiferent de calea si ordinea sosirii lor la destinatie.

Nivelul de retea raspunde de stocarea si retransmiterea pachetelor ( in LAN-uri ) si de routarea lor in retelele de arie larga WAN (alegerea caii optime de transmisie intre doua noduri ). La nivelul legaturii de date se realizeaza corectia erorilor , incapsularea pachetelor. La nivel fizic circula biti de date fara sa se cunoasca natura sursei lor. La nivel de retea se face eventuala conversie a formatului dintr-un protocol in altul.

Proiectarea si alegerea unui tip de retea trebuie facuta avand in vedere cerintele clientului ( modelul top-down ).Uneori procesele tehnologice nu determina performante spectaculoase la nivelul aplicatiei.

Fig. 1.1.

1.1.2 Arhitectura retelelor TCP/IP

Specificarea protocoalelor TCP/TP se face prin intermediul unor documente numite RFC (Request For Comments), care in final devin standarde. Ele sunt obtinute usor prin Internet de catre orice proiectant de retele.

Arhitectura TCP/IP a fost adoptata de reteaua Internet, care cu peste 20 milioane calculatoare conectate, este de departe cea mai mare retea de calculatoare de pe glob.

Stiva de protocoale ce alcatuiesc arhitectura TCP/IP este ilustrata de figura ... Este ilustrata si o posibila paralela cu stiva arhitecturii ISO OSI. De specificat este faptul ca arhitectura TCP/IP este foarte flexibila prin posibilitatea folosirii de protocoale alternative, in scopul obtinerii unui optim pentru o aplicatie data. Astfel se poate vorbi de o aplicatie de acces la distanta Telnet peste TCP/IP/Ethernet sau o aplicatie de management SNMP/UDP/IP/Token Ring