Pagina documente » Turism, Sport » Eficacitatea exercitiilor de atletism pentru dezvoltarea vitezei in cadrul ciclului liceal clasa a X-

Despre lucrare

lucrare-licenta-eficacitatea-exercitiilor-de-atletism-pentru-dezvoltarea-vitezei-in-cadrul-ciclului-liceal-clasa-a-x-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-eficacitatea-exercitiilor-de-atletism-pentru-dezvoltarea-vitezei-in-cadrul-ciclului-liceal-clasa-a-x-


Cuprins

Cuprins
CAPITOLUL I
1.1. Introducere.
1.2. Importanta si actualitatea temei.
1.3. Scopul lucrarii. Motivarea alegerii temei- Analiza critica a temei.
1.4. Ipotezele lucrarii.
CAPITOLUL II
FUNDAMENTAREA TEORETICA
2.1. Educatia fizica-parte componenta a educatiei generale.
2.1.1. Caracteristicile si continutul procesului de invatamint.
2.1.2. Educatia fizica-componenta a planului de invatamint.
2.2. Particularitatile predarii educatiei fizice in invatamintul liceal
2.2.1. Educatia fizica-activitate sociala : origine, ideal, functii, obiective.
2.2.2. Sistemul de educatie fizica din Rominia.
2.2.3. Mijloacele educatiei fizice.
2.2.4. Tendinte si orientari metodologice moderne in activitatea de educatie fizica.
2.2.5. Tipologia si structura lectiei de educatie fizica.
2.2.6. Evaluarea in educatia fizica la ciclul liceal .
2.3. Particularitati de dezvoltare fizica si psihica a elevilor de 15-16 ani
2.3.1. Particularitati somatice..
2.3.2. Particularitati functionale.
2.3.3. Particularitati psihice.
2.3.4. Particularitati bio-motrice.
2.4. Atletismul in sistemul de educatie fizica din Rominia
2.5. Fundamentarea teoretica a calitatii motrice viteza
2.5.1.Viteza: definitii, orientari metodice.
2.5.2.Formele de manifestare ale vitezei in atletism.
2.5.3.Bazele biologice si psihologice ale vitezei.
2.5.4.Demersul metodologic privind dezvoltarea vitezei in atletism.
2.5.5.Metode de dezvoltare.
2.5.6.Cerinte fata de exercitiul de viteza.
2.5.7.Conditiile de repetare a exercitiului de viteza.
2.5.8.Bariera de viteza.
CAPITOLUL III
Metodologia cercetarii
3.1. Sarcinile cercetarii.
3.2. Metode de cercetare.
3.3. Organizarea experimentului.
3.4. Desfasurarea, etapele si locul cercetarii.
3.5. Subiectii(esantioane de experiment si de control).
3.6. Proiectarea didactica in vederea realizarii continutului curriculum-ului, pentru atletism - ciclul liceal.
3.6.1. Continutul curriculum-ului.
3.6.2. Metodologia de lucru.
3.6.3. Structuri operationale.
3.7. Teste specifice evaluarii dezvoltarii fizice si motrice folosite in experiment.
CAPITOLUL IV
PREZENTAREA SI INTERPRETAREA REZULTATELOR
4.1.Intabelarea si prelucrarea statistico-matematica a datelor rezultate din testarea initiala si testarea finala.
4.2. Analiza, interpretarea si compararea datelor .
CONCLUZII SI PROPUNERI
ANEXE
BIBLIOGRAFIE

EXTRAS DIN DOCUMENT

?

CAPITOLUL I

ASPECTE INTRODUCTIVE CU CARACTER PRINCIPAL SI EXPLICATIV

1.1. INTRODUCRE

Istoria omenirii datoreaza mult efortului atletic. A merge, a alerga, a sari, a arunca reprezinta tot atatea etape primare ale devenirii umane, iar multiplicarea acestor miscari, ca exercitiu primordial de rutina, a condus la evolutia cotidiana a bipedului. Memoria musculara a insotit memoria cerebrala. Gesturile repetate au dus la ritual, la tezaurul casnic al dinamicii cu caracter utilitar. Asa s-au nascut, ca operatiuni vitale, vanatoarea si pescuitul, operatiuni prin care oamenii primitivi isi asigurau hrana si care astazi sunt considerate practici sportive.

Din acest punct de vedere, s-ar parea ca exercitiul fizic pur ocupa in viata primitivilor un loc mult mai important decat la popoarele civilizate, intrucat existenta lor era mult mai apropiata de starea naturala.

“În comuna primitiva, spre sfarsitul ei, exerctiile fizice erau practicate pentru imbunatatirea procesului de practicare a unor bunuri necesare existentei umane. Neexistand clase sociale, exerctiile fizice din acesta perioada erau practicate in conditii de egalitate” Lector universitar doctor Mihai Sanislav- Teoria educatiei fizice si sportului- Sibiu 2003.

Cand ansamblul de miscari, constituit in gestica traditionala, si-a diminuat ponderea didactica, cand experienta a fost simulata distantandu-se de regula muncii si a devenit placere, atunci putem inregistra nasterea jocului. Cand catararea in bananier nu se mai face pentru obtinerea fructului, ci pentru demonstrarea agilitatii _ participam la o modificare de calitate pe scara evolutiei umane : lui homo i se adauga homo ludens.

Acolo unde ia sfarsit activitatea de intretinere a vietii, incepe jocul cu energii eliberate temporar de satisfacerea imperativelor biologice fundamentale. Însa nu putem deconditiona evolutia exercitiilor fizice de factorii sai impulsionanti. Aceasta conditionare fiind determinata nu numai de latura materiala a vietii sociale, ci si de factori cum ar fi: stiinta, nivelul de cultura, religia.

Daca n-ar fi fost atletismul care-l precede nu numai alfabetic, ci mai ales prin simplitatea miscarilor si utilitatea acestora inca din zorii civilizatiei umane, am fi putut sustine ca boxul pare cea mai veche dintre disciplinele registrului sportiv.

1.2. Importanta si actalitatea temei.

Educatia fizica alaturi de celelalte activitati motrice fundamentale din domeniu, face parte integranta din masurile privind dezvoltarea fizica armonioasa si mentinerea unei stari optime de sanatate pentru toate categoriile de populatie ale tarii noastre.

Educatia fizica se subordoneaza in principal pregatirii pentru munca si viata.

În actuivitatea profesionala a orcarui cetatean, dar cu precadere in cea de perfectionare sportiva, nivelul de dezvoltare a calitatilor motrice are o impotanta foarte mare. Se considera ca intreaga varietate de actiuni motrice efectuate de individ in activitatea cotidiana sau sportiva se realizeazacorect sau mai putin corect, in raport direct cu gradul de dezvoltare a calitatilor motrice.

În prezent, procesul de pregatire fizica a elevilor, dezvoltarea calitatilor motrice continua sa constituie inca o latura secundara a preocuparilor unui numar foarte mare de cadre didactice.

Rezumandu-se strict la problematica si tematica acestei lucrari, putem spune ca dezvoltarea calitatilor motrice se integreaza si reprezinta o conditie obligatorie a intregului proces de pregatire a elevilor.

Importanta calitatilor motrice reiese si din faptul ca un numar apreciabil de practicieni si teoreticieni ai domeniului sustin ca intregul ansamblu de actiuni motrice si in special corectitudinea cu care sunt executate acestea depind intr-o mare masura de nivelul de dezvoltare al acestor calitati.

Acest punct de vedere evidentiaza importanta hotaratoare pe care o exercita calitatile motrice asupra marii majoritati a actiunilor motrice efectuate de elevi in activitatile viatii cotidiene sau in cadrul educatiei fizice scolare.

Nu ne propunem sa analizam puncte de vedere mai vechi sau mai noi referitor la prioritatea sau ponderea calitatilor motrice fata de depiderile motrice in lectia de educatie fizica sau in programarea semestriala, anuala ori pe intregul ciclu gimnazial. Ordine in aceasta privinta o fac programele de educatie fizica.

Tratata deseori ca o latura secundara a procesului de educatie fizica, dezvoltarea calitatilor motrice se impune azi ca o necesitate de prim ordin, costituind una din principalele finaltati ale acestuia.

Dezvoltarea calitatilor motrice trebuie sa stea in centrul preocuparilor profesorului de educatie fizica, avand in vedere, in primul rand, latura aplicativa mult mai concreta a acestora si necesitatea armonizarii obiectivelor si rezultatelor educatiei fizice si sportului si cerintele productiei.

Daca am insistat asupra importantei ce o are dezvoltarea prioritara a calitatilor motrice, am facut-o pentru a ilustra gradul de actualitate al acestei probleme.

Curriculum-ul scolar de educatie fizica pentru invatamantul gimnazial reflecta conceptia care sta la baza reformei sistemului romanesc de invatamant, urmarind realizarea finalitatilor prevazute de Legea Învatamantului, referitoare la dezvoltarea complexa a personalitatii autonome si creative a elevilor.

Prin obiectivele specifice disciplinei, sunt urmarite cu precadere intretinerea si imbunatatirea starii de sanatate, dezvoltarea fizica armonioasa, dezvoltarea capacitatii motrice generale si a celei specifice unor ramuri si probe sporive, educarea unor trasaturi pozitive de caracter.

Dezvoltarea calitatilor motrice si formarea deprinderilor motrice trebuie intelese ca un proces unitar, ce se desfasoara corelat in cadrul lectiilor semestrului, anului si ciclului de invatamant, alocandu-se fiecaruia dintre aceste obiective ponderea impusa de recomandarile actuale.

Viteza este o calitae care influenteaza, in buna masura randamentul muncii orcarui individ, indiferent de specificul profesiei sale.

Solicitarile din ce in ce mai mari in productie, in activitatea scolara si in viata cotidiana creeaza un real disconfort, cu ajutorul calitatii motrice- viteza, omul poate invinge aparitia timpurie a oboselii, atat in domeniul intelectual, senzorial, emotional cat si in cel fizic.